Munchkin - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 8
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: karetní hra, vývoj postavy
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: Asmodée Editions
Devir
Edge Entertainment
Pegasus Spiele
Steve Jackson Games
Autoři: Steve Jackson
Rok vydání: 2001
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

karty v ruce a na stole

Mám zřejmě stupidní dotaz, mě to ale není stále zcela jasné, i když pročítám diskuze i otázky. Mohli byste mi prosím někdo polopatisticky vysvětlit, které karty mají zůstat v ruce a které mohou na stůl? Chápu to tak, že na stole mohu mít položené věci, kterými jsem vybavená (to znamená zbroj, jednoho nosiče, karty jako "okouzlující holenní chrániče", "špičatá kolena", nebo "hezké balónky" a třeba i další vybavení, které tam mám ale položené a vybavená tím nejsem (třeba "plášť ztřeštěnosti", který je pouze pro zloděje, ale já teď zloděj nejsem, nebo druhou helmu, když mám zrovna na hlavě jinou). V ruce pak mám karty nestvůr, kletby, postupy na další úroveň popřípadě věci, které nechci, aby jiné viděli v max. počtu 5 karet. Je to tak? Nebo tyto věci (postupy na další úroveň a nestvůry (dlouhodobé kletby tam být můžou, to je v pravidlech))mohou být taky na stole? A když bojuji já, mohu používat jen věci ze stolu, že? A co když chci pomoct nebo uškodit někomu dalšímu? Můžu z ruky, nebo ze stolu? (To si teda myslím, že klidně i z ruky). Omlouvám se za to, že si asi sedím na vedení, ale od včerejška nad tím uvažuju a nemám se ani s kým dohádat nad pravidly, protože tím, kdo to musí zpracovat a pak všem vysvětlit jsem já. :-D
19.9.2017 09:34:34

karty "ve hře"
Zdravím, popíšu to podle vlastních zkušeností už z několika her a z toho, jak jsme pochopili pravidla (verze 1.72 listopad 2015).
"Ve hře" - tudíž na stole (ať už předmětem jsi vybavena nebo ho jen neseš) mohou být mimo rasy a povolání především předměty (cokoliv s uvedenou cennou - i tzv. bezcenné). V pokladech se může objevit karta přidávající stálý bonus, která nemá uvedenou žádnou cenu a tudíž není předmětem - přesto je potřeba mít takovou kartu vyloženou na stole, pokud bonus chceš využívat.
Jednorázové předměty můžete hrát z ruky i ze stolu (ať už ve svém nebo cizím tahu), takže k ovlivnění souboje můžete použít karty z ruky i ze stolu v obou případech.
Postup na další úroveň se hraje jen z ruky (když kartu vyložíte, rovnou ji "zahrajete").
Kletby jsou na stole jen v případě, pokud jsou zrovna "ve hře" - takže někoho ovlivňují, to stejné platí u nestvůr.

Zjednodušeně se dá říci, že "karty dveří" nesmí být na stole ve hře, pokud nikoho zrovna neovlivňují. Naopak "karty pokladů" mohou být vyložené téměř vždy (až na ten postup na další úroveň). Co je "ve hře" - na stole je aktuální, používané, ovlivňuje to hru nebo se s tím dá obchodovat. Snad jsem nic nevypustila a dostatečně vysvětlila.

17.11.2017 21:30:49

souhlas s Magusem
Ještě doplním, že pro přehlednost otáčíme o 90° karty, které má postava v báglu (není jimi vybavena, ale má je vyložené na stole).

17.11.2017 21:41:42

Vybíráme z Bazaru

Brass: Birmingham LASEROX insert
Brass: Birmingham LASEROX insert
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 14 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas