Autor: Caranthir | 24.10.2022 | 0

Zahradníku! Kolem této lavičky mi udělej sedm druhů záhonů v různých barvách.
Promiňte, princezno,
každý záhon potřebuje svůj prostor. Dokázal bych šest, ale sedm neumím. To Vám raději zavážu střevíček.

Azul: Zahrady pro královnu (Queen's Garden) je abstraktní hra, která tématicky navazuje na hry Azul, Azul: Vitráže Sintry, a konečně Azul: Letohrádek.

Zatímco v předchozích hrách se hráči postupně ujali role obkladačů, sklářů a stavitelů, nyní budou zahradními architekty, kteří se na zakázku portugalského krále Manuela I. snaží vytvořit co nejkrásnější zdobné zahrady pro jeho královnu Marii Aragonskou.

Příprava hry:

Hráči doprostřed stolu položí centrální bodovací desku, kartonovou věž, připraví sloupce zahradních destiček pro jednotlivá kola, plus obecnou zásobu. Na sloupec prvního kola se nalosují dlaždice záhonů. Zde poprvé v řadě her Azul nezáleží jen na barvě, ale i na symbolech - každá dlaždice má na sobě symbol reprezentující číslo od 1 do 6.  Každý hráč před sebe navíc položí svou desku se zahradou, skladiště dílků a záhonů, 3 žolíkové šedé dílky a destičku s fontánou, kterou si položí doprostřed zahradní desky.  Také si každý hráč  vezme  bodovací žeton, který položí na pole „15“ bodovací stupnice na hlavní desce. Na  Na hlavní desku dále hráči položí žeton kola na pole prvního kola a 10 dlaždic náhodně vylosovaných z plátěného pytlíku.

Nakonec se sloupeček destiček pro první kolo posune do prostoru symbolizujícího výlohu a na vrchní destičku sloupce se připraví 4 dílky záhonů.

Průběh hry:

Hra trvá 4 kola a každé kolo má tři fáze - Fázi akcí hráčů, dílčí bodování a příprava dalšího kola (vyjma posledního kola).

Ve fázi hráčů mají hráči na výběr čtyři akce:

  • Dobírání dílků záhonů: hráči vybírají dlaždice záhonů z nabídky. Každý hráč vezme všechny dlaždice stejné barvy NEBO stejného symbolu na všech zahradních destičkách. Na začátku je ve výloze pouze komínek zahradních destiček. Po každém odebrání dílku nebo dílků z vršku komínku je dílek se zbytkem destiček položen vedle komínku, takto se nabídka rozšiřuje. Když je z nějaké destičky odebrán poslední záhon, je otočena na opačnou stranu, kde je uprostřed altánek a navíc předtištěn jeden záhon. Tuto destičku si pak může hráč vzít, pokud bere dílek odpovídající barvy nebo symbolu. Zahradní destičky i dílky záhonů umístí do svého skladiště (kapacita 12 záhonů a 2 destičky).

  • Umístění dílku záhonu: Hráč může umístit 1 dílek záhonu ze svého skladiště na svou hráčskou desku zahrady. Za umístění dílku musí zaplatit cenu odpovídající hodnotě daného dílku (počet symbolů na něm) tak, že odhodí odpovídající počet dílků stejné barvy, se stejným symbolem, nebo libovolný počet nahradí žolíky. Musí při tom respektovat pravidla umístění - dílek záhonu nesmí sousedit s žádným dalším, nebo alespoň s jedním téže barvy s jiným symbolem, nebo alespoň s jedním s tímž symbolem, ale jiné barvy. Nikdy nesmí v jedné souvislé skupině dílků být dva zcela stejné dílky (barva i symbol). Za obestavování prvků na destičkách (fontána, socha, lavička, altánek) získávají hráči žolíkové dílky navíc, jimiž mohou platit za umístění.

  • Umístění zahradní destičky: Hráč může umístit destičku zahrady ze svého skladiště tak, že zaplatí cenu předtištěného dílku záhonu na ní. Nebo může za -6 VB umístit jednu destičku z obecné zásoby, která má všech 7 polí volných. Přikládání musí respektovat pravidla pro přiložení záhonu, "čistou" destičku můžete přiložit, jak chcete.

  • Pas:Když už nechce hráč hrát, může pasovat. První pasující si vezme dlaždici prvního hráče z prostoru výlohy.

dílčím bodování si hráči na konci kola přidají odpovídající počet bodů za záhony, které odpovídají barvou nebo symbolem těm, které vymezuje ozubené kolečko ve středu hlavní bodovací desky, plus bod za každý altánek. 

Při přípravě dalšího kola se otočí ozubené kolečko o čtvrt otočky, aby ukazovalo na další 3 pole v pořadí. Zahodí se všechny dlaždice z výlohy (do věže) a zahradní destičky se zařadí na spodek sloupce obecné zásoby.

Konec hry:

Hra končí po dílčím bodování ve 4. kole. Hráči provedou ještě závěrečné vyhodnocení, kde získají 1 bod za každý nevyužitý žolíkový dílek ve skladišti, ale za každý jiný dílek nebo destičku ztratí počet bodů odpovídající symbolu na něm. 

Pak se vyhodnocuje každá skupinka sousedících záhonů stejné barvy nebo se stejným symbolem, pokud sestává alespoň ze 3 dlaždic záhonů. Body odpovídají součtu symbolů na dlaždicích. Konečně, za každou skupinu alespoň 6 dlaždic téže barvy získá hráč 6 bodů. Hráč s nejvyšším počtem bodů vítězí, v případě remízy je vítězství sdílené. 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

KEMET
KEMET
Akt. cena: 1100 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas