Autor: Davcas | 20.7.2022 | 0

Odpustek (an indulgence) byl dokument vydáván katolickou církví, aby zprostil člověka jeho hříchů. V některých případech mohl být také udělen za dobré skutky. Bohužel byly odpustky prodávány komukoliv, kdo byl ochotný dát církvi „příspěvek“. V době italské renesance tak propustky nabízely očištění i po mnoha sporných skutcích spáchaných ve jménu moci.

Základním mechanismem Indulgence je braní štychů (trick-taking), jako například ve hrách Bridge nebo Srdce. Hrají se tři kola o několika hrách. V rámci jednoho kola je každý jednu hru „vládcem“. Jako vládce může získat florény od ostatních hráčů, budou-li brát karty zakázané zvoleným dekretem.

Příprava hry:

Každý hráč dostane kartu truhly a s ní 30 florénů (5 mincí a 5 drahokamů). Volitelně vytřiďte z karet dekretů ty, které jsou označeny kapkami vosku (určeny pro zkušenější hráče), zamíchejte zbytek a na stůl vyložte tři (světlou stranou s dekretem vzhůru). Ze zbytku udělejte balíček, na který položte krytku. Dále prsten umístěte poblíž dekretů a určete začínajícího hráče – má na sobě nejvíce červené. Při hře pokročilejších hráčů rozdejte každému po jedné kartě papežské buly.

Průběh hry:

Nejprve doplňte dekrety z balíčku do počtu tří (vyjma první ruky, kdy jsou již nachystány). Vládce zamíchá balíček karet rodin a všechny je rozdá mezi hráče. Poté vládce zvolí dekret, čímž určí, jaké karty budou v následující hře penalizovány. Počínaje hráčem po vládcově levici má každý postupně možnost pasovat nebo hřešit. Pokud žádný z hráčů nevyužije možnosti hřešit, vládce dekret umístí před sebe.

Hřešení: Hráč, který se rozhodl hřešit, si vezme dekret, otočí jej a umístí před sebe, aby všichni viděli jeho cíl pro následující hru. Vezme si také prsten ze středu stolu. Pokud uspěje a získá všechny zakázané karty, hráči mu vyplatí florény. Pokud neuspěje, zaplatí vládci.

Vládce (případně hříšník) vynáší kartu pro první štych. Poté každý další hráč ve směru hodinových ručiček odhodí jednu ze svých karet, přičemž musí ctít barvu (rodinu). Má-li víc karet dané barvy, může odhodit kteroukoliv, pokud hráč kartu dané rodiny už v ruce nemá, může odhodit jakoukoliv jinou a zbavit se tak třeba některé ze zakázaných karet. Jakmile všichni zahrají svou kartu, hráč, který zahrál nejvyšší kartu vynášené barvy, bere celý štych a vynáší kartu pro štych další. Takto hra pokračuje, dokud nejsou všechny karty zahrány.

Jakmile daná hra skončí posledním štychem, vyhodnotí se, kdo zaplatí kolik florénů vládci nebo hříšníkovi. Poté se vládcem stane další hráč v pořadí.

Konec hry:

 

Takto se odehrají tři kola, poté si hráči spočítají své florény a zvítězí ten, kdo jich má nejvíce.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Jaipur - česky
Jaipur - česky
Akt. cena: 270 Kč
Končí za: 17 hodin

Offcanvas