Autor: Kew | 25.1.2017 | 0

Elysium je desková hra z prostředí antického Řecka, ve které se hráči budou snažit získávat co nejužitečnější karty a proměnit je v legendy, o kterých budou vyprávět pozdější generace.


Příprava hry:

Na začátku hry je vybráno nebo vylosováno 5 bohů, jejichž balíčky karet se smíchají a vytvoří tak jeden velký dobírací balíček. Z něj se na začátku každého kola otočí karty do společné nabídky. Jsou připraveny žetony bonusů za získání sad legend a je utvořena zásoba peněz a vítězných bodů. Poblíž nabídky jsou připraveny také karty pořadí hráčů. Každý hráč obdrží svou hráčskou desku, počáteční kapitál (peníze a vítězné body) a 4 sloupy, které slouží k nákupům karet. Je nalosováno počáteční pořadí hráčů.


Průběh hry:

Hra trvá celkem 5 kol, ve kterých budou hráči nakupovat karty, aktivovat je a posléze z nich skládat sady, za které na konci hry získají vítězné body. Každé kolo se skládá ze čtyř fází:

  1. Probuzení – Z nabídky karet jsou odstraněny všechny karty zbylé z předešlého kola a jsou vyloženy karty nové.
  2. Akce – Hráči postupně odehrávají po jedné akci, kterou je nákup karty z nabídky, nebo nákup karty pořadí. Každý hráč v jednom kole provede celkem čtyři akce, z nichž tři využije k nákupu karet z nabídky a jednu k nákupu karty pořadí. K nákupu slouží 4 barevné sloupy (modrý, červený, zelený a žlutý), které má každý hráč na začátku kola u sebe. Každá karta má na sobě označenou cenu – sloupy, které musí mít hráč u sebe, aby kartu mohl získat. Poté, co si kartu vezme, odloží jeden ze svých sloupů. Nemusí to však být sloup barvy, která byla použita pro nákup. Kromě nákupu karty může ve svém tahu hráč také aktivovat již vlastněné karty a využívat tak jejich schopnosti.
  3. Psaní legend – Karty, které hráč získá, umisťuje do své aktivní oblasti, kde může využívat jejich schopnosti. Zde ležící karty však na konci hry nejsou bodovány. Ve fázi psaní legend smí hráč zvolené karty přesunout do oblasti legend, kde z nich tvoří legendy – sady karet stejné barvy (boha) a různých čísel, nebo stejných čísel (1, 2 nebo 3) a různých barev. Za psaní legend se platí penězi a počet legend, které hráč může „napsat“ úzce souvisí s pořadím, které si vybral do dalšího kola v předchozí fázi. Kromě toho hráči v této fázi dostávají také peněžní příjem, opět podle zvolené karty pořadí.
  4. Konec epochy – Hráči si berou zpět své sloupy, je posunuto počítadlo kol, jsou reaktivovány použité karty.

Karty, které hráči získávají, náleží vždy jednomu z 8 antických bohů. Každý bůh je zaměřen na jiný styl hry, např. Poseidón škodí ostatním hráčům, Hefaistos usnadňuje získávání peněz, Hádes umožňuje manipulaci s legendami. Různé kombinace bohů tak podporují různé herní styly jednotlivých partií. Schopnosti karet pak mohou být okamžité, spustitelné jednorázově či opakovaně (každé kolo), nebo fungující trvale.


Konec hry:

Hra končí po dokončení poslední fáze pátého kola. Hráči poté sečtou body za složené sady legend, za žetony, které získali (a udrželi) za vlastnictví konkrétních sad a také body získané v průběhu hry. Hráč s nejvíce body se stává vítězem hry.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Warhammer Underworlds - Shadespire
Warhammer Underworlds - Shadespire
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas