Vinohrad - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 6
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: desková hra, strategická, ekonomická
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Alan Stone
Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

V tomto postrehu by som chcel popísať okrem dojmov aj rozdiely Viticulture Essential Edition oproti 1. a 2. edícii, keďže základné veci sú popísané v tomto vlákne pôvodnej hry (http://www.deskozrout.cz/topic/4355-prvni-a-snad-i-nasledne-dojmy/#entry94221).

VEE je špeciálna edícia eurohry Viticulture, ktorá oproti prvotine obsahuje aj najzásadnejšie moduly (vylepšenia) z rozšírenia Tuscany, ktoré autorovi odporučil pridať Uwe Rosenberg.

Cieľom hry je vybudovanie najvychytenejšej vinice (hraje sa na víťazné body). Hlavným mechanizmom hry je worker-placement (umiestňovanie pracovníkov) spojený s manažmentom kariet na ruke. Každý hráč má na začiatku vinicu s malou pivničkou (hracia doska), na ktorú si postupne dokupuje vylepšenia a stavby. Na polia sedí biele a červené odrody vín, potom zbiera hrozno a necháva ho zrieť v tankoch a vyrába z nich biele, červené, ružové alebo šumivé vína, ktorá podľa dopytu predáva. Na ruke má, okrem kariet vín a dopytu, aj rôznorodé karty letných a zimných pomocníkov/návštevníkov, ktoré poskytujú veľkú variabilitu v manažovaní surovín a peňazí a odlišujú cesty hráčov k splneniu cieľa hry.

Do tejto edície boli z rozšírenia Tuscany pridané moduly Properties/Fields, Mamas & Papas, Advanced Visitors a Automa (umožňuje sólo hru s imaginárnym protihráčom na viacerých úrovniach obtiažnosti).

Properties/Fields umožňuje hráčom predať nevyužité polia za 5/6/7 lír a v podstate tak urýchľuje rozjazd hry. Minimálne jedno pole určite predáte a to vám umožní rýchlejší nákup budov. Počas

Mamas & Papas dá hráčom rozdielne štartovné karty otca a matky, ktoré predstavujú vaše dedičstvo po rodičoch. Rozlíši sa tak štartovná pozícia hráčov, lebo každý bude mať iné zloženie kariet na ruke, iný počet lír prípadne už postavenú nejakú stavbu.

Advanced Visitors sú vylepšené verzie kariet s možnosťou výberu efektu podľa skoršej či neskoršej fázy hry, čo eliminuje problém pôvodných pomocníkov, ktorý dávali bonus hodiaci sa na buď prvú polovicu hry (kedy sadíte víno, staviate budovy, trénujete nových panákov) alebo druhú (zber a výroba vína, predaj vína). Takto majú takmer všetci alternatívu na každú polovicu hry, čo je naozaj výborné a flaxibilné.

Automa modul umožňuje sólo hru, resp. na BGG sú už aj alternatívy s použitím tohto dummy playera ako tretieho hráča pri hre vo dvojici, čo umožňuje využívať pri akciách aj bonusové políčka, ale zatiaľ sme to neskúšali.

Dojmy:
Máme za sebou 15 hier vo dvojici s pomerom výhier 8:7 v prospech manželky a i keď je v hre náhode v tom, či vám prídu dobré kombinácie vína a dopytu, vyslovene citeľné to bolo len v dvoch prípadoch a odrazilo sa to aj na rozdiele v skóre okolo 10-15 bodov, čo je pri hre na 20-25 bodov už dosť. Ale zatiaľ to vyzerá na minimum prípadov, kedy rozhodovala náhoda.

Nemôžem si pomôcť, ale toto tematické a ľahké vinárske eurko nás neuveriteľne baví (zdravím Sorcerera), teraz sme ho hrali skoro každý večer na týzdňovej dovolenke pri fľaši chladeného rosé :). Má to rýchly setup, prehľadné a jednoduché pravidlá a ľahko konfliktné súťaženie. K tomu pohár vína a vo dvojici máte príjemne strávenú hodinku a pol.

Po asi 5 hrách som si myslel, že to bude príliš rovnaké, ale karty dávajú hre veľkú variabilitu a veľa hier u nás skončilo s malým rozdielom bodov. Aj keď si blokujeme pomerne málo akcií vďaka istej nutnej postupnosti krokov pri výrobe vína, je potrebné sledovať koľko bodov by protihráč mohol do konca roka získať, aby sa nestalo to, že síce máte všetko pripravené, ale potrebujete na skórovanie ešte dve kolá a protihráč nejak nahrabe 20 bodov a vyvolá koniec hry v danom kole. Inak tá postupnosť krokov pekne eliminuje AP syndróm, lebo redukuje počet možných akcií a sústredíte sa na určitú časť výroby vína alebo predaj.
---
Raz som hral Viticulture aj s rozšírením Tuscany a niekoľkými modulmi a v EE mi chýba akurát modul Structures, ktorý dodáva hre ešte väčšiu variabilitu v podobe budov s rôznymi trvalými alebo akčnými bonusmi a zároveň môžete pri stavbe kariet budov využiť aj ku koncu hry sa hromadiace peniaze. Testovali sme ho včera večer a zatiaľ sa mi zdá, že ho mohli zahrnúť do EE. Keďže tieto budovy dávajú ďalšie VB, tak sme si ako v Tuscany zvýšili hodnotu pre vyvolanie konca hry na 25 VB a skončilo to 25:23. Akurát sa bojím, či tieto budovy neznevýhodnia taký Wind Mill alebo Tasting Room, na ktoré nebude mať zmysel hrať. Uvidíme.

Ešte mi vŕta v halve otázka, či pri vašich hrách hrá niekto aj s troma poľami s vínom. Zatiaľ sme v každej hre jendo pole predali a druhé využívali tak na polovicu ako doplnok. A vo dvojici tiež moc nestíhame využiť modré karty na tréning pomocníkov, lebo do 3 kola máme obaja maximum a potom sú už tie karty na tréning nepoužiteľné, len na druhý bonus.
27.7.2016 16:10:13 | Upraveno autorem (porovnej)

víno
Diky za super obsahle dojmy, VEE mam dlouhodobe v hledacku, ale cena okolo 1700 se mi proste zda na jednu (byt sebelepsi hru) hodne, vzhledem k tomu, ze to odpovida minimalne 2 solidnim hram (pokud clovek dokaze nakupovat za 550-600 tak i trem..)
Chci jen rict, ze s vinem hrajeme i spoustu jinych her (Marco Polo, Robinson, Agri atd atd) a v pohode.. ja jen aby nekdo nevazal vino na ciste tuto hru, to by byla skoda :D

28.7.2016 16:42:49

3 pole
Tak pokud se držíš pravidla, že jedno pole lze sklidit pouze 1x za rok, tak se občas hodí mít všechny 3 osazený. Případně když sklízíš přes yoke a pak s bonusem (případně přes karty...) tak se to taky hodí.

30.7.2016 14:47:45

Tak jsme zkusili hru ve 2 a ve 4. Hra je opravsu prijemna diky snadnym pravidlum a tematem, ktere funguje. Rovnez je super, ze se da hrat az v 6 hracich. Pouze par veci mi moc nedavalo smysl.

  1. Z budov jsou dulezite jen sklepy, trelaz a zavlazovani, pripadne povoz. Zbytek jaksi moc nema cenu stavet. Je skoda ze za budovy nejsou na konci hry nejake body, aby se je vyplatilo stavet.
  2. Mince jsou vlaste take celkem zbytecne, jelikoz se hodi spise do zacatku, ke konci hry uz ne a vzhledem k tomu, ze rocni prijem ziskavate plnenim zakazek, tak koncite hru s hodne penezi, ktere vam k nicemu nejsou. Opet by neuskodilo pridat nejakou moznost vymeny minci za body
  3. Karty hroznu jsou ve stejnem pomeru bile/cervene, jenze ve hre je dulezitejsi cervene kvuli vyrobe sumiveho. Mozna by bylo rozumejsi sumive vino vyrabet z bileho+cerveneho+libovolne.

27.6.2022 20:32:12

@Kanic Ostatní budovy jsou důležité dle strategie hry hráče. Stavbou mlýna na začátku hry hráč získává body za sázení vinic. Ty může posléze vykořenit a znovu zasadit, lze tak bodovat každé kolo.

Koštovací místnost (možná to mají přeložený jinak :D) je přímo řešením bodu číslo dvě. V podstatě přeměna peněz (cena budovy) na body - jednou ročně bod za návštěvu sklepa.

Karty návštěvníků hrají ve hře podstatnou roli, zvlášť v základu, bez alternativních karet návštěvníků. Mít jich víc díky chatce může být rozdíl mezi výhrou a prohrou.

K třetí bodu snad jen, že možná je to tak schválně… :)

28.6.2022 09:48:06

Naprostý souhlas s tím, co napsal @vitac . :-)

_____________
liščí pohůnek

28.6.2022 10:13:17

Diky za postrehy. Priste zkusime hrat trochu jinak

28.6.2022 20:41:48

Na vyzkouseni tohoto Eura jsem se dost tesil, ale po prvni vcerejsi partii, jsem rozcarovan. Domnival jsem se, ze se jedna o hru s vinarskou tematikou, ale ted mam pocit, ze jde spise o to, jake karty zlutych ci modrych navstevniku si clovek lizne. Nepotrebujete splnit ani jednu zakazku, aby jste vyhrali. Tusim, ze po 6 nebo 7 letech jsme skoncili 25,24,23,18 bodu, pricemz Ti co plnili zakazky na tom byli spise hure. I kdyz vynecham ocividne nesmysly, jako starnuti hroznu, vyrobu sumiveho nebo ruzoveho vina, ktere autor mohl vymyslet jinak (napr. nakupem specialni budovy/technologie), tak je to porad ohromny ramdomfest, kde zalezi vysledek na nahodne tazenych kartickach.

Co Toskansko? Vylepsi tu hru nejak?

2.7.2023 11:37:34

Proto hraju s Tuscany a Visit from Rhine Valley, pak je to už mnohem více soustředěné na budování vinice a plnění zakázek a vyhovuje mi to mnohem víc.

2.7.2023 13:42:09

občas si stačí přečíst před zakoupením nějakou recenzi a rozčarovaný by jste zajisté nebyl :) vše Vámi uvedené je tam zmíněno. Vinohrad je výborná rodinná hra. Pokud bych chtěl suché euro s přesnějším výrobním procesem vína, pořídil bych si Vinhos. 

2.7.2023 15:10:50

Navíc, vždycky můžete zařadit pravidlo, že každý musí splnit alespoň jednu nebo víc zakázek. A musí být třeba ta poslední, aby to nešlo jenom přes ty návštěvníky. Malá podmínka, co neovlivní pravidla, ale změní hru. 

_______________________________________
Můj seznam her na prodej (pište SZ):
https://www.zatrolene-hry.cz/uzivatel/havelock-1536/seznam-her/na-prodej-3681/

2.7.2023 18:44:48

@Froggery  No jo, ale Vinohrad je litr, rozsirko bude tak za 750, tzn.  celkove to bude za 2500 a to jeste pokud Albi vyda Visit from Rhine Valle a to je dost za hru, ktera mozna bude vydana a mozna se mi bude libit. Prilis mnoho mozna.

@jerryNBK  na zaklade, ceho jsi usoudil, ze jsem si 

  1. hru koupil a
  2. nepodival jsem se na recenzi

Ani jedno totiz neni pravda. Hru mel pujcenou kamarad z pujcovny a recenzi jsem videl na deskofobii. Ted mam hru doma ja, jeste na pretestovani, zda tomu dat jeste jednu sanci. V zakladu, mi to vice pripomina clovece nezlob se, akorat misto hodu kostkou, si tahas nahodne karticky, ktere naprosto zasadne ovlivni hru. Vinhos je mozna zajimavy tip, ale vypada opravdu hrozne, do toho bych nesel.

@Havelock ja jsem splnil obe zakazky, ktere jsem dostal, sice v poslednim a predposlednim kole - celkove tusim za 5 bodu z celkovych 24, ale splnil. Vitez taky 1 nebo 2 zakazky splnil. Nejsem si tedy jisty, zda by takove pravidlo pomohlo.

 

 

3.7.2023 21:50:59 | Upraveno autorem (porovnej)

@p_lichnovsky  

No asi nema cenu dále komentovat, pokud to budeme prirovnavat k člověče nezlob se :).  

4.7.2023 06:38:26

A to já třeba váhám, jestli Toskánsko vůbec kupovat. Bral jsem Vinohrad s tím, že je to pohodová, nenáročná hra, kterou si doma zahraju s manželkou po pár skleničkách, a to přesně plní. Naopak mě i mile překvapilo, jak umí být škodící. Když vidím, že mi ujíždí někde, že má plnou ruku karet zákazníků, tak se jí snažím na ty políčka nepouštět a přizpůsobit tomu i svojí hru. Ta náhoda platí na obě strany, jednou karty zvýhodní mě, jindy protihráče, takže je to nakonec šul nul. To proč jsem si ji kupoval, plní skvěle a nevím jestli si ji chci dělat víc “strategickou”, od toho máme doma zase jiné hry. Přirovnání k člověče nezlob se je dost mimo mísu. 

4.7.2023 12:18:31

@Yagh ono ji Toskánsko nedělá ani tak více strategickou, ale máš ji více pod kontrolou, neříkám že bez něj to není dobrá hra. Měl jsme stejný názor jako ty. Pak jsme zkusili s Tonskánskem a už si to bez něj ani neumím představit a to mi přijde že se v podstatě nic moc nezměnilo, jen jaksi uhladilo a dalo ti to kontrolu nad určitými věcmi (teda spíš takovou berličku jak si v určitých situacích pomoci)

4.7.2023 15:38:30

jm

Dnes mi Toskánsko přišlo, hned jsme zkusili hru s novým herním plánem a jsem naprosto nadšen. Už tak super hra je nyní excelentní. Na starý herní plán se už nevrátíme. A to jsme ještě nezkoušeli speciální pracovníky a konstrukce. Kdo váha, nechť přestane a kupuje. Toto je prostě must have.

P.S.: Opravdu mě pobavilo přirovnání k člověče nezlob se o pár příspěvků níže. Prosím všechny rozumné hráče, aby takovéto narážky nebrali vážně. Byla by škoda, kdyby Vás to odradilo od koupě Vinohradu ať již s Toskánskem nebo bez.

4.7.2023 18:13:51

No, ja bych rekl @jm , ze opak je pravdou, protoze jinak lidi muze cekat velmi neprijemne prekvapeni. Hra byla hrana se 3 casual hraci (tipnul bych, ze hraji 1-2 krat do mesice), kteri maji radi Eura, ve kterych se neco buduje (Agricola, Brass, Divukraj atd.) a prave Ti se vyjadrili, ze je to takove Clovece nezlob se a ze hru uz hrat nikdy nechteji. 

Ja jsem si hru zkusil ve dvou (se svoji zenou) a byl to o dost jiny pocit, nez ve 4. Problematicka jsou totiz 2 pole, ktere jsou dostupne pro hru 3-4, hracu a umoznuji, pokud tam jdete jako prvni, zahrat bonusovou kartu navic – zlutou a modrou. Vzhledem k tomu, ze karty navstevniku davaji mnohem silnejsi akce, nez samotne akce na hracim poli, je velice vyhodne jet jako prvni a zahrat 2 tyto karty. Obzvlaste pokud si koupite srub a dostavate karty navstevniku zdarma nebo karty dostanete pomoci kohouta. Cele se to zvrhne potom v to, kdo jako prvni obsadi moznost zahrat kartu navstevnika, coz je spatne. Za me by vyrazne pomohlo, kdyby bonus danych poli byl, ze napr. misto zahraj dalsi zlutou kartu, tak by si dobral kartu vinne revy nebo 1 peniz a v pripade modre karty by si misto zahrani dodatecne modre karty, dobral zakazku nebo 1 peniz.

Jinak zena, mimo jine, taky prohlasila, ze to hrat uz nechce. Ale ukecal jsem ji, ze snizeme nahodnost tim, ze si udelame 2 nabidky – vinne revy a zakazek vzdy po 5 kartach. Hrac si bude moci vzit 1 kartu z prvnich 2 nabizenych nebo na blind z baliku. Pokud si bude chtit vzit 3, 4 nebo 5 kartu, tak za to bude muset zaplatit 1,2,3 penize v pripade vinne revy nebo 2, 3, 4 v pripade zakazek. Na konci zimy pak prvni karta pujde dospodu balicku. Tak uvidime jak to bude fungovat. Kazdopadne pucenou hru mame jeste na mesic, tak uvidime, co na to jeste deti.

8.7.2023 15:11:22

jm

@p_lichnovsky 

Ono možná bude problém v tom, že jste casual hráči a prostě nezvládáte pochopit tu hlubší strategii, která ve Vinohradu je. Každopádně názor ať má každý jaký chce, nikomu ho neberu. Stačí říct, že hru nemám rád, nebo se mi nelíbí. Ale to přirovnání k člověče nezlob se je prostě absolutně absurdní. Takové prohlášení naprosto shodí jakýkoliv rádoby odborný rozbor, který následuje. Tímto za mě končím diskuzi a znovu vyzývám rozumné hráče, nenechte se takovýmto hejtem ovlivnit.

8.7.2023 21:43:55

Já sice nemam nahrano desítky her, ale taky bych to k clovece neprirovnavala :-)

Jinak muj nazor – hra je to dobra. Nicmene na me uz je"překonána".

 Je to cisty workerplacement okoreneny o nejake akce a zvraty navic. My doma hrajeme pravidelne Architekty, Paladiny, Nájezdniky že severu, Kinghill, Monstrum, z tech castecnych wp dunu, arnak, everdell, kmotra a hravali jsme dobu kamennou, najezdniky ze skytie, pradub a to nezminuji ty, ktere jsme hrali jednou.. no proste kdyz jsme si zahrali vinohrad, meli jsme pocit, ze nam to nic noveho nenabidlo, zadny wow efekt nebo tak. A tim, jak mam spoustu herne podobnych her, tak jsme nemeli potrebu se k tomu vracet ani jako na pohodovou hru k vinu.

Takže za me hra fajn, kdyz to nekdo vytahne, zahraju si rada, ale ze bych z toho byla odvarena, to se rict neda. Doma to nepotrebuji.

8.7.2023 23:32:02 | Upraveno autorem (porovnej)

Příspěvek odporoval pravidlům diskuse a byl proto smazán.

Důvodem bylo z našeho pohledu slovní napadání (zesměšňování, dehonestace atp.) osoby či skupiny osob.

8.7.2023 23:50:19

@p_lichnovsky 
Doporučil bych Vám zaslat životopis do Stonemayer games, takhle jim rozložit hru po par hrách, to je umění. Určitě by Vás vzali jako testera. 

 

11.7.2023 09:52:25

Moje dojmy z Toskánska jsou pozitivní. Jak již bylo zmíněno, dovolí mít nad hrou větší kontrolu. Větší herní plán vyžaduje hlubší plánování, a karty staveb a specializovaných pracovníků zase hlubší strategii. Chápu, že někomu může vadit náhoda, které se hra stále nezbavila, ale určitou náhodu bude mít každá hra s kartami, třeba i Brass nebo Divukraj, jak tu někdo zmiňoval. Pravda je, že některé kombinace jsou hodně silné - ve druhé hře jsem díky speciální stavbě a kurýrovi mohl plnit až 3 objednávky za rok, stačilo si pouze dobře připravit produkci vína, aby mi to pokryla. Takže najednou jsem během jednoho roku udělal 22 bodů a ukončil hru, celkem s 35 body. Ale potěšilo mě to, protože to znamenalo poměrně hodně plánování toho dosáhnout, a o tom ta hra je.

Přirovnání k člověče pobavilo.

11.7.2023 10:59:38

Vybíráme z Bazaru

Star Wars Destiny: 3D žetony; včetně dopravy
Star Wars Destiny: 3D žetony; včetně dopravy
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas