Terra Mystica - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 100 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: strategická, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Feuerland Spiele
MindOK
Autoři: Helge Ostertag
Jens Drögemüller
Rok vydání: 2012
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Více rýčů - teraformace

Mám trochu zmatek v pravidlech použití více rýčů (2 rýče za 4 krystaly energie, bonusy kultů, půlčíci 3 rýče po postavení pevnosti). Hned v první naší hře jsme s kamarády řešili případ, kdy hráč získal 2 rýče za 6 krystalů - jedním teraformoval pole vedle jedné své budovy a druhým chtěl teraformovat pole vedle jiné své budovy na opačném konci herního plánu. Toto jsme mu zakázali, ale když tak pročítám pravidla, tak argumentace pro to není snadná. Obecná pravidla teraformace, která ale zřejmě řeší hlavně "jednoduchou" přeměnu (str. 10 vpravo dole 3. bod odspoda) říkají, že "teraformace je možná pouze na polích v přímém či nepřímém sousedství jiné vlastní budovy". Pravidla pro bonusy kultů (str. 15 vpravo nahoře 4. bod odshora) zase uvádějí, že "více rýčů je možno použít i na více polích, pokud spolu sousedí". A u vysvětlení tahu "2 rýče za 6 krystalů" (str. 17 vpravo dole) není k tomuto problému řečeno nic. Stejně tak u půlčíků, kde je jen odkázáno na "obvyklá pravidla". Takto to vypadá, jako že není teraformace jako teraformace. A to mně nepřijde pro hru praktické. Za logický bych považoval výklad, že mohu 1. rýčem teraformovat pole v sousedství své budovy, 2. pole v dosahu (i např. nepřímém sousedství) právě teraformovaného pole a případným 3. rýčem pole v dosahu 2. pole. Co si o tom myslíte?
22.2.2016 22:19:13

trochu zmatené...
1) všechny terraformace jsou stjené
2) terraformace se provádí vždy na přímém, nebo nepřímém sousedství
3) pokud máš více teraformací a na jednom poli dojedeš na svůj terén, můžeš zbylé použít jinde za obvyklých podmínek
4) Na jednom právě terraformovaném terénu pak můžeš stavět usedlost, pokud jsi ho dotáh na svou barvu

22.2.2016 22:29:09

Pelly> No právě že z odpovědi stadyho a textu pravidel docházím k závěru, že všechny způsoby použití 2 či více rýčů nejsou stejné - viz má odpověď na stadyho. - kaibab

kaibab
Pravidla hovori celkem jasne, str. 17 vpravo dole:
"Staci-li na pretvoreni krajiny na vas domovsky typ jeden ryc, muzete druhy ryc pouzit na jinem poli, ale na nem jiz nesmite v ramci teto akce postavit usedlost."

Cili Tvuj kamarad to hral spravne. Za predpokladu, ze prvnim rycem pretvoril krajinu na svuj domovsky typ, mohl druhy ryc klidne pouzit vedle svoji budovy na druhe strane herniho planu.

Neni to jen nejaka moje domaci interpretace, takhle se to hraje i na oficialnim hernim serveru.

22.2.2016 22:32:48

stady
Díky za odpovědi.
Pak by ale existovaly minimálně dva různé způsoby použití dvou či více rýčů:
1. dva rýče za 6 krystalů - stačí jen dodržet pravidlo, aby 1. i 2. pole sousedily s nějakou mojí budovou, tedy 2. rýč lze použít v sousedství jiné budovy, kdekoliv na herním plánu.
2. 2 rýče - bonus za kulty - v pravidlech je výslovně řečeno (str. 15), že "Získáte-li rýčů více, můžete je použít na více polích, pokud SPOLU SOUSEDÍ." V tomto případě by použití druhého rýče na opačném konci herního plánu nebylo možné.
3. půlčíci po postavení pevnosti - 3 rýče - za předpokladu, že se podaří najít 3 různá pole, která lze 1 rýčem přeměnit na domovský typ, uplatní se opět postup dle ad 1., takže rýče bych mohl použít až ve třech různých koutech herního plánu (v sousedství 3 různých vlastních budov).

23.2.2016 08:20:38

Bonus za kulty
Podle mě je v českých pravidlech na straně 15 chyba. Terraformovaná pole nemusí sousedit SPOLU, ale se zastavěnou oblastí.

23.2.2016 09:29:13

bacil
To si nemyslím, kontroloval jsem německé (originální) i anglické znění a překlad je podle mně v pořádku.

23.2.2016 11:00:22

Z FAQ je to jasné
https://boardgamegeek.com/wiki/page/Terra_Mystica_FAQ
Cituji:
2.2 Spades from Cult bonuses (Phase III)
Where can I apply these Spades?
You may apply the Spades on different Terrain spaces, as long as the Terrain spaces are unoccupied and directly or indirectly adjacent to one of your Structures.

FAQ jsou to relativně oficiální, lepší odpověďi na různé otázky podle mne nikde neexistují.

Tj. rýče lze použít na různých místech pokud jsou volná a přímo nebo nepřímo sousedí s nějakou mojí stavbou.

Ohledně té sporné věty v pravidlech
Anglická pravidla:
You may apply these Spades on different adjacent Terrain spaces.
Česká pravidla:
Získáte-li rýčů více, můžete je použít i na více polích, pokud spolu sousedí.
Německá pravidla:
Spaten, die ihr als Kultbonus erhaltet, könnt ihr auf ein oder auf mehrere benachbarte Landschaftsfelder anwenden.

V té angličtině je to podle mne zjednodušeně formulované jako "adjacent" ale není tam nic o tom "k čemu by to mělo sousedit". No a v té češtině se tam dostalo to "spolu sousedící" a to je už úplně špatně. Prostě to bylo myšleno tak, jak je upřesněno v těch FAQ tj. jde o sousednost jako při každém jiném použití rýčů.

23.2.2016 12:58:13 | Upraveno autorem (porovnej)

robkin
Přesný překlad německé i anglické verze (str. 15) je podle mně "sousedící pole", s tím, že další podrobnosti už nejsou řečeny. Jen mimořádně extenzivním výkladem lze dojít k závěru, že se má jednat o sousedící pole budovy resp. dokonce více různých budov.
Vysvětlení na BGG vychází z obecné definice teraformace na str. 10, kde je ale odkaz na sousedství s již existující budovou výslovně uveden (ve všech verzích). A zřejmě je to logické - proč by autoři chtěli hru zbytečně komplikovat několika odlišnými pravidly teraformace. Akorát ta fomulace na str. 15 mohla být pečlivější (i když delší).
Díky. K.

23.2.2016 14:02:19

Dogmaticky vyklad "sousedni" pole> Kdybych dogmaticky trval na vykladu toho co je v danem odstavci tak bych mohl porusit vsechny obecne principy pro teraformaci. Tedy napr. uplne porusit sousednost se svoji budovou protoze v danem odstavci je podle toho dogmatickeho vykladu napsano pouze to, ze pole spolu musi sousedit. A to je pochopitelne uplny nesmysl.

Proste ten odstavec jednoduse upresnuje urcite vyjimky (napr. Fakiri a Trpaslici nemohou v teto fazi letat ani kopat tunely).

No a bohuzel ten "sporny" odstavec v ceskych pravidlech zavadi nespravne "spolu sousedit". Kdyby tam bylo napsano "sousedící pole", bylo by to jasnější. Kdyby tam bylo "přímo či nepřímo sousedící pole" bylo by to už ok :)
Jak říkám, v těch FAQ je to jasně upřesněné, že platí ty obecné principy a toho bych se držel.

BTW v online implementaci http://terra.snellman.net/ je to také implementované tak, že lze za bonusové rýče transformovat kdekoliv v přímém/nepřímém sousedství. A vzhledem k tomu, kolik her se tam odehraje a dokonce pořádájí turnaje, tak pochybuju, že by tam tato celkem běžná věc byla v rozporu s úmysly autora. - robkin

robkin> Kdyby bylo v původní německé verzi na str. 15 řečeno (německy - nejsem schopen to hned přesně přeložit) např.: ".... i na více polích, z nichž každé sousedí s nějakou Vaší budovou.", bylo by to naprosto jasné i v dalších jazykových verzích.
V nynější podobě teprve z další věty, která neumožňuje v této fázi stavbu budov, lze dovodit, že postup - teraformuji vedle stávající budovy, postavím budovu a vedle ní teraformuji 2. rýčem - je nesmysl.
Hra se mi hodně líbí, ale za určitou slabinu považuju právě autory nepříliš pečlivě formulovaná pravidla, když teprve "výkladem výkladu zkušených hráčů za přispění dobrozdání autorů" lze dojít k rozumnému znění pravidel. - kaibab

Pravidla> Já ti zcela rozumím. Kdyby bylo všechno přesně rovnou popsané, byla by to krása.
Bohužel to tak není a když se ještě něco ztratí v překladu může to být i dost jinak.
Na druhou stranu nevím jestli by taková super podrobná pravidla chtěl číst :)

Od toho vznikly ty FAQ - chtělo by je to přikládat rovnou ke hře :) - robkin

robkin> Vždyť taky doufám, že se mi časem podaří vytvořit si "Komentář k Pravidlům hry Terra Mystica". :-)
Těžko říct, co je horší - jestli číst delší pravidla nebo kratší pravidla a FAQ k nim. Docela bych dal přednost pregnantně formulovaným pravidlům, obzvlášť když ne vždy musí být o hodně delší než ta méně přesně formulovaná. - kaibab

kaibab
Rad bych upresnil a doplnil svoji odpoved, ktera se tykala pouze akce "2 ryce za 6 krystalu energie". Ve hre muzes ziskat vice nez 1 ryc 3 zpusoby (snad jsem na nejaky nezapomnel) a jejich uplatneni se ridi ne uplne stejnymi pravidly:

1) Akce 2 ryce za 6 krystalu energie: Toto muzes uplatnit dvema zpusoby. Bud pouzijes oba ryce na stejnem poli ve svem sousedstvi a pripadne muzes priplatit delniky/samany a pokud dospejes na svuj domovsky typ krajiny, tak si tam muzes postavit usedlost. NEBO Premenis pomoci jednoho ryce jedno pole ve svem sousedstvi na svuj domovsky typ a druhy ryc muzes pouzit kdekoli jinde ve svem sousedstvi. K tomuto druhemu ryci muzes priplatit delniky/samany a dospet tak az na svuj domovsky typ krajiny. Okamzite muzes postavit usedlost na libovolnem z techto dvou teraformovanych poli (za obvykle naklady a za predpokladu, ze jsi na domovsky typ premenil i to druhe pole).

2) Bonus 3 ryce pro pulciky po postaveni pevnosti: Pulcici ziskavaji jednorazovy bonus prave 3 rycu a nelze je nijak doplnit o svoje vlastni delniky. Pokud chces menit vice nez jedno pole na mape, pak musis jedno pole vzdy zmenit na svuj domovsky typ, nez prejdes k premene dalsiho pole. Napr. vyberes si 1 pole ve svem sousedstvi pro teraformaci a to premenis. Pokud ti stacil jeden ryc k jeho pretvoreni na domovsky typ, vyberes si dalsi pole ve svem sousedstvi a to teraformujes. Pokud ti opet stacil pouze jeden ryc na jeho pretvoreni na svuj domovsky typ, vyberes si treti pole ve svem sousedstvi, kde uplatnis svuj posledni bonusovy ryc. Na jednom z takto teraformovanych poli si muzes okamzite postavit usedlost (opet za obvykle naklady a za predpokladu, ze jsi dosahl domovskeho typu). A dostanes 3 body za pouziti 3 rycu jako schopnost pulciku.

3) Bonus 2 ryce za postup na kultech. Pokud se ti podari ziskat 2 ryce jako bonus za postup v kultech, muzes je pouzit bud oba na stejnem poli ve svem sousedstvi, nebo kazdy zvlast, ale opet musi byt v sousedstvi tvych staveni. Ta dve pole nemusi byt vedle sebe ani vedle jedne a te stejne budovy, cili klidne na opacnych stranach mapy. Navic NENI treba premenit prvni pole na domovsky typ, abys mohl menit druhe pole. Neni mozne priplacet delniky/samany ani na takto teraformovanych polich okamzite stavet usedlosti. Pokud ziska bonus vice hracu, teraformuji v takovem poradi, v jakem pasovali v tomto kole (tedy v tom, v jakem budou hrat v pristim kole).

23.2.2016 15:14:45

uprava bodu 1)> ad 1) Jak je uvedeno v dizkusi vyse, bod 1) byl na hernim serveru spatne implementovan. Plati pro nej stejna pravidla jako pro bod 2), takze pokud mi jeden ryc stacil na premenu policka na svuj domovsky typ, muzu druhy ryc pouzit jinde, ale nesmim k nemu prikupovat za delniky/samany dalsi ryce. - stady

stady
Tento příspěvek (jakož i další a od jiných diskutujících) mi zase o trochu víc "pootevřel oči", i když ne se vším souhlasím. S pravidly v ruce se s ním pokusím vypořádat (jen to co si potřebuju odůvodnit, resp. rozporovat):
Ad 3) bonus kultu 2 rýče
Dosud mně vůbec nenapadlo, že není třeba přeměnit první pole na domovský typ, abych mohl měnit 2. pole. Podle mně máš pravdu - bod pravidel na str. 10 vpravo nahoře se vztahuje na rýče získané za energii nebo za svitek, ale ne výslovně na bonus kultu.
Ad 2) 3 rýče půlčíkům po stavbě pevnosti
a) Dosud jsem si myslel, že půlčíci si mohou po stavbě pevnosti dokoupit rýče za dělníky. Ale pravidlo str. 10 vlevo dole se také vztahuje jen na rýče za energii nebo svitek, takže souhlas.
b) Povinnost změnit pole na domovský typ před přechodem další pole. Ano - str. 10 vpravo nahoře + červeným písmem.
c) Možnost stavět na jednom z teraformovaných polí usedlost. Tady nesouhlasím - stavět přeci můžu jen na 1. změněném poli (str. 10 vpravo nahoře + červeně). I když to při 3 polích v různých koutech herního plánu bude jen otázka správně zvoleného pořadí měněných polí. Pokud však 2. měněné pole nesousedí s budovou, se kterou sousedí 1. pole (ani s žádnou jinou budovou), musím na 1. poli postavit usedlost a až poté měnit 2. pole (a dále už stavět nemůžu). Na 3. poli pak samozřejmě také nesmím stavět.
Ad 1) 2 rýče za 6 krystalů
a) Možnost přikoupit si dělníky/šamany až k druhému rýči. To se mi nějak nezdá, ale nevím, o co bych ten názor opřel (snad jen, že z dikce pravidel na str. 10 a 17 mi to nevyplývá - ale není to výslovně zakázáno).
b) Možnost postavit usedlost na libovolném změněném poli. Tady nesouhlasím - str. 17 vpravo dole + str. 10 vpravo nahoře. I když i tady také někdy půjde jen o správně zvolené pořadí polí.

23.2.2016 22:37:26

Nelze teraformovat nesousedni pole> Ad c) IMO neni mozne teraformovat 1. pole, postavit budovu a pak dodelat dalsi teraformace v sousedstvi teto nove budovy. Nejdrive je totiz nutne kompletne teraformovat vsechna pole (v sousedstvi jiz postavenych budov) a pak teprve stavet budovu).

When using several Spades, can I transform a Terrain space, build a Dwelling, and then transform another Terrain space adjacent to the new Dwelling?
No, you have to do all transformations before building.

AD prikupovani k druhemu ryci - tam je dulezite to ze jakmile dosahnes domovskeho terenu musis prestat pokud ti nezbyly nejake ryce, z te puvodni akce 2. Tj. pokud nejprve udelas za 1 ryc domovsky teren tak zbyle ryce muzes pouzit (a dokoupit si). Pokud se na domovsky teren na prvni policku dostanes za 2 ryce tak musis skoncit a nemuzes nic dokupovat. Pokud to prvni policko vyzaduje 3 ryce muzes samozrejme dokoupit. Opet to muze byt otazka vhodne zvoleneho poradi. Opet je to v FAQ jasne napsane.

If you use these free Spades to transform the Terrain space into your Home terrain without spending Workers, you may apply any unused free Spades on one additional Terrain space. If you have leftover Spades after also transforming this Terrain space into your Home terrain, you may do so again (only currently possible with the Halflings' 3 Spade ability).

Ad stavba na prvni transformovanem poli - neni to jedno - viz vyse uvedeny priklad (nejprve transformuji pole za 1 ryc a pote za druhy si doplatim jeden abych obe mohl transformovat na domovsky, kdybych to udelal obracene tak utratim oba ryce a doplacet nemohu => nemohu stavet). Nicmene v FAQ je napsano, ze lze stavet na libovolnem z tech poli, kde jsem dosahl domovskeho terenu.

You may build a Dwelling on one of these spaces.

FAQ je takova mantra no :-) - robkin

kaibab
Ad 2c) (a plati to i pro bod 1) Neni povolen postup teraformace -> stavba usedlosti -> teraformace. Cili se nemuze stat, ze po prvni teraformaci a stavbe usedlosti dosahnes najednou dalsim rycem na pole, na ktere jsi pri prvni teraformaci nedosahl. Vzdy napred provedes vsechny teraformace, a az pote stavis usedlost.
Pravidla sice rikaji, ze pouze na prvnim muzes postavit usedlost, ale je ciste na tobe, ktere pole premenis jako prvni, takze v principu prekopes az 3 pole a na jednom z nich postavis usedlost.

Ad 1a a 1b) Za sebe s tebou musim zcela souhlasit, ani me se postup prikupovani rycu na druhem poli uplne nezda a nikdy jsem ho nepouzil, dokud jsem dnes netestoval, co je a neni dovolene. Uplne me ale zarazilo, kdyz mi bylo dovoleno na tomto druhem poli postavit usedlost (tedy prvni nechat bez usedlosti). Je to zcela v rozporu s dikci ceskych pravidel (nemecky neumim) a nevim, jestli se nejedna o nejaky neobjeveny bug (i kdyz pri poctu uzivatelu by na to nekdo pravdepodobne uz prisel).
Toto muze mit zcela zasadni dopad na situace, kdy je vyostreny boj na mape a kazde zdrzeni akce kopani+stavba usedlosti je kriticke. Napr:

Moje barva - cerna
Proti me hraje modra a seda.
Jsme v situaci, kdy ja a modry hrac souperime o modre pole (rekneme pole A)a zaroven jinde na mape ja, modry a sedy hrac souperime o zelene pole (pole B). Sedy ma zdroje na ziskani 3 kopani a 1 usedlost, modry nema moznost ziskat kopani, ale ma zdroje na usedlost. Ja jsem na tahu a chci vzit akci 2 ryce za 6 energii.

Varianta - zakaz prikupovani:
Bud muzu prekopat na svoji barvu pole B a obsadit ho, cimz o nej nemuzu prijit, ale mezitim mi modry obsadi pole A.
Nebo muzu prekopat pole A, kdyz ale kdyz pouziju druhy ryc na pole B, tak mi ho obsadi bud modry zadarmo, nebo sedy za 2 ryce. Kdyz ho na pole B nepouziju, tak ho za 1 ryc prekope a obsadi sedy.
Bud jak bud, muzu obsadit pouze 1 pole a o druhe prijdu.

Varianta - prikupovani rycu na druhem poli povoleno, ale nikoli stavba usedlosti na druhem poli:
Oba ryce pouziju na poli B a obsadim ho, pole A uz ale kopat nemuzu, protoze by se jednalo o dve akce v ramci jednoho tahu. Takze mi modry obsadi pole A.
Kdyz pouziju prvni ryc na poli A a ten dalsi na poli B plus k tomu prikoupim za delniky/samana jeste jeden ryc, budou mit pole A i B cernou barvu (tj. dosahl jsem toho, co by bylo zakazano provest v opacnem poradi). Usedlosti ale muzu obsadit pouze prvni pole, tedy pole A, coz znamena, ze pole B muze obsadit sedy hrac za 3 kopani, ale nikoli modry, ktery kopani nema.
Cili opet mohu obsadit pouze jedno pole a o druhe prijdu, ale s tim, ze sedy hrac by to mel drazsi.

Varianta - prikupovani na druhem poli povoleno, stejne tak stavba usedlosti na druhem poli:
Kdyz pouziju oba ryce na poli B, tak jsem si oproti predchozi variante nepomohl, pole A mi obsadi modry hrac.
Jako prvni tedy prekopu pole A jednim rycem, druhym rycem+dokoupenym rycem premenim pole B, tedy opet jako v predchozi variante jsou nyni obe pole cerna. Pokud nyni postavim usedlost na poli A, je to stejna situace jako v predchozi variante, tedy o pole B prijdu. Kdyz ale usedlosti obsadim pole B, tedy to druhe prekopavane pole, nemohu prijit o pole A, protoze modry hrac nema prostredky na to, aby ho zpatky premenil na modrou. V dalsim tahu tak pohodlne usedlosti obsadim pole A.
Takto ziskam moznost obsadit obe pole a o zadne neprijit.

24.2.2016 01:02:40 | Upraveno autorem (porovnej)

FAQ + anglicka pravidla> FAQ: "If you use these free Spades to transform the Terrain space into your Home terrain without spending Workers, you may apply any unused FREE Spades on one additional Terrain space. If you have leftover Spades after also transforming this Terrain space into your Home terrain, you may do so again (only currently possible with the Halflings' 3 Spade ability). You may build a Dwelling on one of these spaces."

Myslim, ze to prikupovani k druhemu ryci je dost sporne, kdyz ve FAQ je napsano, ze na druhe pole muzes pouzit "free spades". Prikoupeny ryc totiz neni free spade.

Z anglickych pravidel, ktera cituje autor hry:
"If these Spades do not suffice to transform a given Terrain space
into your Home terrain, you may exchange Workers* for the missing
Spade – at the current Exchange rate on your Exchange track. If you
only need one Spade to transform a Terrain space into your Home
terrain, you may spend the second Spade on another Terrain space.
However, you may not place a Dwelling on this other space."

Tady je taky pouzito "the second spade" a o prikoupeni neni ani slovo (coz ale nutne neznamena, ze to je zakazane). Ale posledni veta, stejne jako v ceskych pravidlech rika, ze usedlost se muze postavit pouze na prvnim poli.

Takze to by znamenalo, ze na http://terra.snellman.net/ je to implementovano spatne - podavam tam tedy report o moznem bugu - uvidime, co mi odpovi - stady

stady, robkin
Neměl jsem čas, proto reaguju až teď.
Moje opakovaně se vracející zmatení ohledně základního pravidla reraformace vychází z nepochopení věty českých pravidel (str. 10 cca uprostřed, hned pod obrázkem): "Stavbě usedlosti může bezprostředně v téže akci předcházet teraformace na zvoleném poli, ale ne naopak." Tu jsem vždy chápal tak, že nejde začít tah stavbou na domovském poli a pokračovat teraformací. (Když větu otrocky přeložím, znamená: "Teraformaci na zvoleném poli nemůže bezprostředně v téže akci předcházet stavba usedlosti.") Jen velmi těžko se z toho ale dovozuje, že nelze teraformovat 1. pole, na něm postavit a pak v sousedství této usedlosti dále teraformovat.
Původní neměcký text zní jinak, volně přeložím:
"Nemusíte vzájemně kombinovat teraformaci krajiny a stavbu usedlosti. Toto se může udát v rozdílných akcích v odlišných okamžicích."
Anglický překlad je stejný: After transforming a Tarrain space you do not need to build a Dwelling immediately. You can do this in another action at a later point in time.
Situaci nevyjasňuje ani věta (4. bod pod obrázkem):
"Stejně jako u stavby usedlosti platí i pro teraformaci, po které hned nenásleduje stavba, že je možná pouze na polích v přímém či nepřímém sousedství jiné vlastní budovy."
Abych to shrnul - v pravidlech mi chybí věta, po které by bylo vše na 1. přečtení jasné, např.:
"Pokud jde o teraformaci více polí v jednom tahu (při použití více rýčů zdarma), musí každé pole, teraformované v příslušném tahu, být v přímém či nepřímém sousedství nějaké vlastní budovy existující již před začátkem tohoto tahu."

Co se týče akce 2 rýče za 6 krystalů:
Stavba na druhém poli není možná podle žádného jazykového znění pravidel (N., A., Č.) - viz výslovný zákaz na str. 10 i str. 17. Otázka vhodného pořadí je to jen v případě, že obě pole měním bez dokupování, tedy každé jedním rýčem. V tom se podle mně FAQ mýlí.
Přikupování pro 2. pole výslovně řešeno není (a není tedy asi zakázáno), ale výsledkem může být jen výhodnější přeměna 2. pole, ale ne už stavba na něm.
Stady to, myslím, rozebral dost instruktivně.

26.2.2016 19:01:16

více rýčů
Dovolím si také přispět svou troškou do mlýna jakožto autor českého překladu.
V české verzi je opravdu chyba na str. 15, čtvrtá odrážka vpravo nahoře. Text "Získáte-li rýčů více, můžete je použít i na více polích, pokud spolu sousedí" má znít "... pokud jsou obě v přímém či nepřímém sousedství nějaké vaší budovy jako obvykle". Jediné, čím si jistý nejsem, je, zda mohu použít oba rýče na různých polích, pokud ani jedno nezměním na svůj domácí terén. Řekl bych, že platí ve všem obvyklá pravidla, tedy na různých polích jen tehdy, pokud první pole změním jediným rýčem na domácí terén. Jak píše Kaibab, bylo by značně divné, nekonzistentní a nelogické, aby pro teraformaci platila pokaždé jiná pravidla.
Jak v. u. chybka vznikla, to už přesně nevím, je to už dávno, kdy jsem to dělal, ale asi mě zmátl originál "benachbarte Landschaftsfelder". Asi jsem u toho nedokázal odhalit definovaný pojem sousedství, tj. že nejde o sousedství s právě teraformovaným polem, ale s budovou, viz dále.
Jinak v situaci úplně první otázky Kaibaba - tady pleteme sousedství budovy a teraformovaného pole. Čili teraformuji první pole v sousedství budovy na svůj domácí terén, u druhého pole neměřím, zda je v dosahu (neboli správně zda je sousedící, abychom se drželi zavedených definovaných pojmů) k právě teraformovanému poli, ale k nějaké budově, z čehož plyne, že druhým rýčem nemohu teraformovat další pole, pokud je sice v sousedství prvního teraformovaného pole, ale není v sousedství vlastní budovy. Toto je podle mě v českých pravidlech napsáno jasně.
Pokud jde o dokupování rýčů - i zde je podle mě z českých pravidel jasné, že mohu dokupovat jen tehdy, pokud teraformuji jediné pole. Pokud jsem nic nedokupoval, první pole změnil na domovský terén a ještě pořád nespotřeboval rýče všechny, mohu zbylé použít na jiném poli (opět v sousedství nějaké své budovy), ale určitě nemohu nic dokupovat. Možná to není řečeno dost explicitně, ale z textu to podle mě plyne.
Pokud jde o stavbu budov na teraformovaných polích, je jasné, že nejprve je nutno zcela dokončit veškeré teraformace a teprve poté můžeme stavět. Toto se myslelo tou poněkud neobratnou formulací "Stavbě usedlosti může bezprostředně v téže akci předcházet teraformace na zvoleném poli, ale ne naopak." Asi by se to dalo napsat i lépe, například "nejprve je vždy třeba ukončit veškeré teraformace, teprve poté je možno přikročit ke stavbě usedlosti."
Tím i pozbývá smysl otázka, zda stavím na prvním, či druhém (nebo teoreticky dokonce třetím) teraformovaném poli - vždy mohu svobodně a libovolně označit pořadí, v jakém jsem pole teraformoval, a na jednom z nich usedlost postavit. Žádný bug zde podle mě není.
Obecně k pravidlům:
Někdy je těžké napsat všechno naprosto blbuvzdorně. Doslovný či přesný překlad také vždy není řešením. Při překladu jde totiž vždy o to co nejjasněji přeložit (vlastně spíš česky napsat) to, co autor myslel. Ne to, co napsal. Podle mě naprosto nikoho nezajímá, co se kde pitvá na nějakých dodatečných FAQ apod. Pokud je ke hře studium dodatečných zdrojů nutné, někdo (autor pravidel nebo překladatel) svou práci nezvládl. Ovšem na druhou stranu existují omezení - například český text může být jen tak dlouhý, kolik místa dovoluje grafický soubor. Něco se dá dohnat menším fontem, ale i to má své meze.
Jsou situace, kdy byste celá pravidla udělali úplně jinak - přeházeli strukturu, přidali příklady, jiné naopak vyházeli, atd. - někdy to jde, jindy ne. No a samozřejmě autoři (nebo správněji formulátoři) pravidel, což docela často nejsou samotní autoři hry, nejsou stejní. Někomu jde formulace pravidel hůř, někomu líp.
A já se přiznám, že na TM je vidět, že na pravidlech spolupracoval Uwe Rosenberg. Ten patří bohužel k těm nejhorším formulátorům pravidel, se kterými jsem měl tu čest se ve své praxi setkat. Tady to nakonec není tak zlé, ale třeba Agricola (kterou jsem, ehm, já do češtiny nedělal) je pro mě exemplární odstrašující příklad. I s Cavernou jsme značně zápasili.

28.2.2016 07:22:31 | Upraveno autorem (porovnej)

vyjasneni
Jak jsem psal nize, nahlasil jsem na terra.snellman.net (resp. do fora na BGG) mozny bug ohledne prikupovani rycu. A jak se ukazalo, skutecne to bug byl a uz je to opravene. Situace s vice ryci je tedy takova, ze pokud jsou ziskany 3 ryce jako bonus za postaveni pevnosti pulciku nebo 2 ryce diky akci za 6 krystalu energie, funguje to stejne: Vyberu si policko a to prekopavam tak dlouho, dokud (a) dokud mi nedojdou ryce, nebo (b) se bud nedostanu na domovsky teren.
ad (a) Pokud mi v prubehu prekopavani prvniho policka k domovskemu terenu dosly ryce, muzu prikoupit dalsi za delniky/samana, abych se dostal na domovsky teren.
ad (b) Pokud jsem se dostal na svuj domovsky teren a jeste mi nejaky ryc zbyl, mohu ho pouzit na jine policko, ale nesmim k nemu prikoupit dalsi ryce za delniky/samany.....Toto byl ten sporny bod, ktery neni zcela explicitne reseny v pravidlech a ktery byl dokonce spatne implementovany na hernim serveru.

Jinak jeste zminim pro zopakovani, ze pokud ziskam dva ryce najednou diky bonusu za kulty, tak pro ne tahle omezeni neplati a muzu kazdy ryc pouzit na jinem policku a nemusim resit, jestli jsem se diky prvnimu ryci dostal na domovsky teren. Prikupovat samozrejme nejde.

21.3.2016 01:01:56

Vybíráme z Bazaru

Armádní generál: velitel zásobování
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas