Autor: Krkavec | 18.4.2018 | 0

„Pevnost“ jest osada, nejčastěji město, nebo místo v území, které pro důležitou svoji polohu stratégickou dle nauk o permanentním či stálém hrazení a dle jisté soustavy hradebnické opevněno, t. j. obehnáno hradbami pevnými z kamene, cihel, železa, dřeva a země (prsti), aby v něm i poměrně nečetný zástup voj. mohl ubrániti se i proti značné přesile nepřátelské.

(Ottův slovník naučný)

V karetní hře Pevnost se dva až čtyři hráči pokusí vybudovat lepší pevnost než jejich protihráči. Hodit se jim k tomu bude zejména dobrá paměť.


Příprava hry:

Každý hráč obdrží kartu s věží a číslem jedna - základ svého opevnění. Dalších 45 karet očíslovaných 2-45 se rozloží na stole lícem dolů.


Průběh hry:

Ve svém tahu hráč otočí jednu z karet na stole tak, aby si ji měli možnost prohlédnout všichni hráči. Poté se hráč rozhodne, zda si kartu ponechá a přidá ji ihned ke svým hradbám anebo ji otočí opět lícem dolů a nechá ležet na stejném místě. Karty lze přidávat ke stávající stavbě jen vzestupnou řadou. To znamená, že nově přiložená karta musí mít vždy vyšší číslo než karta umístěná před ní.


Konec hry:

Hru ukončí a vítězem se stane hráč, jenž jako první vybuduje zeď tvořenou deseti kartami (včetně té startovní).

Hrát lze také variantu s bonusovými body. Na některých kartách jsou kromě obligátních zdí a věží další obrázky, které přidávají hráči další body nebo umožňují využít efekt karty. Jedná se o tyto karty:

  • Král a královna - každá z těchto karet přidává 3 body.
  • Princ a princezna - každá karta za jeden bod, pokud vlastní hráč kombinaci obou, získává další bod navíc.
  • Vrány - za každou vránu na kartě 1 bod.
  • Věže - slouží k ochraně zdí.
  • Kanón - hráč, který si vezme tuto kartu, okamžitě využije její efekt. Ten mu umožňuje odebrat jednu z karet některého z konkurentů. Tato karta však nesmí být umístěna mezi dvěma věžemi a ani věž samotnou odstranit nelze.
  • Kouzelník - hráč, jehož hradby obývá kouzelník, smí jedenkrát za hru umístit kartu s nižším číslem, než byla jeho poslední karta.

Stejně jako v základní hře, i v této variantě hra končí, pokud  některý ze stavitelů použil deset karet. Tentokrát však tento hráč automaticky nevítězí. Je třeba sečíst body a to bod za každou kartu v pevnosti plus body bonusové.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Zombicide 2.edice (KS SG box AJ)
Zombicide 2.edice (KS SG box AJ)
Akt. cena: 660 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas