Scythe - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: válečná, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Alan Stone
Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Je Scythe vhodné euro pro začátečníky?

Mám kamaráda, který má syna, jemuž bude příští měsíc devět. S deskovými hrami prakticky začínají (zatím hrají víceméně jenom Pandemic a Zakázanou poušť). Ani jeden z nich nikdy žádné euro nehrál. Ale kamarád se na základě videí nadchl pro Scythe. Sice nejsem o moc zkušenější hráč než oni, ale přece jen jsem už viděl Scythe naživo hrát a myslím si, že pro začátečníky to zrovna ideální euro není. Co o tom soudí zkušení hráči? Má vůbec devítileté dítě, byť opravdu chytré, šanci do této hry proniknout?
27.8.2017 12:07:02 | Upraveno autorem (porovnej)

Čistě osobní názor
Mám 50 deskovek, většinu z nich jsem hrál a většina jsou eura. Tak si nafoukaně dovolím poradit. Pandemic a Forbidden Desert jsou kooperativky. To mu u Scythe moc nepomůže. Musí se naučit hrát za sebe a soupeřit s ostatními. U Scythe jsem zatím jen pročítal pravidla, ale chystám se prubnout. Určitě bych to jako hru pro začátečníka nedoporučil. Ať si nejdřív z těch známějších her zahraje Osadníky (hospodaření se surovinami, základy taktiky), Carcasonne (zabírání území, plánování dopředu), Dobu kamennou (worker placement, bonusy za splnění určitých cílů). Pak bych ho teprve pustil ke Scythe.

27.8.2017 23:18:44 | Upraveno autorem (porovnej)

za mě
Také bych se přiklonil k názoru začít něčím jednodušším. Za mě ale jsou Osadníci a Carcassonne už přežitek (jakože bych na to už nešáhl). Zato Doba Kamenná je úplně super. Na druhou stranu začít se Scythe se dá...zpočátku budou hry poněkud toporné, zdlouhavé, neefektivní, ale s tendencí se zlepšovat. Přeci jen to není těžká hra. Devítileté dítě už umí sčítat a malou násobilku, takže pokud je chytrý a chytne ho to (vizuál a komponenty jsou super), tak by to měl zvládnout.

28.8.2017 00:04:11

Carcassonne
a v com je Carcassonne prezitok pre cloveka, co ho doteraz nehral? Ved ziadna ina podobna hra neexistuje snad a preto je schopna zaujat 9 z 10 novych hracov vo veku od 6 rokov, do 100.
Doba kamenna je jasna, to je proste cista esencia EURO hier.

28.8.2017 00:18:59

Začátečníci
Já bych se toho zase až tak nebál. Já už jsem to s pár absoluitníma začátečníkama hrál a zvládli to v pohodě.

Sice asi ze začátku nebudou úplně vědět, co mají vlastně dělat, ale to jsem nevěděl ani já a taky mám cca 50 deskovek :) Myslim, že i úplnej začátečík už bude při druhý hře docela dobře vědět, co dělá :)

Doba kamenná je fajn, ale zase kupovat si hru jenom proto, abych si trochu navykl na eurovky, mi přijde zbytečný. Dobu kamennou si ale můžete zahrát zadarmo online třeba na boardgamearena.com. Když vás chytne, můžete si ji pak třeba koupit (přece jenom elektronicky ty deskovky trochu ztrácí na kouzlu).

28.8.2017 01:28:39

Nepatří to sem
ale Carcassonne je čistě random, co si otočíš/soupeř za kartičku. To může bavit tak maximálě pár prvních her nehráče. Pokud chtějí proniknout do eura, tak Carcassone nenabídne nic (s nadsázkou je to level pexeso). Takže pokud je Doba kamenná jasná, tak nemusíme dále diskutovat :-)
To je nebe a dudy!

28.8.2017 01:34:36

děti a hry
Musí se na ně postupně. Nelze je brát za rovnocenné, protože prostě jednoduše nejsou. A rozhodně je dobré začít s nějakými variantami her pro děti. Moje maličké neteře milujou Carcassone pro děti. Je to teda o ničem, ale dítě nebude bavit komplexní hra. Scythe je podle mě pro 9 letého moc velké sousto. Každý tah je potřeba mít vymyšlený dopředu a ne jen tak náhodně dělat akce, co zrovna můžu. Raději bych zvolil hru, která chyby promine. A Osadníci s rozšířením Města a rytíři vůbec nejsou špatná hra. Přežitek možná, ale to Doba kamenná taky. A ruku na srdce, v dnešní době, kdy ročně vycházejí desítky velkých titulů, je přežitek pár let stará hra. A leckdy už ta předloňská.

28.8.2017 03:13:37

Pár drobností
Netvrdím, že si nějakou z těch tří her má koupit. Jen zahrát, protože jsou dobré pro učení interakcí a mají jednoduchá pravidla. Jsou docela rozšířené, takže není problém zahrát v nějaké deskoherně nebo půjčit a přesně, jsou i na netu. Je pravda, že ten Pandemic, co taťka se synem hrají, je kapánek komplexní hra. ale něco jiného je pomáhat si, radit, tohle udělej a tohle ne, protože nám to pomůže. A najednou se má učit Scythe, kde jsou mraky možností a musí plánovat dopředu, jaká strategie je proti soupeři nejlepší a všechno sám za sebe. To ať fakt raději začne něčím jednodušším. Bude umět hrát jen na sebe a o to víc se pak bude těšit na něco komplexnějšího, kde to víc ovlivní. Náhodnost by mu vadit nemusela,vzhledem k tomu, že u Forbidden Desert taky neví, co se objeví na určitém místě.

28.8.2017 10:01:02

Vybíráme z Bazaru

Německá verze Zombicide: Prison outbreak
Německá verze Zombicide: Prison outbreak
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 8 dnů

Offcanvas