Autor: Wolfsen | 25.3.2017 | 0

- Viděl jsi tu rosničku? Určitě ještě nepopsaný druh! Tahle expedice, to je práce snů, skoro báječná dovolená v tropech.
- Hmm, jen kdyby tu nebyli ti děsní komáři!
- Ty toho naděláš pro pár štípanců...

Ve hře Costa Rica se hráči stanou vedoucími zoologické expedice v exotické džungli střední Ameriky. Cílem hráčů je prozkoumat co nejvíce nových živočišných druhů, v čemž jim budou bránit početní obtížní tropičtí moskyti.

Hra obsahuje 5 x 6 figurek členů expedic a 72 hexů, které mají z rubové strany tři druhy krajin - lesy, jezera a hory. Z lícové strany pak 1-2 zvířata a případně ikonu moskyta. Ruby naznačují počet zvířat (včetně moskytů) na lícové straně. V lesích je méně zvířat, ale také méně moskytů. V horách právě naopak.


Příprava hry:

Hráči rozloží kartonové hexy náhodně lícem dolů do pravidelného šestiúhelníku o straně 5 hexů. K vrcholům tohoto šestiúhelníku postaví každý po jedné figurce.


Průběh hry:

Hráči se pravidelně střídají na tahu ve směru hodinových ručiček. Hráč na tahu nejprve otočí jeden hex vedle jedné skupinky figurek - expedice - v níž má stále svou figurku. Poté se rozhodne, zda si ho ponechá nebo ne. Stejné rozhodnutí pak leží i na ostatních hráčích, kteří mají v dané expedici stále svou figurku. Pokud si nikdo hex nechce vzít, přesune aktivní hráč expedici na otočený hex a otočí další.

Opět se všichni postupně rozhodují, ale tentokrát už jde o oba otočené hexy. Pokud opět nikdo neprojeví zájem, expedice pokračuje. Hráč, který se nakonec rozhodne hexy si vzít, si vezme všechny dosud odkryté. Výjimkou je ale případ, kdy aktivní hráč otočí druhý hex s ikonou moskyta. V takovém případě jeho tah okamžitě končí a on si ponechá všechny odkryté destičky mimo těch s moskytem.

Hráč, který si nakonec vzal hexy (třeba i 0, kvůli tomu, že byly odkryty pouze dvě destičky s moskytem), odstraní svou figurku z expedice. Pokud v sousedství některé expedice není žádný hex, odeberte všechny její členy.


Konec hry:

Hra končí, když už není možné nic prozkoumat (všechny hexy nebo členové expedice jsou rozebráni). Poté si hráči sečtou body za sady stejných živočichů na získaných hexech. Hráč s nejvíce body vítězí.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Aldebaran Duel
Aldebaran Duel
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas