Autor: Mirda-ta | 20.3.2023 | 0

Ve hře Tiletum se spolu s ostatními hráči vžijete do rolí bohatých obchodníků, kteří cestují po Evropě od Flander po Benátky během zlatého věku renesance. Budete cestovat do různých měst, abyste získali obchodní smlouvy na vlnu a železo a také sbírku jejich erbů. Musíte shromáždit potřebné suroviny pro splnění kontraktů, investovat do výstavby monumentálních katedrál, získat přízeň šlechtických rodů a účastnit se významných trhů, na kterých probíhá váš hlavní obchod. Budete také využívat služeb významných osob, které budou přijímány do vašich domů. Získáte tak prestiž, která z vás udělá nejslavnějšího obchodníka renesance.

Tiletum je hra s kostkovým managementem, ve které mají kostky dvojí funkci: získávání zdrojů a provádění akcí. V každém kole se hodí určitý počet kostek. Ve svém tahu si vyberete kostku a získáte počet odpovídajících zdrojů, který se rovná hodnotě kostky, a poté provedete příslušnou akci. Síla akce je nepřímo úměrná hodnotě kostky, takže čím méně zdrojů získáte, tím silnější akce provedete a naopak.

Průběh hry:

Hra je rozdělena na čtyři kola a v každém kole je pět fází. Jádrem kola je akční fáze, ve které každý hráč provede 3 sady akcí. V celé hře tedy máte pouze 12 tahů. Nikdy není dost tahů na to, abyste udělali všechny věci, které chcete udělat, takže nutné být efektivní a dobře plánovat.

Pět fází každého kola jsou: 

  • Přípravná fáze: Ve fázi Příprava se hází určitým počtem kostek, které se rozmístí kolem akčního kola podle jejich číselné hodnoty. V průběhu hry lze kolečkem otáčet, aby se k jednotlivým akcím přiřadila různá hodnoty kostek.
  • Akční fáze: Nejdůležitější část hry je akční fáze. Každý hráč si postupně vezme jednu kostku z akčního kola, získá suroviny spojené s barvou kostky a poté provede akce spojené s daným místem na kole.

Akční fáze se skládá ze tří stejných částí. Na začátku každé části se otočí žeton korupce, který odhalí, o kolik políček se hráči posunou zpět na stupnici krále. Žetony korupce posunou hráče o 0 až 2 políčka zpět. Poté si každý hráč v pořadí vybere kostku, získá suroviny a provede akci. Během této fáze si tedy každý hráč vybere tři kostky a s každou provede tah.

Na pravé straně desky hráče jsou místa, kam umístíte vybrané kostky, a také čtyři prázdná místa. Těm se říká skladiště. Při provádění akcí si často budete moci vzít různé druhy destiček. Než je budete moci použít, musíte je umístit do svého skladiště. Některé destičky můžete použít hned a některé později, ale nikdy nemůžete destičku ze svého skladiště vyhodit. Novou destičku si můžete vzít pouze v případě, že máte ve skladu volné místo. Toto omezení vás nutí hlídat použitelnost svých destiček, protože se snažíte maximálně využít akce, které naplní váš sklad ve vhodnou dobu, a připravit si tak budoucí tahy akcí.

Přehled akcí:

Akce architekta:

Za odpovídající akční body můžete provést některou z následujících akcí:

  • 1 AB: Přemístěte svého Architekta na mapě z jednoho místa na sousední.
  • 1 AB: Přidejte do katedrály pilíř ze své osobní zásoby. Váš Architekt se musí nacházet ve městě s alespoň jedním volným místem pro sloup a v dané katedrále již nesmíte mít sloup.
  • 1 AB: Vezměte si jednu bonusovou destičku z města, kde se nachází váš architekt, pokud je nějaká k dispozici, a umístěte ji do svého skladu.

Akce Obchodník:

  • 1 AB: Přesunete svého obchodníka na mapě z jednoho místa na sousední.
  • 1 AB: Přidejte do města dům ze své osobní zásoby. Váš obchodník se musí nacházet ve městě, kde je alespoň jedno volné místo pro dům, a v tomto městě již žádný dům mít nesmíte. Pokud místo pro dům obsahuje stavební bonus, nyní jej získejte.
  • 1 AB: Vezměte si jeden bonusový dílek z města, kde se nachází váš obchodník, pokud je nějaký k dispozici, a umístěte jej do svého skladu.

Akce postavy:

  • 1 AB: Vezměte si destičku postavy z nabídky 5 postav a umístěte ji do svého Skladiště, poté nabídku ihned doplňte.
  • 1 AB: Odhoďte všechny destičky postav z nabídky postav a okamžitě nabídku doplňte. Odhozené destičky postav se lícem dolů zamíchají zpět na hromádku destiček postav.
  • 1/2/3 AB: Přesuňte destičku postavy ze svého skladu do místnosti na podlaží 1/2/3 na své desce hráče.

Zaplněním všech místností ve věži na své desce hráče uvolníte domek do své osobní zásoby, abyste jej mohli použít při akci vozu. Existují určitá omezení týkající se umisťování typů osob do vašich věží, která musíte sledovat.

Jako volnou akci můžete na základnu dokončené věže umístit typ destičky zvaný erb, který vám umožní získat AB navíc pokaždé, když provedete určitý typ akce.

Akce Smlouva:

Zde můžete utratit akční body, ale jejich cena závisí na pozici destičky smlouvy.

  • X AB: Vezměte si destičku smlouvy z nabídky, utratíte za ni počet akčních bodů uvedený pod jejím místem v nabídce a umístíte ji do svého skladu.
  • 1 AB: Vyměňte jednu ze svých surovin za jinou surovinu. Když to uděláte poprvé během svého tahu, získáte jednu bonusovou surovinu dle vlastního výběru.

Akce krále:

Při provádění královské akce posuňte za každý akční bod, který máte, svůj ukazatel o jeden krok na stupnici krále. Pokud skončíte na políčku, který je již obsazen ukazately jiných hráčů, posuňte svůj ukazatel dále na první volnou pozici. Váš ukazatel na této stupnici se nikdy nesmí dostat nad hodnotu "+15 VB". Stupnice krále udává, zda na konci tahu získáte nebo ztratíte body, a ovlivňuje pořadí tahu v příštím kole.

Akce Žolík:

Vyberte si jednu z dalších pěti akcí. Všechny své akční body utratíte za možnosti, které jsou pro danou akci k dispozici. Všechny akční body musí být použity na provedení stejné akce. Nemůžete je rozdělit mezi více akcí.

Na prazdná místa vedle každé akce se při přípravě každého kola umístí akční žetony, které si může volitelně vzít jako bonus ten, kdo danou akci provede jako první. Patří do skladu a lze je použít k doplnění tahů.

Kromě toho existují některé volné akce nebo úkoly, které můžete vždy provést, jako je utracení dvou zlatých za získání jedné další suroviny, plnění smluv, placení jídla za umístění erbů ze skladiště a utracení kamene na stavbu katedrály.

  • Fáze krále: Poté, co si každý hráč vybere tři kostky, přechází se do fáze krále. Zde se podíváte na ukazatele hráčů na stupnici krále. Podívejte se, kdo je kde, podle jeho pozice získejte kladné nebo záporné body a znovu určete pořadí v dalším tahu podle toho, kdo je nejdále.
  • Fáze trhů: Na konci každého kola se koná trh v určeném městě. Abyste mohli získat body za veletrh, musíte být v daném městě přítomni, což znamená, že tam musíte mít buď vůz, nebo dům. Získané body závisí na splnění podmínek daného trhu. Bodový zisk z trhů je významný a dává tak hráčům cíle, o které se mohou v každé hře snažit.
  • Fáze úklidu: Během této fáze otočíte kolo o jednu pozici, čímž se změní hodnoty kostek asociované k daným akcím. Doplníte bonusové akce, znovu zamícháte destičky korupce a vrátíte kostky do sáčku, abyste je mohli vybrat v příštím kole.

Konec hry:

Po čtyřech kolech provedete další bodování:

Vynásobte počet domů, které máte na mapě, počtem sloupů, které máte na mapě, a získejte tolik vítězných bodů. Spočítejte počet dokončených budov, které máte, tedy těch, které obsahují jak erb, tak všechny (1, 2 nebo 3) místnosti zaplněné postavami. Za 1/2/3/4/5/6 z nich získáte 0/0/5/10/20/30 vítězných bodů. Za každé 4 suroviny, které vám zbývají v osobní zásobě, získejte 1 vítězný bod.

Vyhrává nejvyšší počet bodů a remízy se rozhodují podle pořadí tahů.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Tipni si!
Tipni si!
Akt. cena: 350 Kč
Končí za: 6 dnů

Offcanvas