ANNO 1701

Autor: tondakolik | 15.1.2018 | 0

Píše se rok 1701. Dle rozkazu královny jste se vydali osídlovat nové ostrovy a budovat nové kolonie. Musíte udělat vše pro bohatství a slávu koruny. Pionýři zakládají osadu a staví první budovy. Ostrov je úrodný, bohatý na dřevo a v horách se nachází ruda. Ideální místo pro osídlení! Využijte zdroje tohoto ostrova pro vylepšení vaší osady o nové důležité budovy a vydejte se objevovat ostrovy v okolí. Založte nové kolonie, uzavírejte obchodní dohody, poražte nebezpečné piráty. Královna všechnu vaši snahu jistě ocení. Získejte si její přízeň.

Deskové Anno 1701 vychází ze stejnojmenné počítačové strategie a navazuje na deskové Anno 1503. Jedná se o hru Klause Teubera, jehož hry nejsou strategickými skvosty, ale velmi povedenými rodinnými hrami s nezanedbatelným podílem náhody. Desková hra Anno 1701 je tedy strategická hra, ale rodinného typu, u které se především dobře pobavíte.

Stejně jako ostatních stolních her řady „Anno“ vychází grafika z počítačové hry. Ve srovnání s Anno 1503 je grafika výrazně lepší a celá hra působí mnohem příjemnějším dojmem. Původní čtvercové provedení bylo nahrazeno šestiúhelníkovým. Herní deska ostrova pro každého hráče tak obsahuje mnoho šestiúhelníkových polí, herní deska plavby je rozdělena na šestiúhelníková pole i kartičky budov jsou nyní šestiúhelníkové. Je tu spousta dalšího herního materiálu, karty surovin, setkání a událostí, kolonie, body přízně, lodičky a kostičky.

I když předchozí Anno 1503 vychází z Osadníků z Katanu, deskové Anno 1701 je, možná trochu překvapivě, Osadníkům mnohem blíže.

Herní mechanismus hry je v podstatě stejný jako u Osadníků z Katanu, jsou zde ale jiné suroviny, hráči budují něco jiného, musí se soustředit na něco jiného, a je přidána velmi důležitá část každého Anno, plavba. Hráči se střídají v provádění svých tahů. Každý hráčův tah je rozdělen na tři fáze:

  • V první fázi hráč hodí dvěma kostkami. Všichni hráči podle výsledku hodu získají nějaké suroviny nebo dojde k nějaké události, při níž mohou hráči získat zlaté nebo o ně naopak přijít, nebo mohou přijít o nějaké suroviny.

  • Ve druhé fázi hráč může využít své suroviny ke stavbě budov, obytných domů či lodí, může si koupit stavební plány nových budov, využít speciální možnosti svých budov nebo třeba darovat dar královně.

  • Poslední fází je plavba. V této fázi může hráč svými loďmi objevovat ostrovy a zakládat nové kolonie. Plavbu však komplikují piráti, kterým je potřeba zaplatit, nebo se s nimi utkat.

Cílem hry je získat dostatečnou přízeň královny, což v této hře znamená získat pět bodů. Body přízně královny je možné získat za dary královně, za nejvyšší námořní sílu, obchodní vliv a nejvíce spokojených občanů, dále za stavbu obytných domů nebo některých budov.

Použitý herní mechanismus této hry není v ničem zásadním nový nebo netradiční, jedná se vlastně o speciální rozšířenou verzi Osadníků z Katanu. Toto „rozšíření“ však skutečně na osvědčeném herním mechanismu vytváří novou hru.

Nejzajímavějším novým prvkem hry je pro mne rozhodně stavba budov na ostrově. Hráč má k dispozici čtyři volná pole pro stavbu budov. Poté může stavět nové budovy v krajině - zastavěná plocha mu tím pádem nebude vynášet žádné suroviny, ale z budov může hráč získat různé výhody, které pro něj mohou být cennější. Tento prvek přináší do hry nutnost něco obětovat, abyste mohli něco získat, což se mi velmi líbí.

Plavba a zakládání kolonií, nepostradatelná součást hry Anno, je oproti předchozí verzi mnohem propracovanější, zajímavější a napínavější. Budování kolonií přímo na herní desce plavby lépe vypadá, ale hlavně dává mnohem větší smysl. Hráči se také při plavbě setkávají s obchodníky, zachraňují trosečníky nebo jsou napadáni piráty. Tento prvek plavbu výrazně oživuje a činí ji napínavější. Celkově je v této hře plavba mnohem lepší a je také mnohem důležitější, což hře rozhodně prospělo.

Anno 1701: Das Brettspiel není žádnou náročnou strategií, ale je perfektní rodinnou hrou, ve které je dostatek možností k uplatnění strategie a přiměřený vliv náhody. Pokud se vám líbí „teuberovky“, pak se vám bude líbit i tento, podle mne, velmi povedený kousek, který já osobně řadím mezi nejlepší rodinné hry.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Mutant Chronicles CZ startovní set
Mutant Chronicles CZ startovní set
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas