ALBI: Game Fest

Autor: 1a2a3a4 | 20.10.2020 | 2

Albi během víkendového (17.–18. 10.) YouTubového živého vysílání s názvem Albi Game Fest oznámilo spoustu chystaných novinek:

Ekumena je nová česká hra tvůrců titulů Velryby ničí svět a Bossin' Space, Time Slug Studio. Jedná se o karetní engine-building hru, ve které se hráči stanou projektanty osídlení a průmyslu jedenadvacátého století.

V každém z osmi svých tahů si hráč vybere jednu z osmi dostupných karet, kterou přiloží k ostatním svým kartám tak, aby postupně vytvořil mřížku o rozměrech 3×3 karty. Vždy, když je přiložena nová karta, aktivují se (kromě ní samotné) také efekty všech dalších karet v řádku a sloupci, do kterého byla tato nová karta přiložena. Takže prvních několik tahů probíhá bleskově, ale postupně začne být stále náročnější vymyslet svůj tah tak, aby byl skutečně nejefektivnější. Cílem hráčů je přitom vyprodukovat co nejvíce bodovaných zdrojů, ale také vytvořit co nejvíce sad, odpovídajících jedné ze dvou bodovacích karet.

Plánované datum vydání je duben/květen 2021

Gloomhaven: Lví chřtán (v origínále Gloomhaven: Jaws of the Lion) je samostatně hratelnou verzí hry Gloomhavenu, která si klade za cíl hru zpřístupnit nováčkům. Uvnitř krabice naleznete čtveřici nových hrdinů, jejichž kroky bude nadále řídit karetní soubojový systém jako v původní hře Gloomhaven.

Co se ovšem změnilo, je jednak podařený tutoriál, díky kterému je do hry možné naskočit de facto ihned po otevření krabice, a pak také přenesení herního plánu přímo na stránky Knihy (resp. knih) příběhů. Tato změna výrazně ulehčuje přípravu hry. 

Příběhově je Lví chřtán prequelem základní hry Gloomhaven a mapuje dobrodružství skupiny žoldáků, která si říká, nepřekvapivě, „Lví chřtán“.

Hra by měla vyjít na Albi Game Day 2021

 

Mariposas je nejnovějším dílem tvůrkyně hry Na křídlech, Elizabeth Hargrave. Hra se věnuje migrujícím motýlům Monarchům stěhovavým, má jednoduchá pravidla, která přinášejí strategickou hloubku s nutností plánovat.

Hráči se v Mariposas snaží nasbírat co nejvíc bodů například třemi ročními obdobími, a to tak, že se svými motýly putují po mapě Severní Ameriky a snaží se svůj rod rozmnožit, aby přežil i do dalších generací. Stejně jako ve skutečnosti se pak s poslední generací motýlů pokoušejí vrátit tam, odkud vyrazili – do mexického Michoacánu.

Datum vydání se plánuje na duben/květen 2021

Unmatched: Souboj legend, je prvním dílem ze série, vycházející z reinkarnované hry Star Wars: Epic Duels. Jde o soubojovou hru, určenou primárně pro dva nebo čtyři hráče, ve které se každý hráč zhostí role některého z unikátních hrdinů. V sadě Souboj legend naleznete krále Artuše, Sindibáda, Medúzu a Alenku.

Souboje jsou řízené kartami, a cílem není nic jiného, než srazit protivníkovo zdraví na nulu. Každý hrdina přitom nabízí vlastní specifika daná jak jeho speciální schopností, tak unikátními kartami, které můžete najít v jeho balíčku. Skutečně ovládnout každého z hrdinů, tak nějakou chvíli rozhodně zabere.

Datum vydání: březen/duben 2021

Krvavý trůn (v originále Oriflamme) je držitelem ocenění As d'Or – francouzské hry roku za rok 2019. Jedná se o karetní hru, ve které se stanete hlavou jednoho z mocných šlechtických rodů, brousících si zuby na uvolněný královský trůn.

Každý hráč má k dispozici sedm ze sady deseti karet, z nichž každá má unikátní efekty. Tyto karty budou hráči postupně tajně vykládat do řady, a ve vhodné chvíli je pak mohou odhalit a vyhodnotit jejich efekt – a poté jej opakovaně vyhodnocovat až do konce hry. Na druhou stranu, neodhalené karty sbírají v každém kole body vlivu a o vliv jde v Krvavém trůnu především. Jednoduchá hratelnost, která může vzdáleně připomenou například Milostný dopis, se v Krvavém trůnu snoubí s taktickou hloubkou.

Datum vydání se předpokládá na únor/březen 2021.

 

Rodinná hra Karak obdrží  šestici detailních figurek hrdinů ze základní hry. Toto „kosmetické rozšíření“ ponese názve Karak: Sada figurek.

Datum vydání by mělo být již v prosinci 2020.

Mazaný lišák je párty hra, která byla oznámena již dříve, ale na Albi Game Fest se dočkala plnohodnotného představení. Jejími autory jsou lidé z kanadského studia Le Scorpion Masqué, kteří stojí za hrami jako je Hlavně klid!, Decrypto, nebo Zombie Kidz.

Oproti jejich předchozímu párty počinu – hektické hře Hlavně klid! – je Mazaný lišák mnohem klidnější. Úkolem hráčů je společně postupně vydedukovat hledané slovo – trofej – na základě jediné nápovědy. Na Mazaném lišákovi je zajímavé také to, že jednotlivé karty jsou seřazené tak, aby se obtížnost hry postupně zvyšovala.

Hra výjde únor/březen 2021

 

Seznam připravovaných novinek v češtině

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

celkem se mi zamlouvalo,
že se čeští distributoři v rámci možností snaží držet název hry (až na pár výjimek, kde se to dělá obtížněji). Nejsem příliš zastáncem kreativních překladů názvů her, proto mě mírně překvapuje "Chřtán" a "Krvavý trůn"... NJN, jsou v tom peníze a nezadržitelně se blíží doba Prci, prci, prciček, 50ti odstínů vášně a Rozpoutaného pekla i v deskoherním průmyslu...

20.10.2020 10:29:21

Vybíráme z Bazaru

Machi Koro: Legacy (hrané)
Akt. cena: 211 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas