Lords of Hellas - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Adam Kwapiński
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Solo

Hral nekdo solo? Dojmy? Ma smysl to hrat solo? Dik
13.4.2018 08:40:06

Solo
Sólo je boží.
Hra je úplně jiná, než je klasická varianta a točí se to okolo perské invaze.
Hráč se snaží dát dohromady armádu, snaží se na uzdě udržet perskou předsunutou hlídku a pokud možno je vytlačit. Do toho se tam cpou špióni, nálada obyvatelstva a nakonec tam vleze celá perská armáda. Prostě boží :)

23.4.2018 11:44:26

solo
to zni dobre. ale neomrzi ten scenar po par hrach? budou se jednotlive hry od sebe dostatecne lisit?

23.4.2018 17:07:17

solo
hrál jsem solovku asi 8krát. Jestli máš rád těžké výzvy, tak se bude líbit i víc her. Mě neustálé prohry nakonec odradily, je potřeba hrát opravdu optimálně a mít trochu štěstí. Ale je to opravdu zábavné a epické. Je třeba to hrát s cílem co nejméně prohrát a těšit se, až to člověk konečně vyhraje. Případně si zlehčit startovní podmínky, ale to to asi nebylo původním záměrem.

23.4.2018 22:17:29

Čistě ze zvědavosti...
Na BGG hru pro jednoho nedoporučuje 61,4 % hlasujících. To je na hru, která má speciálně vytvořený sólo mód nezvykle vysoké číslo. V čem je zrada? V již zmíněné vysoké obtížnosti nebo v něčem jiném?

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

10.11.2019 09:46:14 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Je otázka, jestli ti hlasující vůbec zkusili sólo hru, nebo automaticky neusoudili, že ve více lidech je to super ale sólo to musí být nuda...
Mně osobně se hra nejvíce líbí ve 3 nebo ve 4. Ve dvou už je slabší. Sólo jsem nezkoušel, mám to v TODO listu, ale kromě oficiálního scénáře jsem narazil na BGG i na neoficiální sólo varianty - trojská válka a dále využití Krona z rozšíření (má AI deck), což by mohlo být zajímavé...

10.11.2019 12:09:38

Těžko říct
Pár sólo her jsem odehrál a musím přiznat, že jsem ještě nevyhrál. Ty příšery jsou prostě nemilosrdné.
Neházím ale flintu do žita a doufám, že se mi to jednou podaří.:-)

10.11.2019 19:29:28

Obtížnost a nevyváženost sola
Celé je to postavené na tom, že se vám do hry nesmí dostat moc monster, jinak prostě nemáte šanci at to hrajete jak chcete. A ty události a vůbec to nastavení hry není o taktice, jako spíš o čekání na variantu, která bude mít hratelnou verzi.

Není zde náhoda, protože 90% té hry vám velmi škodí. Není to tak, že by vám obrazně řečeno 5 a 6 na kostce pomohla nebo by se nic negativního nestalo, abyste měli alespon nějakou šanci. Není tu událost, která by nic nezpůsobila. Navíc téměř každá událost znamená pochod a na kostce 3/4 variant pochod monster a tedy následné ničení monumentů.

Ale vyhrát se to dá. Jak? Třeba takto:

Zásadní věcí jsou artefakty, které získáváte přes hrdinské skutky - otočíte dva artefakty a vyberete si jeden. Těch artefaktů tam není moc a tak je velká pravděpodobnost, že narazíte na ten zásadní, který vám to vyhraje. Pokud začínáte pouze s jedním hrdinským skutkem, máte to celkem blbé. Každopádně ten artefakt (už nevím, jak se jmenuje) dělá to, že můžete posunout monstrum o 1 až 2 pole. To nutně potřebujete, protože na herní plán dostanete zhruba celkem 5-6monster a to se porazit snad ani nedá, většinou porazím max 3. A pokud se vám dostanou 2 k jednomu monumentu, tak se to bez toho moc řešit nedá.

Těmi skutky máte i přízen obyvatel a můžete rekrutovat své vojáky, což má zásadní vliv na ztráty v dalších částech hry.

Velmi užitečné je mít území Herma, kde je artefakt Božských sandálů, který dokáže vašeho hrdinu přesouvat bez nutnosti spotřebovat pohyb. To budete potřebovat zejména v druhé části hry, kdy dostanete na herní plán Špehy, kteří za druhou až čtvrtou fázi špehování dobudou dané území bez ohledu na to, zda tam máte hoplíty nebo co. Navíc normálně je potřeba tam hrdinou dojít a pak se v dalším tahu vzdát pohybu, abyste je mohli odstranit. Na jednoho špeha, tak spotřebujete v podstatě 2 akce a až třetí se vrátíte do normálu. Pokud ovšem nespotřebujete další akce jenom na přesun k němu. V tomto ohledu tento artefakt slouží skvěle. Přenesete hrdinu, vzdáte se pohybu a rovnou odstraníte špeha. Pokud jich máte víc, dáte rovnou odpočinek a opět ho přesunete. Je dobré se jich zbavit okamžitě na začátku druhého dějství (dříve nemůžete), protože Hermovo území zřejmě brzo ztratíte kvůli perské armádě.

Poslední věcí je vypořádání s Peršany. Je dobré zabrat co nejvíce území, protože vám na každé z nich přibude 1 hoplíta (a ostatní naverbovaní v 1 dějství budou ztraceni). Dále dáte speciální akci verbování a já jsem měl navíc artefakt, který dovolil odstranit žeton využité akce z jedné ze speciálních akcí, takže jsem dal to verbování 2x. Máte poměrně hodně vojáků, ale ve špatných regionech. Potřebujete je přesunout. Můžete se s tím dělat a vyhodnocovat bitvy a prát se o každé území a třeba vyhrát na počet bitev. A nebo poslat jednoho kněze z toho, že jste ubránili věštírnu nebo stavby chrámu, k Hermovi a vybrat si jeho božský bonus - přesun celé armády o 3 regiony. Přesuňte všechny hoplíty do Lokris a Euboty a perská armáda se dále nerozleze. Toto jsou jediné dva regiony do další části mapy. Když vymlátíte špehy, zablokujete cestu, tak máte čas se s nimi prát, respektive řešit monstra. Pak si v klidu mlátíte monstra a děláte si co chcete. Pak už musíte vyhrát tak jako tak - na počet bitev nebo území.

Na netu je ještě jeden návod. Pokud nejde žeton invaze až tak rychle dopředu, nechte předvoj co nejdříve dojít do Věštírny nebo ho zabijte, aby první dějství co nejdříve skončilo. Na této nízké pozici pak bude modrý žeton. Řekněme tedy například na hodnotě 3. Pak vám stačí vyhrát 3 bitvy a vyhráli jste celou hru. Ale považuje se to za chybu té hry. Mělo by to být tak, že ten modrý žeton nezačíná na tom, kde skončil ten zelený. Respektive ano, ale například né na méně, než páté pozici.

Obecně co se týče pravidel základní, ale především té solo hry, tak jsem snad neviděl hůř napsaná pravidla. Naprosto chybí pořádné příklady, dovysvětlení takového toho "co když" a spousta věcí je nejasná a dohledával jsem to na FAQ v AJ. Opruz, to nechceš prostě.

4.12.2019 14:02:47 | Upraveno autorem (porovnej)

Solo Herakles?

Dala by sa solo varianta hrat aj za Herakla? Viem ze obecne pravidla uvadzaju len postavu Achillesa s modrymi figurkami, ale co keby som namiesto Achillesa hral solo s Heraklom? Dalo by sa to vobec ? Alebo je tam konkretna naviazanost solo varianty na Achillesa?

19.9.2020 22:07:31

Vybíráme z Bazaru

Zombicide: Zelená horda
Zombicide: Zelená horda
Akt. cena: 1299 Kč
Končí za: 23 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas