Autor: Paco | 24.4.2016 | 0

„Tady se opravdu nepředřu. Máme tu stovku krav a jsme na ně dva,“ říká tento rozvedený otec tří dětí s tím, že v předchozí štaci měl na starosti tisíc kusů. Vydělává 2500 pesos měsíčně a spí zadarmo.

Ve hře El Gaucho se hráči ujímají role dobytkového barona, který posílá své lidi (tzv. gauče) pro pochytání co nejvíce dobytka v pampě Jižní Ameriky. Cílem je pochytat co nejvíce dobytka v co nejlepší kvalitě a utržit za ně co nejvíce peněz.

Příprava hry:

Hráči připraví hrací plochu včetně místa pro kostkové rodeo a umístí zde příslušný počet kostek. Zamíchají kartičky dobytka a pak je náhodně pokládají v souladu s jejich hodnotou na pastvinu v pampě. Z kartiček dobytka se vytvoří dobírací hromádka a hromádka pampy, každý z hráčů si vezme odpovídající počet gaučů své barvy a jednu až tři karty dobytka, které vytvoří jeho počáteční stádo. Dále umístí jednoho ze svých gaučů na pole některé akce.

Průběh hry:

Hráči na začátku kola hodí všemi kostkami na místě kostkového rodea a z těchto kostek si postupně každý hráč vybere dvě. Díky hodnotám na kostkách hráči provádějí dva typy akcí:

  • akce na pampě - hráči umisťují své gauče na karty dobytka vleže nebo vstoje a na základě toho si v budoucnu mohou karty vzít
  • akce na plochách akcí - hráči zde umisťují svoje gauče, aby v dalších kolech mohli využít akce zde vyobrazené

Na konci kola sbírají postavené gauče z pampy a s nimi si berou i kartičky dobytka. Ty mají bodovou hodnotu a barvu. Když hráč získá novou kartičku dobytka, musí ji přiložit na konec řady příslušné barvy (příp. založit řadu, pokud je to první kartička dané barvy v jeho stádu). Řadu musí tvořit kartičky se sestupnou (nebo vzestupnou) bodovou hodnotou - pokud by měl hráč do řady přidat kartičku, která podmínku porušuje, musí nejprve celé dosavadní stádo prodat - každý kus dobytka má cenu kartičky s nejvyšší hodnotou ve stádu. Prodejem dobytka se hráč posunuje na ukazateli pesos. Dobytek na pampě se průběžně doplňuje.

Pokud měl hráč svého gauča na ploše některé z akcí z minulých kol, pak může tuto akci využít. Jsou to akce Třídění dobytka, Přání, Okamžitý prodej, Krádež dobytka, Postavení/náhrada gaučů a Tajný dobytek.

Konec hry:

Po dobrání dobírací hromádky kartiček dobytka se dohraje kolo stávající a zahraje ještě jedno celé kolo navíc. Po tomto kole následuje kolo závěrečné, kdy se už jen prodají všechna stáda i jednotlivé kusy dobytka. Vítězem je hráč, který vydělal nejvíce pesos. V případě remízy je vítězů více.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Guinness World Records Party Game, Bonaparte
Guinness World Records Party Game, Bonaparte
Akt. cena: 99 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas