Le Havre - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 150 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: desková hra, budovatelská, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: 999 Games
Lookout Games
MindOK
Ystari Games
Autoři: Uwe Rosenberg
Rok vydání: 2008
Sdílej: Facebook

S Andrejkou

Autor: J.J. | 3 hodiny 0 minut | 27.4.2017 | 1

Hra: Le Havre

Hráči: J.J. a 1 neregistrovaný

Z této hry se pro mě stala nová výzva, protože má žena mě začala nenadále porážet. Zvítězila v posledních dvou hrách, v té poslední navíc se ziskem 326 bodů. Dnes večer jsme si zahráli znovu, na rozdíl od předchozích dvou her jsem tentokrát začínal já. Ukázalo se, že to možná má na hru zkušenějších hráčů vliv - tak, jak v posledních hrách vždy utekla Andrejka mně, tak jsem tentokrát já začal utíkat jí. Ale možná je to jen náhoda nebo možná záleží i na počátečním rozmístění žetonů doplňování. Andrejka však až tolik nezaostávala.

V průběhu hry jsme nabrali spoustu půjček - já osm, Andrejka devět. Splatili jsme je někdy před posledním kolem. Jakmile bylo možné stavět lodě, tak jsme se do toho pustili, postupně jsme oba snižovali náklady na živení dělníků, až nám naše lodě ke konci hry tyto náklady zcela pokryly. Oba jsme končili hru s pěti až šesti loděmi (včetně luxusních parníků), což se nám před poslední sérií her nestávalo, většinou jsme ke konci hry ještě nějaké jídlo na živení dělníků potřebovali. Tentokrát ne, a s tím souvisí chyba, kterou jsem zřejmě udělal - zbytečně jsem se během hry zdržel zásobením se dobytkem, jeho porážkou v jatkách a pak ještě zpracováním kůží v koželužně. Bez masa bych se totiž nakonec pravděpodobně obešel (což se nám také nestávalo) a akce v koželužně v konečném součtu zřejmě nepřinesou takový zisk, jako kdybych se více věnoval např. výrobě oceli. Andrejka do jatek vůbec nešla a dobytek na konci vyvážela (stojí víc než maso). Je pravda, že koželužnu jsem využil dvakrát jako určitou "meziakci", když byly lepší budovy, do kterých jsem chtěl jít, námi oběma obsazeny. Ovšem ve hře byla speciální budova "přístavní stráž", která umožňovala uvolnit a využít budovu obsazenou soupeřovým žetonem. Pravděpodobně jsem ji měl více využívat.

Každopádně Andrejka velice účinně vyrovnala handicap, který "nabrala" v úvodu. Také dbala na to, aby jí (v první polovině hry) vždy na konci kola před živením dělníků nezbyly žádné peníze, resp. aby jí zbylo tolik prostředků, že až si na živení dělníku bude brát půjčku, aby jí po zaplacení dělníkům nějaké peníze z půjčky zbyly - na placení vstupních poplatků v dalším kole. A pokud se u někoho z nás nashromáždilo větší množství peněz, hned jsme za ně koupili od města nějakou budovu - raději si na konci kola vezmeme další půjčku, než abychom získaný "kapitál" (v podstatě vítězné body) strkali do chřtánu dělníkům.

Výsledek byl nakonec těsný a docela překvapivý. Andrejka mě předběhla o tři body, skóre bylo u obou vysoké: 320:317. Tolik bodů v celkovém součtu jsme dosud nikdy nenahráli.

Odehráno v: Pardubice (Okres: Pardubice)

Komentáře

Diky za clanky!
Nedavno som tu hru kupil, tieto reporty ma hodne motivuju k tomu, aby som to uz konecne aj zahral :-)

28.4.2017 14:59:36

Díky
Díky, to jsem rád:) Na druhou stranu bude možná škoda, když pod vlivem těchto článků přijdeš o samostatné poznávání hry od úplného začátku. Když jsme ji před lety začali hrát, vůbec jsme ji neznali, v prvních hrách jsme se půjčkám vyhýbali, neznali jsme skutečný význam mnoha budov, napoprvé se nám ani nepodařilo všechny budovy postavit a dostat je do hry. Často jsme zdaleka nedosáhli ani na 200 bodů. A v tom byla (aspoň pro mě) velká část zábavy - samostatně s každou hrou posouvat hranice a odkrývat nové možnosti.

30.4.2017 11:33:49

Vybíráme z Bazaru

Zombicide Survivor: CMON Comics – Vol. 1 extras
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 11 dnů

Offcanvas