6 bere! - Rychlovka pro 2 až 10

Autor: bilbo | 11.12.2018 | 0

6 bere! je dobrá hra na 15 až 20 minut, když není čas nebo prostor hrát něco složitějšího.

Asi jedna z nejflexibilnějších her, co se počtu hráčů týká. V praxi velmi dobře hratelná už od 2, zkoušeno  až cca do 7-8, ale dobře hratelná bude určitě i v 10. Jediný počet hráčů, kdy mohou nastávat jisté anomálie od normálního průběhu hry, je 5 hráčů, pokud jsou na place 4 sloupce zcela zaplněné a zakončené vysokými kartami. Pak lidi vyplivnou nějaké karty, nejmenší z nich si vezme nějakou (nejméně bodovanou) kupku, ostatní se za něj zařadí a je tu zpět ten samý „ucpaný“ stav. To se ale nestává zas tak moc často.

Princip přikládání karet (pár jednoduchých pravidel) je dostatečně jednoduchý, aby ho nováček pochopil během 5 minut, zajímavou vlastností je, že i vykládání náhodných karet z ruky je strategie vždy platná dle pravidel (byť obvykle ne vítězná :). Lidé prostě vyhazují karty a přikládají do řad a občas si berou nějaké trestné body. Většina karet je za 1 bod, ale každá pátá je za 2, každá desátá za 3, každá jedenáctá za 5 a karta č. 55 je za 7 bodů. Obecně - čím „“barevnější“ řada, tím více bodů.

Když se to sejde, tak občas se povede i přes 40 trestných bodů za kolo, náš „rekord“ je 52.

Průběh hry a taktika se liší podle počtu hráčů. V nízkém počtu (2 až 3) je hra poměrně deterministická a často co si člověk naplánuje, to také provede. Ve vyšším počtu pak už je obtížnější predikovat ostatní hráče, naopak je ale snadnější s využitím pravidla „když kartu nelze zařadit za jinou řadu, vezmu si libovolnou celou řadu a kartu dám na její začátek“ po shlédnutí karet, které vyložili ostatní, poměrně dobře vybrat komu uškodím: „Hmm ... seberu-li první řadu, tak Michal vezme tu druhou, ale když vezmu třetí, tak Tomáš dostane tu čtvrtou brevnou řadu s kartou č. 55 ... sorry, Tomáši, ale dnes dostaneš příležitost překonat rekord v počtu krav :)“.

Počet řad (4) a počet karet, které se do řady vejdou (5), je stejný nehledě na počet hráčů. Ve dvou může skončit kolo i s jen několika málo sebranými kartami (princip hry ale nedovolí, aby se dva hráči během kola vymanévrovali tak, aby si nikdo nic nevzal), čím více hráčů, tím více pak krávy a trestné body lítají.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

A nazev hry?
Chtelo by to zminit i nazev hry.

10.6.2019 05:36:24

Název
No jo, to je vlastně pravda, název tam v recenzi není ani zmíněn :)

Název jsem doplnil ...

11.6.2019 05:23:35

Vybíráme z Bazaru

Jak se trollí princezny (CZ)
Jak se trollí princezny (CZ)
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 13 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas