Autor: tomelfir | 31.3.2016 | 0

Dětská hra AZ kvíz junior je určená všem zvídavým a bystrým dětem. Princip hry vychází z oblíbené soutěže pro dospělé AZ kvíz. K vítězství ve hře je třeba kombinace znalostí a strategických schopností - vítězem se stane ten, kdo propojí tři strany herního plánu s pomocí žetonů své barvy. Žetony hráči získávají za správné odpovědi na soutěžní otázky.

Rozdělení hráčů:

Základní varianta hry je určena pro tři hráče - dva soutěžící a moderátora. Moderátor čte otázky a rozhoduje o průběhu hry a správnosti odpovědí. O tom, kdo bude moderátorem pro první kolo, rozhodne hod kostkou (moderátorem se stává hráč, který hodil nejméně). Po každém kole se role vymění. V případě většího počtu hráčů hráči utvoří dvojice. Vítězové duelů pokračují dál ve hře, dokud není určen absolutní vítěz. Hru si můžete zahrát také pouze ve dvojici. Hráči si čtou otázky navzájem - role moderátora se tedy střídá.

Příprava hry:

Herní plán rozložte doprostřed mezi hráče a vedle něj umístěte žetony. Hráči si před hrou zvolí, s jakou barvou otázek budou hrát (žlutou nebo červenou) a zamíchaný balíček karet otočí touto barvou dolů.


Průběh hry:

Starší hráč ve dvojici si vybere barvu žetonů. Hru začíná hráč s červenými žetony. Vybere pole, o které chce hrát, postaví na něj černou figurku a řekne číslo otázky od 1 do 3. Moderátor vezme vrchní kartu z balíčku, řekne počáteční písmena tajenky a přečte celou otázku uvedenou pod vybraným číslem.

Hráči smějí začít odpovídat až po vyslechnutí celého znění otázky. Při porušení tohoto pravidla lze odpověď považovat za nesprávnou. Správnou odpověď najde moderátor na spodní straně karty, pod stejným číslem jako otázku.

Po přečtení otázky mohou nastat tyto možnosti:

  • Hráč odpoví správně: Vezme si žeton své barvy a umístí ho na pole, o které hrál, namísto černé figurky. Hráč je povinen formulovat odpověď jednoznačně. Za platnou se považuje první odpověď popř. rychlá oprava, přičemž o uznání rozhoduje moderátor. Poznámka: Hráč může poskytnout odpověď, která neodpovídá písmenům v nápovědě, přesto může být fakticky správná. Také v tomto případě rozhoduje o uznání odpovědi moderátor.
  • Hráč odpoví špatně nebo odmítne odpovídat: Soupeř má možnost hrát o vybrané pole a odpovědět místo něj. Pokud odpoví správně, vezme si žeton své barvy a umístí ho na pole místo figurky. Pozor! Toto pravidlo neplatí při hře dvou hráčů. Pokud chce v tomto případě spoluhráč ihned hrát o dané pole, musí si vzít novou kartu.
  • Hráč odpoví špatně nebo odmítne odpovídat a ani soupeř nemá zájem o vybrané pole: Pole se označí neutrálním žetonem šedé barvy a může se o něj hrát později.

Hráči se ve hře pravidelně střídají. Po umístění žetonu je na řadě protihráč. Svůj tah začíná vždy umístěním figurky na vybrané pole.

Pokud si hráč vybere pole označené šedým žetonem, dochází k souboji. Oba hráči hodí kostkou. Pole získává hráč, který hodil vyšší číslo. V případě shody se hod opakuje tak dlouho, dokud není rozhodnuto o vítězi.

Konec hry:

Vítězem se stává hráč, kterému se podaří svými žetony propojit všechny tři strany hracího pole.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

NEMESIS Lockdown
NEMESIS Lockdown
Akt. cena: 2000 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas