„Jablko nepadá daleko od stromu“ a další převratné objevy ve hře Newton

Autor: Lucies | 7.3.2022 | 4

Ponořte se do světa velkých vědeckých objevů v nové hře Newton, kterou si pod svá křídla vzalo vydavatelství Tlama games. Tato recenze vám představí hru se všemi jejími plusy i minusy, a vy si tak možná uděláte lepší představu, jestli patří i na váš herní stůl. Vydejme se tedy společně na cestu poznání za těmi největšími objevy lidstva a pokusme se obhájit, že právě my si zasloužíme stát se nejúspěšnějšími badateli všech dob.

Hra patří mezi čistokrevná eura a můžete si ji zahrát i jen v jednom hráči. Maximálně mohou hru hrát čtyři hráči. Vydavatel uvádí, že by hráči měli být starší čtrnácti let, ale myslím si, že už šikovné dvanáctileté, možná i desetileté dítě si se hrou určitě poradí. České vydání hry navíc obsahuje také rozšíření s názvem Velké objevy, které do hry přináší dvě minirozšíření a dvě promo karty velmistrů navíc oproti anglické verzi.

Jak se hra hraje?

Hra Newton je poměrně komplexní euro hra, jež obsahuje celou řadu herních mechanismů. Proto, když poprvé otevřete návod hry, můžete pocítit mírné zděšení z množství různých pravidel. Pravda je ale taková, že stačí jedna partie a hraní už půjde skoro samo. Stačí si zapamatovat jednotlivé akce a máte vyhráno.

Privátní: Připravená hra.jpg
Připravená partie hry pro dva hráče

Na začátku každý hráč dostane jednu desku hráče, která představuje studovnu, čtyři náhodně vylosované karty velmistrů a šest akčních karet. Na každé z akčních karet je vyobrazena jedna činnost, jež může hráč během hry vykonat. Jak postupně zahrajete jednotlivé akční karty, pokládáte si je do své studovny a po odehrání pěti karet začíná fáze úklidu. Jednu z akčních karet vyberete a musíte ji umístit pod svou studovnu. Pak už ji nebudete moci nikdy použít, přestože vám bude stále poskytovat jisté výhody. Kromě toho si můžete započítat všechny dosud získané body.

Hra nabízí celou řadu možností, jak se snažit dospět k vítězství a všechny plně rozvinout bohužel v jedné partii zkrátka nikdy nestihnete. Pomocí akčních karet se můžete pohybovat po mapě Evropy a otevírat si tak nové lokace, nebo vyslat studenta pátrat po nových technologiích, což vám zajistí různé výhody. Také můžete vylepšit svůj balíček akčních karet v ruce a akcí práce si můžete vydělat nějaké ty peníze. Poslední akce umožňuje umisťovat knihy do své knihovny. V případě, že se vám podaří zaplnit vhodně řádek nebo sloupec, získáte vítězné body. Ty můžete dále získat při nalezení bonusových žetonů na herních deskách, splněním některého z cílů a několika dalšími způsoby. Vyhrává samozřejmě hráč s největším počtem bodů a v téhle hře je každý bod velmi důležitý.

Privátní: Rozehraná partie dvou hráčů.jpg
Rozehraná partie dvou hráčů

Ve hře Newton tak jednoduše nebudete vědět, co dřív. Možností je opravdu mnoho a během první partie pravděpodobně nepřijdete hned na to, jak jednotlivé akce zkombinovat tak, abyste získali co největší bodové skóre. Na hře je ale vlastně moc fajn právě to, že je kombinací mnoha různých herních mechanismů, a vy si tak můžete vyzkoušet skoro všechno.

Pravidla a jejich srozumitelnost

V české lokalizaci hry najdete pravidla hned ve čtyřech jazycích. Jinak hra žádný text neobsahuje, a tak ji lze hrát i v několikajazyčné skupině. My jsme použili pouze pravidla česká, která nám úplně stačila. Pravidla jsou poměrně rozsáhlá a komplexní, na dvaceti stránek je v nich popsáno, jak hru hrát, a uvádějí i přehled a dovysvětlení významu jednotlivých komponent.

Komponenty a designové provedení hry

Komponentů je ve hře poměrně hodně, takže každá příprava i úklid partie trvají poměrně dlouho. Téměř všechny jsou ale z kartonu a je potřeba si je vylámat. Kromě různých žetonů hra obsahuje ještě dva herní plány v podobě mapy a desky stupnic, jednu studovnu pro každého hráče a sadu figurek v jeho barvě. Tato sada se skládá z dřevěné figurky vědce, čtyř figurek studentů, dvou ukazatelů a několika kostiček na poznačení pohybu po mapě. Přestože je většina komponentů jednoduše vyrobena z kartonu, působí poměrně odolně a nenašli jsme žádné poškozené z výroby.

Privátní: Komponenty a obsah hry.jpg
Komponenty a obsah hry

Co je určitě potřeba pochválit, je designové provedení hry. Všechno je moc hezky namalované a opravdu vyvolává dojem, jako kdybyste se vrátili někam do 18. století mezi velké objevitele. Jakmile pochopíte základní principy hry, pochopíte u většiny žetonů jejích účel. Do pravidel tak budete nahlížet spíše sporadicky, to a zejména u složitějších karet v níže zmiňovaných rozšířeních. Jediný problém s komponenty je jednoduše to, že pokud si během hry drcnete do stolu, budete mít jednotlivé ukazatele a žetonky úplně všude a už nikdy je nebudete schopni vrátit do původního stavu rozehrané partie.

Dojmy z odehraných partií

Hru jsme si zahráli mnohokrát v několika herních skupinách. Během první partie ve dvou se nám překvapivě zdálo, že nás hra sice baví, ale po pár zahráních už se nám do ní nebude chtít. Opak se ale stal pravdou. Přestože výrobce uvádí předpokládanou herní dobu na 60–90 minut, ve dvou hráčích, kteří umí pravidla, jsme se vešli i do třiceti (když tedy nebudeme počítat čas, jež zabrala příprava a úklid komponent :) ). Díky tomu se pro nás Newton stal jednou z her, které jsou vlastně opravdu komplexní a vyžadují nějaké to přemýšlení, ale zároveň je stihneme zahrát, i když nemáme moc času. A to je určitě něco, co u hry hledáme.

Privátní: Postup na desce technologií.jpg
Postup na desce technologií

Jak je zmíněno výše, hrá má tedy poměrně dobrou znovuhratelnost, a to i díky velkému množství strategií, které během hry můžete vyzkoušet. Škoda je jen, že všichni hráči mají stejnou studovnu, takže se na začátku každé hry prakticky všichni hráči rozhodnou, kterou polovinu knihovny budou zaplňovat. Kvůli rozložení jednotlivých komponent je jedna z polovin vždy výhodnější, a tak si ji pochopitelně vyberou všichni hráči. Kdyby studovny byly více variabilní, určitě by nás více bavilo se ve hře soustředit právě na ni.

Jako další drobnou nevýhodu hry vnímám opravdu malé propojení s tématem. Ve hře můžete provádět výzkum, objevovat nové lokace, ale přestože nápad s velkými objevy je poměrně dobrý, hra s ním není příliš spjatá. Výsledkem je, že člověk nemá pocit opravdového objevování a v mém případě jsem si všimla, že po několika partiích se hraní změnilo v mechanické počítání toho, kolik bodů můžu dostat za různorodé akce. A to už s érou velkých objevů nemá vůbec nic společného.

Ve hře nenajdete žádnou interakci mezi hráči, a tak je hra stejně záživná v jakémkoliv počtu hráčů. Jediné, při čem můžete přijít do kontaktu s ostatními hráči, jsou akce na herních plánech a výběr akčních karet, i tam jde ale spíše o to, kdo kam dříve přijde, a tím pádem něco získá, než že by se hráči nějak přímo ovlivňovali. I proto se hra pro jednoho hráče hraje úplně stejně jako hry více hráčů, což někdo může vnímat jako výhodu. Na druhou stranu je očividné, že si s ní tvůrci hry nedali moc práce a prostě tuto možnost do krabice přidali, aby zaujala i sólové hráče. Všichni hráči mají ve hře identické počáteční podmínky i nabídku různých karet, žetonů a podobně. Tím pádem je podíl náhody na vítězství velmi malý, ale zároveń to zajišťuje zajímavou variabilitu hry.

Privátní: Hráčská studovna během hry.jpg
Studovna jednoho z hráčů během hry

Malé rozšíření hry

Česká lokalizace této hry obsahuje také malé rozšíření s názvem Velké objevy. Toto rozšíření přináší do hry dvě minirozšíření, která můžete a nemusíte využít. Lze je libovolně kombinovat, a tak můžete hru hrát pouze s jedním z nich, nebo s oběma

  • První rozšíření přidává do hry nové akční karty, které si můžete přidávat do svého balíčku akčních karet. Díky němu můžete znásobit dosah akcí, jež provádíte, a také spolu s nimi do hry přicházejí některé nové způsoby, jak lze akční karty využít.
  • Druhé rozšíření do hry přidává destičky velkých objevů, které obsahují specifické cíle, za něž můžete dostat body. Navíc díky nim můžete přeměnit své nevýhody ve hře v přednosti, a dokonce si je obodovat.

Ani jedno z rozšíření nemá příliš složitá pravidla, takže jejich zařazení je možné už od první hry.

Celkové zhodnocení

Hra Newton mě nakonec mile překvapila, zejména tím, že je to komplexní hra, kterou ale zahrajete za poměrně krátký čas. Moc se mi líbí také designové provedení, komponenty jsou poměrně kvalitní, a tak vůči nim nemám žádné výhrady. Jako největší nevýhodu hry vnímám pouze symbolické navázání na tématiku hry, která přitom měla poměrně velký potenciál. Hra určitě potěší všechny hráče, kteří mají rádi relativně složité strategické hry s minimem náhody, ale zároveň u nich nechtějí trávit dlouhé hodiny. Newton zkrátka není nijak převratnou hrou na našem trhu, na druhou stranu může být příjemným okořeněním mezi delšími hrami a je ideální pro ty, kteří mají rádi velké množství možností a svobodu v tom, jak hru vyhrát. V Newtonu totiž rozhodně neexistuje jen jediný způsob, jak se ke hře postavit.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zaujalo mě těch 30 minut herní doby ve dvou - to už je na euro celkem dost krátký čas srovnatelný třeba s nějakým Drakem, Watergatem apod.

Jednou jsem Newtona hrál a úplně silné dojmy ve mě nezanechal (jen myslím, že jsem jako prvohráč zaostal za vítězem o parník :D), ale možná ho ještě vyzkouším :)

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

8.3.2022 14:47:44

Vybíráme z Bazaru

Letters ftom Whitechapel IT
Letters ftom Whitechapel IT
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas