Autor: Morgainne | 24.2.2016 | 0

Před dvěma tisíci lety v dobách Římské říše měřily její hranice tisíce kilometrů, za kterými číhaly hordy nebezpečných barbarů. Obsaďte strážné věže po celé hranici, aby měly dobrý výhled do krajiny, a vyberte vhodné místo pro založení lesa, obilných polí a rybníků.

Limes je rychlá a jednoduchá karetní hra. s nízkou mírou náhody, ale i vzájemné komunikace. Hráči pomocí karet tvoří krajinu plnou obilných polí, lesů, rybníků a skal se strážními věžemi a tuto krajinu si můžou obsadit svými farmáři, dřevorubci, rybáři a strážnými.


Příprava hry:

Hra obsahuje 24 očíslovaných kartiček krajiny s červeným a černým rubem a 7 dřevěných červených a černých figurek.
Každý hráč si vezme karty krajiny a figurky dělníků ve zvolené barvě. Starší hráč si karty zamíchá a obrátí rubem dolů, mladší hráč si kartičky seřadí popořadě a položí je na stůj čísly nahoru (nám se osvědčila varianta rozložit si je po stole), aby se v nich líp hledalo.


Průběh hry:

  1. Vynesení karty - Začíná starší hráč a vynese vrchní kartu ze svého balíčku. Druhý hráč si ze svého balíčku vybere kartu se stejným číslem.
  2. Přiložení karty - Každý hráč si vytváří svou vlastní krajinu. Karty se přikládají vodorovně nebo svisle vedle sebe, musí sousedit jednou stranou, nejenom rohem. Z 24 kartiček se jich použije 16 a výsledná krajina má tvar 4x4. Každá karta je rozdělena na čtyři zóny – může tak obsahovat až 4 různé krajinné typy: pole, voda, les nebo skálu s věží. V některých zónách je navíc ještě rybářská chatrč s modrou střechou. Při skládání kartiček se z jednotlivých zón vytváří souvislé oblasti.
  3. Umístění nebo přesun dělníka - Po položení karty může hráč umístit svého dělníka. Podle toho, do které zóny figurku umístí, získá farmáře, dřevorubce, rybáře nebo strážného. Druhou možností je přesunout dělníka umístěného už dříve do sousední oblasti.


Konec hry:

Hra končí bodováním po položení 16. karty. Body se získávají za každého dělníka. Farmář získá bod za každou zónu svého políčka, rybář za každou chatrč, kterou má na břehu rybníka, dřevorubec za každou oblast, s níž jeho les sousedí, strážný pak za každý les, který ze svého stanoviště vidí ve vodorovné či svislé linii.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Legendy Západu + rozšíření Hrst novinek
Legendy Západu + rozšíření Hrst novinek
Akt. cena: 410 Kč
Končí za: 8 hodin

Offcanvas