Marco Polo - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Daniele Tascini
Simone Luciani
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

"Osobnosti", přízeň, pokládání kostek na obsazené pole

Ahoj, tak jsem louskal pravidla a pro jistotu jestli to hraji dobře :-)

1. Osobnosti
- dle doporučení pravidel si táhnu osobnost s tím divným jménem co má mít 1. hráč
- jestli chápu dobře tak nehážu na začátku kosktami, ale můžu si je dát všechny na jakoukoliv hodnotu ? (takže třeba i na všechny na 6)

- nevím přijde mi to hodně OP dávat si pak všude 6 a tím brzdit ostatní :-)

2. Přízeň Chána
- jestli dobře chápu tady mohu dát jenom jednu svoji kostku, i kdyby tam ostaní nechtěli jít, tak já tam víc jak jednu nenacpu :-)

3. Pokud je pole obsazené např. Cestování - kde musím utratit 2 kostky (např. s hodnout 2 a 3) - následně chce modrý také cestovat - tak musí dat koskty větší než má nejnižšší (tedy např. s hodnout 3 a 3 ) a zaplatí rozdíl - tedy 2 peníze ? (3-2 a 3-2)

4. Pomocné akce
- můžu zahrád před hlavní a po hlavní -> takže mohu
-> pomocná akce -> hlavní -> pomocná = "3 akce" v jednom tahu
7.12.2015 18:49:47

Odpoved
1. Rischid ad-Din Sinan nikdy nehaze kostkami, takze i v prvnim kole je to bez hazeni a hrajes to spravne. Proste si nastavis co chces pro danou akci mit a s tim hrajes.

2 Každou akci může každý hráč využít pouze jednou. Respektive na každou akci může dát hráč pouze jednou kostky svojí barvy. Nicméně pokud dáváš černé nebo bíle samotné tak ty se nepočítají jako kostky tvojí barvy a můžeš tak tu akci využít i vícekrát.

3. To není správně. Pokud dáváš akci na akci která již byla předem zabraná, tak nemusíš na ni dávat vyšší kostky (to musíš pouze z Chánovy přízně), dáš jakékoli kostky a musís zaplatit v penezích cenu nižší hodnoty. Takže řekněme, že někdo na cestování dal dvě kostky 6+6 a ty na ně dáš kostky 2+3 tak zaplatíš 2 do banku + peníze za cestování + další náklady dle trasy.

4. V českých i anglických pravidlech je napsáno, že pomocné akce můžeš naplánovat před nebo po. To znamená jenom buď před hlavní akcí a nebo jenom po. Přesto pomocnou akci můžeš zahrát kolikrát chces třeba si x za sebou vzít peníze.

7.12.2015 20:05:21

Odpovědi
1. Ano, klidně všechno na 6, ale často se to nevyplatí a je výhodnější dát nižší čísla (hlavně kvůli poplatkům). Ano, postava je silná, ale ty ostatní taky...

2. Jednu svou a případně další černé (nebo bílou).

3. Platí se za kostku (nižší), která se dává na akci, bez ohledu na již dříve umístěné kostky.

4. Tady NEBO znamená A/NEBO, tedy můžeš i před, i po. Je to potvrzené i v diskusi na BGG. Pro programátory: je to OR, ne XOR :-)

7.12.2015 20:41:05

Navíc ke 4
Akcí můžeš zahrát kolik chceš před, hlavní a kolik chceš po... Tedy klidně 10, když na to máš prostředky...

7.12.2015 20:59:19

Jenny a BMAJTZ
2. bod - upřesnění
Dáváš opravdu pouze jednu kostku své barvy, nicméně pokud máš bílou nebo černou, tak můžeš dávat i ty.

4. bod - nesouhlas s BMAJTZ
Tady nesouhlasím, protože pomocné akce můžeš hrát před i po hlavní akci. To slovíčko "nebo" tam spíš jenom říká, že je jedno, kdy to budeš hrát : po, před nebo po i před.

7.12.2015 22:03:28

4. bod
OK pokud je to v oficialnim FAQ tak s tim nemam problem a pripoustim svou chybu. Nic to nemeni na tom ze je to potom blbe napsano v pravidlech. Primym vykladem vychazi to co jsem rekl ja.

8.12.2015 00:52:36

Není to pravda> NEBO v češtině neznamená jen buď-nebo (výlučně), ale i a/nebo. Takže to není napsané špatně, pouze jen nepřesně...

A z logiky pravidel vyplývá, že je možné dělat libovolné množství pomocných akcí před i po hlavní akci.

Ovšem nic to nemění na tom, že pravidla u této hry by zasloužila trošku lepší zpracování... - mblatny

Díky
Moc díky za upřesnění :-) dnes budeme v Zátahu testovat hraní :-), tak uvidíme jak to půjde ve 4 :-) zatím jsem jen luštit pravidla a zkoušel jak to na sebe navazuje

8.12.2015 07:51:26

AD 3)> Takže tedy: pokud dám větší hodnotu než tam je - neplatím nic - pokud dám menší tak platím "1 peníz" za menší kostku bez ohledu na rozdíl hodnot kostek ?
- Jeny (Michal Janák)

AD 3)> Ne, pokud tam dáš kostky jako druhý (či další), platíš vždy (nejmenší hodnotu na umisťovaných kostkách), bez ohledu, kolik kostek (a jaké hodnoty) už tam je. - mblatny

Bod 4
Několikrát tady zaznělo, že můžeš doplňkovou (pomocnou) akci provést kolikrát chceš.

Tak jen upřesňuji, že lze v rámci hlavní akce splnit pouze jeden Kontrakt a stejně tak si lze vzít pouze jednu černou kostku.

9.12.2015 07:40:47

1kontrakt?
Píšeš, že lze v rámci hlavní akce splnit pouze jeden kontrakt.....myslel jsem, že plnění kontraktu je akce pomocná a že lze udělat i vícekrát. Tzn, že nemůžu například jako pomocnou akci splnit kontrakt, pak vykonat hlavní akci a splnit druhý kontrakt?

9.12.2015 08:52:52

1 kontrakt
S černou kostkou souhlasím (pomocnou akcí je možné získat jen jednu za tah, kostky získané např. jako odměna za dosažení města se do toho nepočítají).

S omezením na splnění pouze jednoho kontraktu za kolo ale nesouhlasím, to v pravidlech (aspoň v anglických a v těch českých zde) není (česká papírová teď nemám k dispozici). A takové pravidlo dle mého názoru jde proti duchu hry.

Podle mne je třeba možné na začátku tahu splnit jeden kontrakt, jako hlavní akci si nabrat jiný kontrakt a na konci tahu jej jako doplňkovou akci opět splnit.

9.12.2015 10:45:06

Kontrakty
Přesně tak, kontrakty se plní v pomocných akcích v libovolném množstí a pořadí. S hlavní akcí mají společné pouze to, že je tam můžeš získat.

Jenny 3. bod
Když tam dáváš kostky a už tam někdo dal před tebou, tak platíš vždy, ať jsou větší nebo menší než předchozí. Platba je ve výši nejnižší kostky, co jsi tam dal.

9.12.2015 11:13:10

tak po 1. hraním ve 4
Na co jsme narazili atp.
- smlouvu - nevím, myslím si že můžěš splnit klidně obě dvě, když můžeš (snad jsme to nehráli špatně)

Černá kostka
- můžeš si koupit pouze 1 - ty další musíš získat jinak pro dané kolo (karta úkolu atp)

Placení za přidání kostky na místo kde už někdo je
- v pravidlech je (cz) že platíš tolik kolik je tvá nejnižší vložená kostka (tedy jakou "úroveň" služby max můžeš využít bez ohledu na to kdo jaká hodnota je pod tebou
např. vložím na pepř kostku s hodnotu 3 (spodní je s hodnotou např. 5) -> musím zaplatit 3

Získávní peněz (hlavní X vedlejší akce)
- tady kostka nehraje roli (její hodnota) ani to jestli tam už někdo byl (dle pravidel - kostka zde nemá svou hodnotu) a dostaneš 5/3 peníze

9.12.2015 22:40:45

čti pozorněji...
- smlouvy: klidně obě
- černá kostka: koupit si jich můžeš za kolo kolik chceš, ale vždy jen jednu za tah
- ok
- to jestli tam někdo byl nehraje roli jen u 3 peněz u 5 peněz platíš jako všude jinde

vše je jasné z pravidel...

10.12.2015 08:00:26

Vybíráme z Bazaru

Piatnik lovci a sběrači
Piatnik lovci a sběrači
Akt. cena: 380 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas