Autor: Kew | 4.6.2018 | 0

Hanafuda („květinové karty“) je tradiční japonská sada karet a v přeneseném významu také název jedné z nejrozšířenějších her, která se s těmito kartami hraje a jejíž správný název je „Koi-Koi“. V průběhu 12 kol reprezentujících 12 měsíců roku se budou hráči snažit uhrát co nejvíce bodů sestavováním kombinací karet (tzv. „jaku“).


Příprava hry:

Balíček karet se zamíchá, každému hráči je rozdáno 8 karet a 8 karet je také vyloženo lícem na stůl.


Průběh hry:

Hráči se střídají v tazích. Ve svém tahu hráč provede dva kroky:

  1. Vyloží kartu z ruky mezi karty na stole.
  2. Otočí horní kartu z balíčku a přidá ji ke kartám na stole.

Karty jsou rozlišeny podle druhů květin/stromů (vždy po čtyřech pro konkrétní druh). Pokud v kterémkoli z kroků hráč utvoří dvojici karet stejné rostliny, může si celou dvojici vyložit před sebe. Takto může v jednom tahu získat i více karet.

Karty na sobě kromě rostliny mohou mít i další symboly (zvířata, pruhy apod.). Cílem jednotlivých sehrávek („měsíců“) je nasbírat určitý počet bodů tvořením těchto kombinací. Pokud hráč tahem získá alespoň 1 bod a zároveň dosáhne cílového počtu bodů (7 či více), může partii uzavřít a body zapsat (poté se rozdává nová sehrávka), nebo ohlásit slovy „koi-koi“ sázku, kterou zdvojnásobí hodnotu partie. V takovém případě se pokračuje dál do chvíle, než někdo opět nezíská bod. Tento hráč se pak opět může rozhodnout pro sázku, nebo pro uzavření. Při uzavření získá násobek svých bodů určený počtem sázek (2x, 4x, 8x …).

Pokud sehrávka skončí dobráním balíčku karet bez toho, aby partii někdo uzavřel, získá rozdávající hráč („oja“) symbolických 6 bodů a pokračuje se dalším kolem.


Konec hry:

Hra končí standardně po 12 kolech (dá se hrát také zkrácená varianta na 6 kol), po kterých se sečtou získané body a hráč s vyšším počtem vítězí.

Hra je určena primárně pro dva hráče, dá se však hrát i varianta pro tři hráče, kde se upravují počty rozdaných karet.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Tokaido Duo (nová) CZ
Tokaido Duo (nová) CZ
Akt. cena: 450 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas