Autor: honzik181 | 25.11.2016 | 0

Noční ticho prořízl jekot sirén. Les hoří! Oheň polyká strom za stromem, vesnice svírá horký dým. Hasiči vyjíždějí. Každý má v týmu svou práci, každý ví, že se může na druhého spolehnout. Lesní požár se šíří, vítr ho žene do neprostupných křovisek. Ale v bezpečí skal se zatím sestavují nevídané hasicí stroje. Podaří se s jejich pomocí nad ohněm zvítězit?

Lesní požár je kooperativní hra, ve které všichni hráči představují hasiče bojující s neustále-se šířícím se požárem. Úkolem hráčů – hasičů – je společně ochránit všechny vesnice před požárem.


Příprava hry:

Na počátku rozestavíte na hrací plán základní rozestavení vesnic a úseků lesa, které hoří. K plánu rozestavíte karty štěstí, balíček stavebních dílů, namícháte balíček událostí a všichni se vyzbrojíte vlastními speciálními akcemi a svými hasiči, kteří mají své speciální možnosti. Jeden z hráčů (obvykle ten s největšími zkušenostmi) pak vyrazí jako první na svou první směnu.


Průběh hry:

V průběhu směny hráč postupuje lesem. Při každém kroku na neznámý úsek lesa (terén) losuje z pytlíku žeton prostředí, který určuje, zda je terén prostupný a zda je hořlavý. Když má hasič štěstí, narazí cestou na jezero, které je zdrojem hasící vody. Když nenarazí, musí si většinou vyvrtat studnu (použitím akční karty). Na uhašení požáru je potřeba voda, ale hlavně čas.

Důležitým elementem hry je čas. Na počátku každý hasič může za jednu směnu odpracovat 7 hodin. Každý přesun na vedlejší pole (byť neúspěšný) stojí hasiče 1 hodinu. Každé uhašení ohně zabere také 1 hodinu. Každé natažení hadice od zdroje vody (z vedlejšího pole) trvá také 1 hodinu.

Po každé směně přicházejí dvě události:

  • Buď začne díky suchu a velké teplotě hořet nový kus lesa (na určených souřadnicích začne hořet les), nebo
  • zafouká vítr - pole, které jsou ve směru, kam vítr rozfoukal oheň, začnou hořet. Pro každé bílé místo na mapě se losuje žeton prostředí. Pole, kam zafoukal vítr a jsou nehořlavá, samozřejmě nehoří.

Poté hra pokračuje směnou dalšího hráče.


Ve hře jsou také prvky, které umožňují účiněji bojovat se stále více se rozpínajícím ohněm. Jsou jimi karty štěstí, které lze použít v nejvíce kritických situacích. Každý hráč má také své akční karty.

Rozložení lesa je díky losování prostředí pokaždé jiné, pokaždé také přijde jiný vítr… A když přijde vichřice, požár vždy získá navrch, a co se zdálo jako stabilní, se najednou zdá nezvladatelné. Hra je scénářová, kromě výběru scénáře lze obtížnost upravovat také změnou počtu hodin v jedné směně.


Konec hry:

Hra končí prohrou všech hráčů (při zapálení vesnice, či překročení 35 hořících úseků lesa), nebo společným vítězstvím - příchodem období dešťů (vytrvalý déšť uhasí všechny ohně).

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Old London Bridge - NOVÁ
Old London Bridge - NOVÁ
Akt. cena: 750 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas