Autor: Dejf | 10.9.2015 | 0

Pomalu se stmívá a na obloze se zjevují první zářivé body. Užasle si ukazujete prstem, neboť už jste zapomněli, jak úžasná dokáže hvězdná obloha být. Támhle je Velký vůz! A támhle Lev! Škorpion! Jasná zář měsíce ovšem nejbližší hvězdy zastiňuje. Přesto však krása nad Vámi bere dech.

V původní české hře Hvězdokupy se hráči vžívají do rolí hvězdářů, kteří na setmělé obloze pátrají po skutečných i smyšlených souhvězdích. Hráči střídavě přikládají na herní plochu žetonky hvězd a jejich cílem je vytvořit konstelaci, kterou mají zadanou na kartičce, přičemž zadání každého hráče se odlišuje. Ač kompetitivní, nabízejí Hvězdokupy svým způsobem relaxační zážitek a jako rodinná hra rozhodně neurazí.

 

Balení se hrou obsahuje zadání, která se dělí do tří obtížností - zelená jsou nejsnazší, žlutá obsahují více hvězd a bílá zadání napodobují souhvězdí skutečná a jejich náročnost představuje zejména složitost obrazce. Kromě toho v krabici nalezeneme také šachovnicový herní plán, kam se umísťují žetony hvězd či měsíce a hrací kostku.

Po úvodní přípravě, kdy se podle hodů kostkou umístí žeton měsíce a několik hvězd, se hráči střídají tah po tahu. Osmistěnnná herní kostka je uzpůsobená tak, že ukazuje vždy dvojici čísel - 2 a 6, 3 a 7 a podobně. Hráč hodí kostkou a musí si jedno z padnuvších čísel vybrat - to omezí jeho možnosti, co se týče umístění nové hvězdy. Nově umístěná hvězda totiž musí sousedit právě s tolika hvězdami, jaké je číslo, které si hráč zvolil. Tímto způsobem hráči střídavě umísťuje žetony hvězd na herní plán, dokud na plánu nevznikne některý z obrazců, které mají hráči zadány. Obrazec může být i zrcadlově otočený.

Zadání, která mají hráči před sebou, jsou veřejná, přesto se však občas nelze, kvůli kostce, vyhnout tomu, aby hráč protihráčům lehce nepomohl. Velkou roli hraje v tom případě prostorová představivost, neboť je třeba hledat konstelace, které nenahrávají nikomu z protihráčů.

Krabice se hrou obsahuje přesýpací hodiny, takže se alternativně dá hrát i s časovým omezením jednotlivých tahů - zrychlenou hru. Další variantou, kterou pravidla nabízí, je vyloučení prvku náhody - tedy hra bez hodů kostkou.

Příjemný bonus pak představuje fakt, že herní komponenty ve tmě svítí - a hra v noci tak nabízí skutečně neotřelý zážitek. 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Carrotia Mage Company anglicky
Akt. cena: 530 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas