Maria - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 3
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 210 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: válečná
Čeština: není
Vydavatelé: Histogame
Autoři: Richard Sivél
Rok vydání: 2009
Sdílej: Facebook

Maria na Trachtaci

Autor: Wolfsen | 2 hodiny 0 minut | 13.6.2013 | 2

Hra: Maria

Hráči: Kew, Sadra, Wolfsen

Zvědav na svou první čistokrevnou wargameku jsem usedl ke stolu se strohým herním plánem, stejně zvědavým Kewem a nadšeným Sadrou.
Vysvětlování pravidel opravdu nebylo dlouhé a brzy jsme se ujali rolí. Já jsem hrál za Francii, Kew za Prušáky a Sadra jako jediný zkušený hráč se ujal nevděčné role Mařky Terky.

Na začátku se nedělo téměř nic neočekávaného - Prušák hladce postupoval Slezskem. Pragmatická armáda pomalu, ale jistě mašírovala na jih. Rakušáci se rojili z Vídně. Frantíci s Bavory překročili hranice Čech a nejzkušenější francouzský generál dobíhal na frontu odkudsi z jihu. Jediná zajímavá věc bylo KO v prvním kole pro nejslabšího francouzského generála od holadnského Rakušáka. Vůbec se celá hra nesla v duchu nečekaně brilantních vojenských úspěchů Rakouska a Holanďanů (jedna desítka za druhou).

Prušák postupoval Slezskem jako horký nůž máslem a, i když si pustil jednoho Rakušáka do týla a přišel o jeden zásobovací konvoj neměl těžkou práci s (alespoň dočasným) ovládnutím Slezska. Také se mu - aspoň zpočátku - dařilo v politice. Po těžkých porážkách Francie však brzy hlavní politickou roli převzalo Rakousko a dávalo nám oběm docela zabrat.

Postupující pragmatická armáda prakticky nenarazila na odpor - s pouhými dvěma generály se Francie brání ještě hůře než se třemi, zatímco postup Pruska se zastavil v okolí Rakouských hranic. Už už to vypadalo na slavné vítězství Rakouska díky nezadržitelné postupujícím Holanďanům (kteří po cestě schlamstli jako malinu dalšího Frantíka), ale v tom spojené Bavorské a Francouzské síly narazily na nečekaně slabý odpor v Čechách i Rakouském Nizozemí a nejednou byl konec.

Francouz vyhrál ani nevěděl jak, pouhý tah před Rakušákem.

Odehráno v: Mořkov (Okres: Nový Jičín)

Komentáře

dodatek
jedna malí perlička na konec. V jednom ročním období bychom vyhráli všichni 3 postupně za sebou. Žabožrout, Fridrich a následně i Marie. Musím říct že kluci to hráli na svou první hru moc dobře a těším se na příští shledání. Jo a snad se jim hra líbila :)

27.6.2013 14:31:00

Vybíráme z Bazaru

Alien Uprising
Alien Uprising
Akt. cena: 310 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas