Autor: Jirka_inspired | 13.10.2015 | 0

„Přístav Malacca, zvaný též Perla východních moří, je den co den cílem obchodníků z celého světa. Místní trhy zahalené do omamných vůní exotických koření přetékají zlatem, stříbrem, diamanty i drahocennými látkami, zatímco v přístavních krčmách se scházejí ti nejotrlejší piráti, hrdlořezové a pašeráci. Do zrádných malackých vod vplouváš jako kapitán či kapitánka své vlastní lodi s cílem nashromáždit co největší bohatství. Zvolíš si cestu obchodníka, ochránce obchodních lodí či piráta?“ (úvod z krabice hry)

V rychlé karetní hře Malacca z dílny českého deskoherního týmu Loris Games (DornNumerixOeconomicaYpsilonie) se stáváte kapitány lodí v malackém průlivu. Nečekejte tedy piráty z Karibiku, ale z ještě divočejší a exotičtější oblasti - z Malajsie! Tam, kde se střetávají vody Indického a Tichého oceánu, se moře často zbarví do ruda a salvy z děl přehluší i dunění hromu. Čekejte spoustu pirátů, kopy zlata, třeskot šavlí, lsti a úskoky soupeřů.

Malacca je totiž hlavně o odhadu soupeřů a schopnosti přiměřeně riskovat ve vhodnou chvíli a o schopnosti blafovat. Dále také o schopnosti hospodařit s nashromážděnými zdroji (peníze a speciální karty). Neexistuje v ní žádná náhoda, pokud hru nekazí některý hráč náhodným výběrem karet akcí. Za všechen zisk a ztrátu si je každý hráč zodpovědný svým vlastním rozhodnutím. Představme si, že na lodě přijíždějící do Malaccy naložili cizí obchodníci cenné zboží a hráči zvažují, zda se k obchodníkům přidat nebo zda loď doprovázet jako ostraha a nebo zda ji napadnout. V každém případě můžete naložit na loď i své zboží - jako obchodník kvůli výdělku a jako útočník či obránce proto, abyste zastřeli své pravé úmysly. Rozhodujete se tedy, zda:

1. ÚTOČIT a riskovat propadnutí poloviny nashromážděného majetku, pokud budou útočníci poraženi. Pokušením pro útočníky je ovšem získat náklad lodi připlouvající do přístavu.

  • naložíte na loď také trochu svého zboží, abyste strhli ostatní k útoku a zvýšili jste šanci, že útočníci vyhrají?

2. BRÁNIT a neusilovat o náklad, který je ve hře, ale jít po krku případným útočníkům, za což je můžete v případě vítězství oloupit a ještě získat odměnu za chrabrost od malackého guvernéra.

  • je loď natolik chudá, že si myslte, že na ni nikdo nebude chtít zaútočit? Zkuste přidat své zboží a vyprovokovat nějakého útočníka ke zbrklé akci.

3. OBCHODOVAT a zdvojnásobit hodnotu obchodovaného zboží - ale také riskovat, že o něj přijdete při útoku pirátů, což se může snadno stát, protože sami nijak nepřispíváte k obraně lodi.

  • připadá vám, že jsou soupeři vysíleni útoky nebo si naopak už nahrabali dost a nebudou chtít riskovat? Zkuste obchodovat. Vsadíte jen drobné, polovinu a nebo dokonce celé své jmění?


Průběh hry

Malacca má 12 kol, tedy stejně jako lodí, které připlouvají do malackého přístavu.

1. Každý hráč jeden po druhém položí tajně kartu své akce (útok, obrana, obchod, případně speciální karta) a položí a na ni viditelně svou sázku, představující náklad hráčova zboží na lodi plující do malackého přístavu.

  • Dříve hrající hráči mají výhodu, že mohou svými sázkami ovlivnit rozhodování dalších hráčů. Později hrající hráči mají výhodu, že mohou vyhodnotit celou situaci a rozhodnout se o útoku, obraně či obchodu až podle celkového bohatství, které je ve hře.

2. Jakmile položí kartu a sázku poslední hráč, karty všech hráčů se naráz otočí. Mohou nastat pouze dvě situace:

  • LOĎ JE POTOPENA = veškeré zboží si rozdělí útočníci a ostatní hráči ostrouhají a dokonce přijdou o své sázky (zboží).
  • LOĎ JE UBRÁNĚNA = obchodníci vydělají, obránci získají speciální kartu a vezmou si sázky útočníků, útočníci musejí zaplatit pokutu za pirátství - přijdou o polovinu svého majetku; náklad samotné lodi nepřipadne nikomu, jen spokojeným obyvatelům Malaccy.

3. Až poražení utřou slzy a vítězové slavně zaryčí, posune se karta začínajícího hráče o 1 pozici ve směru hodinových ručiček. Situace ve hře se změnila! Bohatým se nebude chtít už tolik útočit, aby nezchudli, to ale dává prostor ostatním hrát obchod, protože bude větší šance bezpečně doplout. Kdo se teď odváží riskovat a kdo se udrží na uzdě?

4. Otočí se nová karta lodi připlouvající do přístavu (bohatší či chudší) a začíná další kolotoč nezvratných rozhodnutí, rikování, úskoků a střetů.


Konec hry

Hra končí po doplutí poslední lodi (12. kolo) a vítězem se stává nejbohatší hráč.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Prodám hru Monumental v CZ (veškeré karty obalené)
Prodám hru Monumental v CZ (veškeré karty obalené)
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas