Autor: Eyron | 9.7.2009 | 0

Sředověk. Pochmurná doba. Obchodní cesty se hemží lapky a loupeživými rytíři. A tak kvůli ochraně obchodu se Léta Páně třináctistého čtyřicátého šestého spojuje šestice lužických měst Budyšín, Kamenec, Žitava, Zhořelec, Lobava a Lubaň. O téměř sto let později, roku 1430, se tento městský spolek známý jako Šestiměstí a věrný králi Zikmundovi, stává jedním z hlavních nepřátel hustitských rebelů, kteří ovládají podstatnou část Králoství Českého.

Šestiměstí je určeno pro 3-5 hráčů, kteří se ocitají ve složité situaci královských výběrčích, mladých ctižádostivých šlechticů, kteří si chtějí vydobýt co nejlepší reputaci v očích krále Zikmunda. Hra se (příznačně) odehrává v šesti kolech. Na začátku kola se náhodně určí, které města jsou napadena husity. Počet napadených měst se odvíjí od počtu hráčů tak, aby na jednoho hráče připadalo jedno ze šesti měst. Na neobsazená města se pak do výseče na kartě daného města umístí šestiúhelníko žeton umožňující zisk zboží (čtyř druhů), zbrojnošů, koní či zástupců stavů (šlechty, duchovenstva a měšťanstva). Zatímco zboží přináší po umístění do skladů přímý zisk bodů, podpora ze strany stavů se vyhodnocuje až na konci hry. Zbrojnoši pomáhají při licitaci o města (viz níže) a počet koní určuje pořadí pro umísťování zboží do skladů.

Na začátku herního kola se odehrává zřejmě nejzajímajší část hry, licitování o to, který hráč bude v kterém městě vybírat daně. Zde slouží jako platidlo zbrojnoši, či v krajním případě i vítězné body.
Po rozebrání jednotlivých měst hráči vyhodnotí zisk koní, zboží, zbrojnošů a podpory stavů.
Zboží se následně umisťuje do královských skladů. Hráči umisťují zboží v pořadí, které je určeno počtem koní, které získali ve městě. Sklady jsou dva a každé kolo se na nich mění kombinace zboží. Hráči postupně umísťují zboží do jednotlivých řádků skladu a získávají body. V případě, že dokončí patřičnou kombinaci řádku ziská hráč bonus, v jednom skladu jsou to další body navíc, v druhém jsou to karty s podporou stavů.

Vítěz se na konci šestého kola určí součtem bodů a podpory stavů na kartách, které během hny získal.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Star Wars Destiny: 3D žetony; včetně dopravy
Star Wars Destiny: 3D žetony; včetně dopravy
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas