Autor: Nikephoros | 22.6.2022 | 0

"Ti nejmocnější v Menzoberranzanu tráví celé dny tím, že se ohlížejí přes rameno, aby se vyhnuly dýkám namířených do jejich zad. K takovým pak smrt kráčí zpříma a hledí jim rovnou do očí."

Drizzt Do'Urden

Ve hře Tyrants of the Underdark se dva až čtyři hráči zhostí vlády nad jedním ze šlechtických rodů, jež soupeří o nadvládu nad říší Underdark. Během partie si bude každý hráč budovat svůj unikátní balíček karet, který reprezentuje jemu oddané služebníky. Tento balíček bude postupně určovat, jaké akce může hráč vykonávat - zejména půjde o najímání nových služebníků a vojenské střety. To vše hráčí činí proto, aby měli na konci partie co nejvíce vítězných bodů a byli tak prohlášeni za ten vůbec nejmocnější rod v celé říši.

Příprava hry:

Podle počtu hráčů určete, zda-li budete využívat celý herní plán, nebo jen jeho dílčí části. Na ty umístěte žetony neutrálních vojáků a žetonů kontroly právě tak, jak je na plánu natištěno. Na desce trhu vytvořte zásobu vítězných bodů a vytvořte dobírací balíčky obecné zásoby (Insane Outcast, Priestess of Lolth a House Guard). Dále náhodně smíchejte dva z šesti tématických balíčků (nemrtví, drowové, draci, elementálové, démoni a zplozenci) a vytvořte dobírací balíček, kterým budete postupně zaplňovat trh. Každý z hráčů začíná s totožným startovním balíčkem (7x Noble a 3x Soldier) a umístí právě jeden ze svých žetonů na jedno z dostupných startovních polí, které zatím neobsadil žádný jiný hráč. Tímto je příprava hry u konce.

Průběh hry:

Hráči se střídají v jednotlivých tazích, kdy využijí všechny karty, co mají právě na ruce. Zpravidla takto získávají vliv pro nákup nových karet a vojenskou sílu pro vojenské operace. Zatímco vliv je přímočarý a slouží pouze k nákupu nových karet, s vojenskou silou lze rekrutovat nové vojenské jednotky, porážet vojska nepřátel a odstraňovat nepřátelské špehy. Hráči mohou dále v závislosti na jednotlivých kartách nahrazovat cizí vojenské jednotky svými, umisťovat špechy či karty ze svého balíčku přesouvat do tzv. Inner Circle. Sem umístěné karty již hráč nemůže využít, ale na konci hry mu přinesou štědřejší dávku vítězných bodů. Vše výše řečené ale může být v kontradikci s právě zvolenými balíčky pro danou partii, které řadu pravidel upravují a mění. Po odehrání všech dostupných karet hráč dolíže znovu pět karet a případně získá pasivní odměny za jím právě ovládaná území.

Konec hry:

Pokud je zcela vyčerpán balíček trhu anebo některému z hráčů dojdou vojenské jednotky, je dohráno stávající kolo a hra končí. Ve finálním bodování se hodnotí bodová hodnota všech území + bonus za totální kontrolu, body za zničené jednotky nepřátel, bodová hodnota balíčku i karet ve vnitřním kruhu. K finálnímu skóre samozřejmě přidejte také všechny dosud získané žetony vítězných bodů. V případě remízy se hráči o výhru dělí. 

Reedice:

V roce 2021 vyšla Tyrants of the Underdark Board game, která obsahuje i rozšíření Aberrations & Undead.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Descent: Legends of the Dark
Descent: Legends of the Dark
Akt. cena: 90 €
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas