Autor: stastlivec | 12.12.2016 | 0

„Je zde jedna povýšenecká vrána, přikrášlená naším peřím, která si se srdcem tygra, ukrytým v kůži herce, myslí, že dokáže vytepat takový blankvers, jako ti nejlepší z vás, a protože je hotovým všeumělem, ve své domýšlivosti má za to, že je tím nejsvětobornějším dramatikem v celé zemi.“

- Alžbětinský spisovatel, dramatik a kritik Robert Greene na adresu Williama Shakespeara (1592)

Ve hře Shakespeare hráči představují ambiciózní majitele alžbětinských divadel, kteří v omezeném čase usilují o uvedení divadelní hry na jevišti svého stánku. Jejich úkolem je obstarat si potřebné herce, kostýmy a kulisy. Kromě toho musí také dohlédnout na autora a jeho případné spolupracovníky, aby včas dodali všechna tři dějství hry, a to v náležité kvalitě. Marné nejsou ani finanční subvence zajištěné na královském dvoře nebo konkrétní požadavky, za jejichž splnění jsou po odehraném představení odměněni zvýšenou prestiží. Nakonec, samozřejmě, musí svým zaměstnancům zaplatit. Vítězem se stává ten z hráčů, jehož hra dosáhne největšího věhlasu.


Příprava hry:

Každý z hráčů má svou vlastní hráčskou desku znázorňující scénu divadla. Tu staví v průběhu hry z kulis různých hodnot, poskytujících určité doplňkové výhody. Dále se na ní nachází stupnice morálky jeho souboru, ovlivňující hráče pozitivním i negativním způsobem, a počáteční čtyři postavy (autor, herec-vtipálek, kostymér a tvůrce kulis v jedné osobě, královna), jejichž služby může hráč využívat už od samého začátku. Kolem své desky také umisťuje postavy najaté v průběhu hry.

Herní deska, která je zároveň ukazatelem dosažené prestiže (čili vítězných bodů), obsahuje prostor pro žetony kostýmů, kulis a grafické znázornění třech dějství hry a jejich kvality. Dále jsou na ní vytištěny stupnice pořadí hráčů a iniciativy, která slouží jako způsob rozhodování remíz při dražbách, a počítadlo dní (kol). Vedle ní se vykládají postavy dostupné pro dražbu v daném kole.


Průběh hry:

Hra, která je zastupitelem žánru worker-placement, se hraje na šest kol. Na začátku každého kola se v závislosti na počtu hráčů vyloží dostupné kostýmy, kulisy a postavy (nejrůznější typy herců, kostyméři, výrobci kulis a pomocníci). Hráči pak skrytě draží pořadí, v jakém budou odehrávat své tahy. K dražbě používají maximálně 5 disků sloužících ke zpřístupnění akcí postav. Kolo hráči odehrávají v pořadí podle toho, kolik nabídli disků (čím, méně, tím dříve hráč hraje). Hráč s nejnižším počtem nabídnutých disků tedy hraje jako první, zároveň má ale k dispozici menší počet aktivací než jeho protihráči.

Hráč může ve svém tahu buďto zaktivovat jednu ze svých postav, nebo najmout postavu novou (tato akce je pro každého hráče v daném kole povinná a k jejímu výkonu neslouží aktivační disk). Může například nařídit své kostymérce, aby vyrobila části kostýmů v určité kvalitě, které vzápětí předá jednomu nebo více hercům (a v případě zkompletování zajistí další doplňkovou výhodu), nebo povzbudit jednoho z herců, aby autorovi pomohl s psaním scénáře jeho hry.

Po fázi aktivace následuje vyhodnocení morálky, jejíž stav může být ovlivněn kvalitou kulis nebo schopnostmi některých herců. Její konečná podoba se odrazí - ať už pozitivně, nebo negativně - buďto na věhlasu hry (počtu VB), její kvalitě, nebo dostupných financích.

V poslední fázi hráči resetují ukazatel morálky a rozhodnou, které z postav použitých v právě proběhlém kole (s výjimkou jediné), budou v následujícím kole odpočívat. Jejich služby jsou tedy nedostupné.

Na konci čtvrtého a šestého dne navíc probíhá kostýmová zkouška. Při ní ti z herců, jejichž kostým je už kompletní, například pomohou autorovi s psaním jednotlivých dějství, nebo zvýší věhlas hry. Bonusy hráči obdrží také v případě, že jednotlivá jednání jejich hry už dosáhla určité kvality.


Konec hry:

Hra končí po šesti kolech. Po odehraném představení hráči musí zaplatit zaměstnancům částky uvedené na kartách jednotlivých postav. V opačném případě následuje penalizace ve smyslu věhlasu (VB). V tomto okamžiku přichází na řadu také požadavky královny, vztahující se k podobě představení, které jsou rovněž ohodnoceny zvýšenou prestiží. Jeho oblíbenost podpoří i zlato použité na výrobu kostýmů a kulis. Vítězem se stává hráč, jehož dramatický kus dosáhl u obecenstva největšího věhlasu.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Batanimo
Batanimo
Akt. cena: 16 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas