Autor: Hejindri | 26.4.2022 | 0

Uplatněte své detektivní schopnosti, vyřešte záhadu a vzneste obvinění! Vaším úkolem je vypátrat, kdo, kde a jak spáchal zločin.

Toto je karetní verze hry Cluedo - místo figurky si začátku hry volíte, za kterou že šesti postav budete hrát. Cílem hry je určit vraha, místo činu a vražednou zbraň. To zjistíte vylučovací metodou dotazováním se na důkazy, které mají či nemají ostatní spoluhráči.

Příprava hry:

Z profilu postav si každý hráč vybere/vylosuje jednu, za kterou bude hrát. To není nic tajného a můžete si ji vyložit před sebe. Každý bude mít 6 karet podezřelých, 4 karty zbraní a 5 karet místností. Před první hrou však dáme všechny karty označené (+) stranou, tím vypadnou ze hry dvě místnosti a jedna zbraň.

Karty s důkazy se dělí do tří balíčků - podezřelí, zbraně, místnosti. Tyto balíčky zamíchejte a z každého vylosujte jeden, který nikdo z hráčů (ani vy) neuvidí, a schováte je společně pod kartu zločinu. To je to, co musíte uhodnout - tedy vznést obvinění tak, že žádné z vámi jmenovaných karet nebude mít nikdo z hráčů, a tím pádem jsou to ty, po kterých pátráte.

Zbylé karty po schování zločinu zamíchejte všechny dohromady (ze tří balíčků utvořte jeden) a rozdělte mezi hráče tak, aby každý měl stejný počet karet. Pokud některá z karet bude přebývat, vyložte ji obrázkem nahoru před do středu stolu. Teď všechny karty s důkazy, které vidíte, jsou ze hry. Mezi kartami, které držíte v ruce, najděte ty, které se shodují s kartami důkazů, a odložte je lícem dolu vedle sebe jako vyřazené.   

Průběh hry: 

Hráče po své levici se vždy zeptáte na dvě položky, ať už zbraň a místnost, postavu a místnost, postavu a zbraň. Podle toho, co chcete zjistit. Hráč, kterého se ptáte, si musí projít karty s důkazy, a pokud drží něco z toho, co jste zmínili, musí vám (jen vám) kartu ukázat. Pokud drží obě, ukáže jen jednu. Ale pokud nemá žádnou, musí to říct a na řadě je druhý hráč. 

Pokud vám některý z hráčů ukáže, na co se ptáte, vy si tu shodnou z vaší ruky dáte bokem lícem dolu - tím ji vyřadíte ze hry a máte jistotu, že není pod kartou zločinu. Vyřazení karty je ve smyslu odškrtávání v tabulce, jako je v deskové hře.

Konec hry:

Když jste na řadě a máte pocit, že víte, kdo, čím a kde zločin spáchal, řekněte, že jste připraveni vznést obvinění. Na základě svého obvinění vyložte před sebe lícem dolů 3 karty případu: podezřelý, zbraň a lokalita. 

Podívejte se na karty pod kartou zločinu (nikomu jinému je neukazujte):

  • Pokud tři karty pod kartou zločinu odpovídají vašemu obvinění, vyhráváte. Otočte kartu zločinu, svoje karty případu a dokažte správnost svého obvinění.
  • Pokud se vaše karty neshodují, prohráváte. Ostatní pokračují ve hře. Vy už nemůžete pokládat otázky ani vznášet obvinění, ale pokud se vás jiný hráč zeptá, musíte po pravdě odpovědět.
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Mozkožrout od 1kč
Mozkožrout od 1kč
Akt. cena: 185 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas