Autor: chejnik | 20.7.2009 | 0

TZAAR je hrou o umění si vybrat. Záludná otázka, kterou si budou muset hráči zodpovědět každý tah, je: „Měl bych raději posílit vlastní pozici nebo oslabit protihráčovu?“ Čímž je myšleno: zajmete protihráčův kámen a tím ho oslabíte, nebo skočíte na vlastní kámen a tím ho posílíte? Pokud budete posilovat vlastní kameny příliš často, pravděpodobně ponecháte na hrací desce příliš mnoho protihráčových kamenů. Na druhé straně, pokud budete zajímat příliš často, můžete se na konci hry ocitnout s příliš slabými kameny. Co dělat? To je na vašem rozhodnutí!

TZAAR je abstraktní logická hra z projektu Gipf. Oba hráči disponují třiceti kameny, rozdělených do tří typů: 6× Tzaar, 9× Tzarra a 15× Tott. Cílem hry je buď připravit protihráče o všechny kameny jednoho typu, nebo ho zanechat v pozici, kde nemůže zajmout žádný z vašich kamenů.


Příprava hry:

Hrací deska se rozmístí doprostřed stolu. Všechny kameny se náhodně rozmístí na průsečíky. Po vyložení je všech 60 polí obsazeno. Hráči si zvolí nebo vylosují barvu kamenů.


Průběh hry:

V prvním kole musí hráč s bílými kameny vykonat pouze 1 tah - jmenovitě musí sebrat kámen soupeře. Braní kamenů má jednoduchá pravidla - vybraný kámen se přemístí na sousední pole obsazené soupeřovým kamenem a tento kámen se odstraní z hrací desky.

V následujících kolech se hráči střídají a hrají vždy 2 tahy po sobě:

  • V prvním tahu musí hráč sebrat jeden ze soupeřových kamenů. Hráč může sebrat také kámen soupeře, který se nachází jako první na přímce, přičemž může přeskočit libovolné množství prázdných polí. Při braní kamenů nemá význam, jakého typu kamene jsou (Tzaar, Tzaara, Tott). Důležitá je však jejich výška (síla). Kameny mají na začátku hry všechny sílu jedna, ale postupem času budou hráči zvětšovat sílu kamenů tím, že je budou klást na sebe. Skupina kamenů o síle 2 pak může sebrat kámen o síle 1 nebo skupinu kamenů o síle 2, ale nemůže být sebrána kamenem o síle 1 ap. Všechny kameny o libovolné síle se pohybují po desce stejně.

  • Ve druhém tahu si hráč musí vybrat mezi 3 možnostmi:

    • Podruhé sebrat soupeřův kámen: Braní musí vykonat stejným kamenem/ skupinou kamenů jako první braní.
    • Posílit svůj kámen/ skupinu kamenů: Hráč klade jeden nebo více kamenů na jeden nebo více kamenů, které se nacházejí na sousedním poli nebo na poli, které je spojeno přímkou přes prázdná pole. Vrchní kámen ve skupině  kamenů určuje, jakého typu je skupina kamenů (např. pokud je navrchu skupiny Tott, celá skupina je považována jako Tott, i když pod ním se může nacházet několik Tzaarů).
    • Pasovat: Druhý tah je tedy možné úplně vynechat.


Konec hry:

Vítězí ten hráč, které mu se podaří buď sebrat soupeři všechny kameny jednoho typu, nebo zbavit soupeře možnosti sebrání kamene v první fázi.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Arkham Horror + Dunwitch Horror + Prokletí Temného
Arkham Horror + Dunwitch Horror + Prokletí Temného
Akt. cena: 2150 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas