Autor: stady | 18.7.2018 | 0

Král Tě pověřil nelehkým úkolem. Vybuduj prosperující komunitu, která bude výkladní skříní celého impéria.

The Colonists je strategická ekonomická hra epických rozměrů (alespoň podle autora hry). Ocitáte se v období kolonizace a vaším úkolem je vybudovat co nejhodnotnější osadu. Při tom budete získávat suroviny, stavět nové budovy, zaměstnávat v nich kolonisty, prodávat zboží nebo posilovat diplomatické styky s dalšími zámořskými územími.


Příprava hry:

Hráči nejprve rozdělí dílky budov, destičky města, karty vybavení a karty tržiště podle jednotlivých ér a umístí zásobu surovin a kolonistů poblíž hrací plochy. Nalosují čtyři karty kolonií a zbylé se odloží do krabice. Poté hráči ze startovních destiček města vytvoří úvodní město - společný herní plán. Každý hráč obdrží svou herní desku - osadu - do níž umístí dvě farmy se dvěma zemědělci, a obdrží počáteční suroviny podle svojí volby a figurku správce.

Kompletní hra se hraje na čtyři éry, každá éra trvá pět let, a každý rok je rozdělen na letní a zimní kolo. Hráči mají možnost se dohodnout a zkrátit si hru tak, že si předem vyberou, které éry chtějí hrát. Pravidla proto obsahují i návod, jak si připravit hru, pokud chcete začít v některé z pozdějších ér. Příchod nové éry symbolizuje techologický pokrok a společenský vývoj v čase, kdy se ve hře objevují nové typy surovin, budov či kolonistů.


Průběh hry:

Na počátku každé éry se umístí vedle herního plánu odpovídající karty a dílky města. Na začátku každého roku je odhalena nová karta tržiště, která nahradí předchozí kartu. Během letního a zimního kola každého roku hráči provádějí své tahy. Každý provede tři po sobě jdoucí pohyby figurkou správce po plánu města, přičemž musí provést všechny akce vyobrazené na destičkách, na které správce vstoupil. Mezi tyto akce patří:

  • zisk surovin
  • konverze surovin
  • postavení budov v osadě
  • dolíznutí karet vybavení
  • postavení vybavení

Pohyb figurkou správce po hrací ploše a vykonávání daných akcí je jedním z ústředních motivů hry. V průběhu hry mohou hráči získat i více správců.

Poté, co každý hráč provedl tři pohyby v letním kole a tři v zimním kole, nastává konec roku. Stávající město se nejprve rozroste o tři destičky. Následně mohou hráči přemisťovat kolonisty mezi svými postavenými budovami v rámci svojí osady. Ve hře jsou tři typy kolonistů - farmáři, měšťané a obchodníci. Některé budovy nevyžadují žádného kolonistu, jiné budovy poskytují určitý typ kolonistů a některé budovy fungují pouze tehdy, jsou-li obsazeny odpovídajícím typem kolonisty. Po přemísťování se provede údržba, kdy je potřeba některé zaměstnané kolonisty nasytit a ošatit. Následuje produkční fáze, v níž hráči získavají suroviny a peníze. Uskladnění nabytých surovin je dalším z důležitých aspektů hry, neboť hráč nemůže získat více, než může uschovat. Po skončení jednoho roku začíná další rok, nebo jestliže se jedná o poslední rok dané éry, následuje další éra nebo konec hry.

Hráči by neměli podcenit diplomatické styky s dalšími zámořskými územími. Postavením ambasády se vytvoří kontakt s vybranou kolonií (na počátku hry se losují čtyři), který může přinést osadě nemalé výhody v různých fázích a aspektech hry.


Konec hry:

Na konci posledního roku poslední éry nastává konec hry a hodnocení osad hráčů. Hráči sečtou peníze, které v průběhu hry nashromáždili, hodnotu postavených vybavení, budov a zaměstnaných kolonistů. Vítězem se stává hráč s nejhodnotnější osadou. V případě remízy se vítězem stává ten, kdo hrál v úplně prvním kole hry později, a jestliže si to hráči již nepamatují, je vítězů více.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Noctiluca
Noctiluca
Akt. cena: 1075 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas