Scythe - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: válečná, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Alan Stone
Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Pořadí hráčů

V pravidlech je uvedeno, že začíná hráč s nejmenším číslem na desce hráče a pak se pokračuje ve směru hodinových ručiček (tedy ne podle dalších čísel). Přitom čím vyšší číslo, tím větší výhoda do začátku (jako kompenzace za pozdější hraní).

Neměli by tedy hráči hrát podle čísel, resp. si takto sednout? V extrémním případě, kdy budou hráči hrát v pořadí čísel 1,5,4,3,2, má hráč s č. 5 výhodu, kdežto hráč s č. 2 je o něco znevýhodněn. (I když by to asi znamenalo, že by si desky nemohli losovat náhodně. A navíc pořadí je už určeno frakcemi...)

Mají různé počáteční vybavení zásadnější vliv na hru? A jak moc je v nevýhodě ten, kdo hraje později?
27.4.2017 12:45:08

ad Pořadí
Však taky v pravidlech máš napsáno v kapitole "Výběr frakce" cituji: "... Každý hráč by se poté měl posadit ke stolu tak, aby seděl blízko základny své frakce. Své desky si položte před sebe. Pořadí frakcí okolo stolu (shora, po směru hodinových ručiček) je Severská království, Rusvětský svaz, Krymský chanát, Saská říše a Polanská republika.)

Proč by tedy nějaký hráč seděl na opačné straně, než je jeho domovská základna??? To by se mu asi blbě hrálo ne?

27.4.2017 13:40:04

umanutost> Lidi umí být umanutí, už sedí u stolu, nechtěji si ani přesedávat, ani vyměnit svou oblíbenou/vylosovanou frakci... - Wolfsen

.> Ale mohly by se třeba desky hráčů (a tedy i pořadová čísla) rozdat u stolu postupně, tj. začínající hráč by měl 1, další pak 2, 3 atd. - mblatny

Zkusím to naformulovat jinak
Vždyť píšu, že pořadí je určeno deskami frakcí.

Je potřeba rozlišit desky frakcí (ty určí, kde kdo sedí, ale jen proto, aby to měl blízko) a desky hráčů (ty určují, kdo začíná).

Ale už čísla neurčují, kdo bude hrát druhý atd., to je určeno pořadím u stolu (tedy deskami frakcí). Přitom ale vyšší čísla mají výhodnější setup.

A já se ptám, zda je to adekvátní, nebo bude mít hráč s vyšším číslem výhodu (např. v uvedeném případě 1,5,4,3,2).

27.4.2017 15:54:16

Souhlas s mblatny
Tak jak je to napsáno v pravidlech ohledně pořadí hráčů je to podezřele nesmyslné. V zeleném rámečku v pravidlech je doslova napsáno. Čím vyšší číslo hráčská deska má, tím lukrativnější startovní bonusy nabízí, aby se využil handicap v herním modu. Naproti tomu je hned nad tímto rámečkem napsáno: Hru začíná hráč s nejnižším číslem. Další hráči pak nehrají podle čísel, ale podle směru hodinových ručiček. A to si prostě odporuje s vysvětlením v zeleném rámečku. Začínající hráč má v 5 hráčích jedničku, OK. Ale když si po směru hodinových ručiček další hráč vylosoval 5, má nejlepší startovní bonusy a jede druhý před těmi, co mají bonusy horší. Rovněž hra ve dvou. Jeden hráč si vylusuje desku s číslem 5 a druhý s číslem 1. Začíná ten s číslem 1 a soupeř má desku s největšími bonusy. Kdyby si vylosoval s číslem 2, bonusy tak dobré jako na 5 nemá. Tak jak je to očíslováno a bonusy na kartě se vzestupně zlepšují, tak aby to fungovalo, museli by mít hráči čísla vzestupně vždy o jedno číslo vyšší tak, jak po směru hodinové ručičky jedou za sebou.

29.4.2017 20:40:06

Oficiální FAQ
https://stonemaiergames.com/games/scythe/faq-scythe/
"OTÁZKA: Protože začínající hráč je osobou s postavou a deskou s nejnižším číslem, je možné, aby následující hráč (v pořadí podle hodinových ručiček) měl desku s mnohem vyšším číslem a větším počtem počátečních surovin než hráč, který je v pořadí až za ním? Je to spravedlivé?
ODPOVĚĎ: Nepravidelné rozložení počátečních surovin na deskách vychází ze dvou skutečností (z nichž obě mají jen nepatrný vliv na průběh hry). Zaprvé se jedná o pořadí hráčů; zadruhé jsou to data z testování jednotlivých desek (jejichž označení ve smyslu pořadí se během testování měnilo). Proto i když se deska s číslem 5 objeví jako druhá v pořadí po směru hodinových ručiček, součástí vyrovnávacího mechanismu jejích počátečních surovin je, že právě deska č. 5 se v průběhu testování "naslepo" vždy jevila jako slabší než ty ostatní.
Obecně vzato je dopad počátečních surovin na hru velmi, velmi malý. Pokud máte ovšem za to, že je zábavnější rozdávat desky podle jejich čísel po směru hodinových ručiček, hru to rozhodně nenaruší."

30.4.2017 08:54:17

stastlivec
Tím je to vyřešeno. Díky.

30.4.2017 09:02:39

Pořadí hráčů
Postřeh je z hlediska logiky naprosto správný. Nicméně ty rozdíly na deskách jsou minimální, kdyby neuvedli to vysvětlení v pravidlech, nikdo by se nad tím vůbec nepozastavil. Navíc každý má 4 možnosti startu a s kombinací pozice na mapě se ty výhody/nevýhody ještě více stírají. Tady bych se nebál tu hyperkorektnost hodit za hlavu.

Poznámka: Stejně tak by někdo mohl brblat, že se po šesté hvězdě nedohrává kolo a všichni neodehrají stejný počet tahů.

30.4.2017 09:09:08

Morthe
Tak jako minimální bych to vůbec nehodnotil. Přece pokud má deska s číslem 2 na začátku 2 popularity a deska s číslem 5 popularity 4, tak pokud hráči s deskou s číslem 2 unikne na konci hry posun do vyššího patra popularity o jedno nebo dvě srdíčka, tak pak je rozdíl v bodování třeba 20 bodů a to bych řekl, že je rozdíl obrovský. Při tom hráč s deskou s číslem 5 může hru začínat klidně před hráčem s číslem 2. Ale jak jsem psal na post stastlivce. Budu věřit dobrému testingu autora.

30.4.2017 09:17:36

testing> neboj, tu hru doteraz hrali vyse roka stotisice ludi a toto nebol nikdy problem :-)
Ubrat niekomu popularitu je tak lahkeeee..... a urcite poradie hracov pri starte nerozhodlo a nikdy nerozhodne tuto hru. - Wuuduu

stastlivec
OK, díky za odpověď, ve FAQ jsem to přehlédl.

Hru jsme zatím nehráli, teprve se na to chystám, takže jsem jen chtěl vědět, jaký je dopad počátečního vybavení na rovnováhu hry. Nejspíš tedy pořadí přidělovat nebudeme...

30.4.2017 09:48:41

Vybíráme z Bazaru

Zombicide: Do zbraně
Zombicide: Do zbraně
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas