Autor: JeSSi | 29.8.2022 | 0

Kdesi na Olympu žijí havrani Huginn a Muninn, kteří pro praotce Odina sledují dění na zemi. Po staletí této rutiny si to mezi sebou přetvořili na závod, kdo jako první doletí na konec světa a zpět.

Ve hře Odins Ravens se stanete jedním ze dvou havranů a budete se snažit doletět jako první na konec světa a zpět. Úspěch závisí na umění plánovat cestu a když je nejhůř, může trochu pomoci bůh klamu Loki.

Hra je karetní - kromě dvou dřevěných figurek a pravidel tvoří tedy zbytek obsahu karty. Ty mají trochu netypický poměr stran 2:1. Připomínají tedy domino a část karet se podobně i používá. Herní materiál je jazykově nezávislý a vlastně i prostý učení se nějaké ikonografie. Těch pár akčních karet, které mají ikonografii, je vlastně přesný obrázkový popis toho, co dělají. K informaci na krabici 20-30 min herního času doplním, že hra se rychle vybaluje/zabaluje, a jedná se spíše o oddechovou záležitost, než o něco „šachoidního.

Příprava hry:

Společné karty krajiny (40ks) jsou rozděleny na dvě poloviny. Na každé polovině je vyobrazen jeden z pěti terénů (moře, skály, pole…) v různé kombinaci. Karty pro hráče už rozděleny nejsou a vyskytují se dvojího druhu: karty pro pohyb (25ks) vyobrazují také pět různých terénů a akční karty Loki (8ks) umožnují jednorázově trochu ohýbat pravidla. Hráči mají identické sady karet ve své barvě.

Při přípravě hry se mezi hráče vyskládá náhodně 16 karet krajiny a vytvoří tak dvě souběžné dráhy. Havrani startují vedle sebe a každý má svoji dráhu. Na konci této dráhy si prohodí pozice a letí zpět v dráze toho druhého. Karty hráče se spolu nemíchají, ale tvoří odděleně dvě hromádky. Každý hráč startuje s pěti kartami na ruce, ale celkový limit během hry je sedm. Když si má hráč dobrat karty, může se rozhodnout, v jakém poměru si bude z těchto dvou balíčků dobírat. Akční karty Loki jsou jednorázové a po použití jdou mimo hru, karty pohybu se po dobrání balíku protáčí.

Průběh hry:

Hráči se střídají na tahu a mohou zahrát libovolný počet karet. Na konci tahu si doberou tři karty, přičemž musí respektovat maximální dovolený počet karet na ruce. Následně hraje druhý hráč. Karty se hrají pro pohyb havrana a není to nic složitého: aby se mohl havran posunout na další pole, je potřeba zahrát kartu z ruky se shodným terénem. Dokud má hráč potřebné karty na ruce, může pokračovat v letu. Pole se stejným terénem se počítají jako jedno a je to tedy příjemné rozestavění - urychlení pohybu.

Následně nastupují akční karty Loki, které trochu ohýbají základní pravidla. Namátkou třeba: Prohodit dvě karty na dráze, a tím si vytvořit zmíněné urychlení. Ale pozor! Cestou zpět se dráhy mění a takováto zkratka je pak k dispozici soupeři. Nebo ji lze použít opačně a rozhodit dráhu soupeři… Akční karty jsou vesměs takto dvousečné zbraně a mělo by se zvážit, kde a kdy je použít.

Konec hry:

Konec hry je snadný a byl už popsán: kdo doletí první, je vítěz.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Septima Deluxe edition
Septima Deluxe edition
Akt. cena: 2300 Kč
Končí za: 10 dnů

Offcanvas