Scythe - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: válečná, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Alan Stone
Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Tunely a upřesnění schopností

Zdravím,

chtěl bych se ujistit, že daná pravidla chápu správně.
1) Tunely: Např.: Dělník se dostane na jižní uzemís tunele, ob další kolo při dalším pohybu se přesune na políčlo severních tunelů. Nemusím jej ovládat a mohu takto plastem i napadnout nepřítele, protože všechna pole tunelů jsou sousedící.
2) Rusovětský svaz, Sovět: schopnost sovět mi umožňuje pohybovat se z vesnic (pouze které kontroluji) do Továrny. Továrnu musím také kontrolovat nebo ne?
3) Sverní království, Plavba: Mohu prchat na jezera, to jest, že po boji se nemusím přesouvat na základnu, ale pouze sousední jezero, jeli-to možné. Ale musím absolvovat boj, nemohu prchnout před ním. (Tohle je jen slovíčko prchat a ústup, tak jestli to chápu správně)
4)Saská říše (Dominance): Pokud umístím dvě hvězdy do chlívečku s úkolem a celkem čtyři na vyhrané boje, končí hra? nebo to musí být různá odvětví?
Díky
6.5.2017 08:33:47

čerpáno z angl. pravidel
1) Chápu to stejně.
2) Továrnu kontrolovat nemusíš.
3) Chápu to tak, že po boji můžeš ustoupit/prchnout (jakkoliv je to přeloženo) na území sousedícího jezera. Neco jako vyhnutí boji tuším ve Scythe není.
4) ano, můžeš dokonce mít všech 6 hvězd jenom za boj.

6.5.2017 09:20:18

Odpovědi
1) Pravidla str.11, kapitola POHYB, odrážka TUNELY:
Pro potřeby pohybu (libovolných jednotek) jsou všechna území označená symbolem tunelu považována za sousedící.

Poznámka: Navíc pro tebe funguje jako území s tunelem i pole, kde máš postavený svůj důl.

2) Pravidla str.16, RUSVĚTSKÝ SVAZ, odrážka SOVĚT:
Pro potřebu akce Pohyb jsou vesnice, které kontrolujete, a Továrna považovány za sousedící a lze se mezi nimi přesouvat.

Poznámka: Nikde není v pravidlech napsáno, že RUSVĚT musí Továrnu kontrolovat, aby se tam přesunul. To znamená může ze své kontrolované vesnice klidně napadnout soupeře, který kontroluje Továrnu.

3) Tento dotaz je důsledkem nekonzistence pojmů v českých pravidlech. Zatímco v originálních pravidlech je pro pohyb po boji všude důsledně používáno slovíčko "retreat", tedy ústup nebo ustoupit v českých pravidlech jsou na několika místech pro označení tohoto pohybu použita různá synonyma (přesunout, vrátit se, prchat, ústup, zahnání). Podle mne je to chybný přístup překladatele, kdy pro týž herní pojem nedodržel jednotnost názvosloví.
Je to vždycky překladatelské dilema, kdy je možné použít květnatou češtinu, aby pravidla nebyla jen suchý strohý výčet akcí aby se hráč ponořil do příběhu hry a kdy přesně dodržet názvosloví.

Poznámka: Ještě k ústupu na jezero. V pravidlech to sice není explicitně zmíněno, ale odpovídal na to Stegmaier v diskuzích. Nelze ustoupit na jezero, které okupuje jiná frakce. Tedy jednotky Severského království nemohou po prohraném boji ustoupit na sousední jezero, které je okupováno Polanskou republikou (s její schopností potápění).

4) To že za Saskou říši můžeš umístit dvě hvězdy za splnění dvou úkolů a více hvězd za vítězství v boji nemá žádný vliv na pravidlo umístění šesté hvězdy pro konec hry. Však také máš k dispozici jen 6 hvězd a kdyby to vliv mělo, jak ty ses ptal, tak už po druhé hvězdě za splnění úkolu nebo po třetí hvězdě za úspěšný boj by hráč za Saskou říši nemohl ukončit hru - a to je přece blbost.

6.5.2017 10:22:00 | Upraveno autorem (porovnej)

souhlasím s ostatními jen opravím křena :)
u bodu jedna. schopnosti svých budov můžeš používat, i když soupeř okupuje tvoje teritorium. Takže když ti někdo zabere důl, můžeš na něj z tunelu vylítnout.

viz. https://boardgamegeek.com/thread/1547139/controlling-territories-enemy-buildnings

Jamey Stegamier: "...Like, you can still move into your Mine through a tunnel if an opponent controls the Mine's territory. And you still get the player mat bonuses from your Monument and Armory even if opponents control the territories those units are on."

Výjimkou je samozřejmě Mlýn, protože by člověk produkoval surovinu soupeři :D

6.5.2017 11:18:56

Máš pravdu> Nevím proč, ale nějak jsem měl pořád před očima směr vstup do dolu a zasklil jsem výstup z dolu. Samozřejmě máš pravdu. Je to stejný jak u Rusvěta s Továrnou o které jsem psal, můžeš tam skrz podzemí vlítnout na soupeře. Omlouvám se za nepřesnost a opravím si odpověď. - kren

přesun
ahoj chci se zeptat přesun mechu přes řeku. jak má každý národ jiný přechod přes řeku například z vesnice a ropy. stojím před řekou na políčku vesnicí a přede mnou není políčko z ropou takže se nemužů přesunout nebo to je na nejbližší políčko nebo jakékoliv.
platí to tak že musí být naproti sobe políčka ??

12.5.2017 09:10:56

pohyb cez rieku> prizri sa lepsie tym sipkam, vyobrazenym v moznosti pohybu cez rieku :-) Odkial a kam smeruju. - Wuuduu

přesun
Není to přesun např. z vesnice do tundry ale přechod přes řeku do vesnice nebo tundry - políčko z kterého řeku přecházíš může být jakékoliv, důležité je cílové políčko.

12.5.2017 09:44:12

Vybíráme z Bazaru

Homeland
Homeland
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas