Autor: čínan | 11.5.2022 | 0

Kdo dřív příjde, ten dřív mele. Tak to prostě je. No možná ne jen mele, ale dostane kozla, loď nebo třeba zámek... A hlavně si musí obhájit svůj nárok pořádným vymezením hranic na mapě. A že jsou ty hranice pěkně barevně diverzifikovaný, tak to není vůbec lehký. Chce to správnou dávku štěstí a hlavně dobré barvy!

Hra The Border je další z řady roll & write her od německé společnosti NSV (např. Qwixx, Qwinto, Anubix, Silver & Gold). V tomto případě se NSV obrátilo na známého dizajnéra Michaela Kieslinga (Azul, Tikal, Torres, Maharaja atd). Tomu se podařilo udržet základní charakter R&W her a přitom přidat dostatek nového náboje. Ve hře The Border jde o to házet a kombinovat barevné kostky a díky naházeným barvám ohraničovat určité oblasti na mapě. Také je důležité být v ohraničování rychlejší než spoluhráči, protože to přináší výrazně větší bodový zisk.

Příprava hry:

Každý hráč dostane jednu mapu a fixku. Mapy jsou na deskách s hladkým povrchem, takže jdou po hře opět smazat. Do středu herní plochy se umístí vršek krabičky hry obrácený vnitřkem nahoru. Ten je vystlaný plátýnkem, takže během hry víko slouží jako talíř na házení kostek.

Vedle házecího víka se položí pět kostek. Kostky na sobě mají barvy - 6 barev na každé kostce.

Průběh hry:

Hráči hrají dokola. Určí se začínající hráč, přičemž hráč na tahu je "aktivní hráč". Aktivní hráč hodí kostkama a může celkově házet až třikrát. Po každém hodu si může dát některé kostky stranou a přehodit zbytek. Dokonce může odložené kostky opět přehodit. Pokud se rozhodne již nepřehazovat a nebo vyčerpal tři hody, může nyní padlou kombinaci barev na kostkách využít k ohraničování oblastí na svojí mapě (desce). Barvy, které použije, vykřížkuje na odpovídajících políčkách tvořících hranice. Důležité je, že jako aktivní hráč musí všechny kostky, jejichž barvy použije, využít k uzavření "celé" barevné sekce některé hranice (kdekoliv na mapě). To znamená, že nemůže zaškrtávat jen některá políčka barevných sekcí bez toho, aniž by tuto sekci zároveň celou uzavřel (zaškrtal). Kostky, které aktivní hráč nepoužije, zůstávají k použití soupeřům. Ti naopak mohou využít barvy i na částečné zaškrtávání barevných sekcí, ale musejí vždy (na rozdíl od aktivního hráče) navazovat na již zakřížkované úseky. Pokud aktivní hráč využije všechny kostky, mají soupeři k dispozici jednu libovolnou barvu z hozených kostek.

Jakmile je vše zakresleno, stává se aktivním hráčem další hráč v pořadí. Na spodní části map (desek hráčů) jsou zároveň vyznačeny symboly pro každý region. Pod symboly jsou vždy dvě bodové hodnoty. Jedna je vyšší - tu si zakroužkuje pouze první hráč, kterému se podaří vykřížkovat celou hranici kolem dané oblasti. Ostatní hráči už tyto body získat nemohou. Nižší bodovou hodnotu pak získá každý další hráč, kterému se podaří oblast ohraničit.

Konec hry:

Jakmile některý hráč dokončí ohraničení šesté oblasti, končí hra. Hráči si spočítají zakroužkované body na počítadle dokončených oblastí a ten, kdo má nejvíc, vyhrává hru.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Zahradní říše
Zahradní říše
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas