Autor: JeSSi | 27.5.2022 | 0

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, a dost možná ještě dál, je rybníček Brčálník… A někde v podobné mlze se nachází VIA NEBULA, země, která čeká na zvelebení. Stavitelné ze všech koutů světa se tu snaží ukázat svůj um a vydělat si. Stavět tu však není jednoduché, místní jsou fajnšmekři a puntičkáři, kteří mají někdy až nesplnitelné požadavky. Nezřídka se pak dováží suroviny přes celou zemi. Uspět tak mohou jen ti nejlepší. Ti, kteří se dokáží vypořádat s padající mlhou a neztratit se v ní.

V této hře se hráči stanou staviteli z dálek a budou velebit zemi VIA NEBULA tím, že budou plnit stavební zakázky místního lidu. Hra se odehrává na šestiúhelníkové mapě. Mapa je ale částečně zakryta mlhou, která zabraňuje pohodlnému tvoření. Hráči tak mlhu postupně odkrývají pro svou věc – transport surovin, ale musí zároveň opatrně, aby nenahráli až moc protihráčům. Stavební firma každého hráče je jejich herní deska, na té mají omezenou zásobu figurek řemeslníků, žetonů stavenišť a figurek stavby. To vše se snaží chytře umístit na mapu v duchu výše uvedeném, tedy spolupráce na mapě ano, ale odsud-posud. Zakázky jsou dány kartami, na nichž je uvedeno, jaké suroviny je potřeba nashromáždit a kolik bodů za to bude. Plnění zakázky funguje takto: Zbuduji staveniště, do okolí vyšlu řemeslníka hlídat cenné suroviny. Suroviny pak transportuji na staveniště, a když je surovin dostatek, stavbu dokončím.

Karty zakázek krom bodů mají také efekty, některé ještě násobí body na konci hry, jiné zpříjemňují hraní menším bonusem, např. vyměň surovinu, polož louku, kam jsi nemohl, akce navíc…

Příprava hry:

Mezi hráče se rozloží oboustranná mapa (lehčí-těžší strana). Na tu se náhodně rozlosuje počáteční umístnění surovin. Na horním okraji mapy se vyloží veřejné (společné) zakázky, zbytek balíčku vedle. Poblíž se připraví společná zásoba surovin. Hráči si vyberou barvu, za kterou budou hrát. K té patří deska, figurky řemeslníků, žetony stavenišť a figurky staveb. Hráči si tyto komponenty rozloží na své desce na předem určená místa, plus ještě žetony prázdné louky, které jsou společné. Počet jednotlivých komponent je dán počtem hráčů, deska hráče je pro tyto potřeby oboustranná. Dále se každému rozdají 2 karty soukromých zakázek.

Průběh hry:

Hráči se střídají na tahu, ve svém tahu mohou vykonat 2 akce, konkrétně to jsou:

  • Umístění řemeslníka na mapu: Umístění řemeslníka slouží k zabrání místa se surovinami. Pokud nemáte k dispozici řemeslníka na své desce, nelze provést.
  • Umístění staveniště na mapu: Umístění staveniště lze pouze na ruiny. Pokud nemáte k dispozici staveniště na své desce, nelze provést.
  • Přesun surovin na staveniště: Přesun jedné suroviny z místa, kde máte řemeslníka, na stanoviště. Cesta musí být nepřerušovaná a musí vést po prázdných políčkách luk. V případě přesunu poslední suroviny se řemeslník vrací na vaši desku.
  • Dokončení stavby (staveniště): Lze, pokud máte na staveništi potřebné suroviny pro splnění soukromé nebo veřejné zakázky. Suroviny se vrátí do společné zásoby, žeton staveniště se na mapě nahradí figurkou stavby, žeton staveniště putuje zpět na vaši hráčskou desku. Pokud se jednalo o veřejnou zakázku, doplní se nabídka.
  • Prozkoumání pole s mlhou: Vezmete žeton louky z vaší desky a překryjete pole s mlhou. Překryté pole musí sousedit s nějakou vaší „figurkou“, nebo vedle prázdného pole louky. Takto se buduje cesta pro suroviny tam, kde není.
  • Prozkoumání zkamenělého lesa (stojí 2 akce): Prozkoumání zkamenělého lesa je stejné jako předchozí akce, ale spotřebuje 2 akce.

Konec hry:

Konec hry je spuštěn, když některý hráč dokončí pátou stavbu. Tento hráč dostane bodovanou kartu „konec hry“ a končí jeho tah. Protihráči odehrají ještě jedno kolo. Suroviny, které zůstaly na staveništích nebo na poli s řemeslníkem, putují na desku hráčů. Pak proběhne závěrečné bodovací kolo. (Nespotřebované suroviny = mínusové body).

-----

Pár subjektivních postřehů:

  • Hra je až na karty zakázek jazykově nezávislá, karty zakázek mají na sobě ikonografii. Pravidla a ikonografie zde ke stažení.
  • Hra je podle mě hezky vyprodukovaná, funkční insert, suroviny ve tvaru toho, co představují, stavby hráčů odlišené kromě barvy také tvarem, grafika ve veselých barvách s trochou nadsázky.
  • Hráčské desky jsou herně stejné pro všechny hráče.
  • Většina komponent má během hry někde své místo, což je vždy super.
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Shit Happens
Shit Happens
Akt. cena: 125 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas