Autor: Kew | 5.6.2018 | 0

Florencie byla v renesančních dobách ovládána bohatou rodinou Medicejů. Zakladatel tohoto rodu – Cosimo Il Vecchio (Cosimo „Starší“) byl vlivným bankéřem, který do velké míry ovlivnil vývoj celé oblasti jak politicky, tak kulturně.

Hra Il Vecchio hráče postaví do čela rodin soupeřících s Mediceji. Budou se snažit utrhnout si do největší podíl na moci a v ideálním případě se stát přímo novým vládnoucím rodem.


Příprava hry:

Každý hráč obdrží počáteční žetony, peníze a figurky členů rodiny, na plán se umístí dřevěné žetony prostředníků (na města s odpovídajícími symboly) a destičky provincií, destičky Florencie a erby Medicejů. Hráči pomocí kostek určí počáteční pozice svých členů rodiny.


Průběh hry:

Hráči se střídají v tazích. Ve svém tahu může hráč nejprve cestovat svými členy rodiny, a to buď do sousedního města za 1 peníz (i vícekrát za sebou), nebo o libovolný počet měst použitím žetonu kola. Poté provede jednu z akcí v závislosti na tom, kde se jeho členové rodiny nacházejí:

  • Provedení městské akce: Hráč buď musí být ve městě, kde se nachází figurka prostředníka. Pak položí svou figurku na bok, prostředníka pošle do města nejblíže sousedícího po směru hodinových ručiček. Druhou možností je, že hráč utratí žeton biskupa. V takovém případě figurku nepokládá a ve městě se nemusí vyskytovat figurka prostředníka. Hráč pak v obou případech získá odměnu uvedenou ve štítu města (žetony následovníků, akční žetony, peníze).
  • Provedení akce zeleného města: Viz výše, tato města však nemají prostředníka, takže stačí přítomnost člena rodiny ve městě.
  • Převzetí kontroly nad provincií: Hráč utratí žetony následnovíků předepsané provincií. Pak si z momentálně dostupných destiček této provincie jednu vybere a ponechá (má jednorázový efekt). Člen rodiny, který akci vyvolal, je do konce hry přesunut do provincie a hráč za něj může získat na konci hry body. Pokud je na poli, kam byl člen rodiny přesunut, Medicejský erb, hráč otočí jeden žeton erbu z plánu a vyhodnotí jeho efekt, poté si jej ponechá.
  • Převzetí úřadu ve Florencii: Hráč utratí dva svitky. Poté si vybere jednu stupnici, položí na ni člena rodiny a vezme si příslušnou destičku (průběžný bonus při hře nebo bonus v bodování na konci hry; vybírá si vždy jednu ze tří destiček). I zde může na stupnici narazit na erb Medicejů.
  • Posily: Hráč hodí dvěma kostkami a podle hodu umístí na plán nového člena rodiny ze zásoby.
  • Zotavení: Hráč postaví všechny své ležící členy rodiny.


Konec hry:

Jakmile je otočen a vyhodnocen poslední erb Medicejů na plánu, dohraje se aktuálně probíhající kolo. Poté dostane každý hráč ještě jeden dvojtah. Po něm následuje finální sčítání bodů. Hráči obodují veškeré své majetky (umístění členové rodiny, získané dílky a destičky včetně Medicejských erbů atd.) a hráč s nejvíce body se stává vítězem hry.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Ve stínu pyramid
Ve stínu pyramid
Akt. cena: 999 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas