Autor: Mirda-ta | 7.11.2022 | 0

Čarodějové a čarodějky. Už jen jejich setkání jiskří magií a problémy. A co teprve když při pěstování ingrediencí pro svá kouzla soupeří o úrovnou půdu společné zahrady. To věští velkou přetahovanou o úrodné záhonky. A chudáci víly, které slouží čarodějům hlavně při péči o rostliny. Těch nejspíš i pár padne při boji o jednotlivé sazeničky.

Privátní: valka.kvetu.poletucha.pngVálka květin je hra, ve které hráči představují čaroděje a čarodějky, které na společné zahrádce pěstují květiny potřebné pro jejich čáry. Při hře vysazují nové sazeničky, využívají schopností již dříve vysazených a celkově se snaží ovládnout pomocí svých vílích pomocníků co nejvíce a nejhodnotnějších záhonků květin. Vyhraje ten, který jich na konci hry ovládá nejvíce (a tím bude moci sklidit nejvíce ingrediencí pro svá budoucí kouzla).

Příprava hry

V balení hry je celkem 8 různých květin a pro každou hru je potřeba zvolit 5 znich, které budou hráči pěstovat v dané herní partii. Každá květina má ještě svoji základní (jednodušší) variantu a variantu pokročilou (složitější na hraní a proto doporučenou pro zkušenější hráče). Přehledové karty těchto 5 květin umístíte na herní plochu v určitém pořadí, ve kterém pak budou i vyhodnocovány jejich schopnosti.

Válka květů - obsah KS edice
Válka květů - obsah Kickstarter edice hry (víly jsou ve tvarů "meeplíků")

Současně ke každé květině patří ještě 8 destiček sazenic, které do sebe zapadají (podobně jako puzzle dílky) a tak budou vytvářet budoucí zahradu a záhonky. Základ zahrádky vytvořte z pěti destiček sazenic (jedna destička od každé ze zvolených květin). Zbylé destičky sazenic (ale pouze zvolených květin pro hru) zamíchejte a vložte do přiloženého sáčku. Tři náhodně vylosujte a vytvořte z nich tzv. zahradnictví dostupné všem hráčům (hráči si je mohou dle detailnějších pravidel vyměňovat).

Pak ještě vytvořte společnou zásobu žetonů drahokamů, které slouží jako body a jejich zisk určuje pořadí hráčů a kdo bude vítězem hry.

Dále si hráči zvolí svoje barvy a vezmou si 20 žetonů víl ve své barvě (v běžné edici hry jsou to dřevěné krychličky, v Kickstarter edici má každá barva jiný tvar "meeplíka") a zvolí si začínajícího hráče, který dostane figurku čaroděje.

V pořadí od začínajícího hráče si ještě vylosují ze sáčku sazenic každý 2 náhodné destičky sazenic. A může se začít.

Průběh hry

Privátní: valka.kvetu.masozravka.pngVálka květin probíhá na tahy, ve kterých se hráči střídají, přičemž ve svém tahu hráč provede následující fáze:

  1. Zasazení sazenice - aktivní hráč přiloží k již existující zahrádce jednu destičku sazenice ze své ruky a umístí na ní figurku čaroděje. Většina květin pak umožňuje na právě zahranou sazenici umístit i vílu aktivního hráče.
  2. Aktivace schopnosti květin - každá květina má dvě schopnosti. Klíčení a růst. Aktivní hráč si musí vybrat, zda využije schopnosti klíčení (silnější schopnost, ale aktivuje se pouze pro právě zasezenou sazeničku) nebo růstu (slabší schopnost, ale aktivuje se pro všechny sazenice sousedící s právě zasazenou sazeničkou). Tyto schopnosti umožňují hlavně různě manipulovat s vílami na herním plánu, získávat drahokamy a podobně.
  3. Dobrání destičky sazenice ze sáčku - hráč si dobere náhodně ze sáčku další destičku sazenice, aby měl v ruce znovu celkem dvě. Současně vezměte figurku čaroděje z herního plánu a předejte ho dalšímu hráči v pořadí.

Konec hry

V okamžiku, kdy některý z hráčů vytáhne ze společného sáčku poslední žeton sazeničky, ohlásí tento hráč poslední kolo. Každý tak má poslední tah a následně dojde k vyhodnocení zisku bodů/drahokamů všech hráčů:

  • Několik drahokamů mohou mít již hráči ze samotného průběhu hry.
  • Některé rostliny mají na své kartě uvedenu podmínku pro závěrečné bodování, ty je také potřeba vyhodnotit (některé například i přerozdělují drahokamy mezi hráči).
  • Hráči posbírají žetony drahokamů ze sazenic, na kterým mají své víly.
  • Závěrem pak hráči vyhodnotí bodový zisk z ovládaných záhonků (hráč s nejvíce ovládanými sazenicemi v záhonku získá za záhonek nevíce bodů, druhý v pořadí méne a všichni ostatní pouze 1). Záhonek je tvořen skupinou stejných sazenic/květin, které spolu přímo sousedí.

Ten čaroděj, který získal nejvíce bodů/drahokamů, se stává vítězem herní partie. Květiny se sklidí ze zahrady a čarodějové se mohou pustit do nového pěstování květin.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Sid Meier's Civilization - nová, rozbalená (CZ)
Sid Meier's Civilization - nová, rozbalená (CZ)
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas