Krycí jména - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 8
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 15 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: kooperativní, párty hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Vlaada Chvátil
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Jaká je?

Je fakt tak hodně zábavná? A jak je to se znovuhratelností a ideálním počtem hráčů? Díky.
23.10.2015 23:07:55

dojmy
Hra je založená na velmi jednoduchém principu. Pokud nechceš hru kupovat, můžeš si udělat "prototyp" - 25 kartiček se slovy, 9+8+7+1 žetonů čtyř barev. Pak už jenom uděláš tabulku pět x pět polí a může se hrát! Hra je zábavná, baví každého. Ideální počet hráčů asi není, pouze to minimum 4 hráčů. Znovuhratelnost - veliká - Vlaada Chvátil nezklamal. Pokud by tě snad někdy slova přestala bavit, tak si přidáš vlastní.

25.10.2015 19:38:40

Počet hráčů a znovuhratelnost
Hrál jsem cca 8 partií. Ideální počet hráčů bych viděl na 6 (je zábavné se spolu radit ve dvou) nebo 8 (když se spolu radí tři, tak už se těžko shodnou a je třeba argumentovat). Ve 4 to bude taky dobré, ale asi z toho vypadne komunikace se spoluhráči. Ve více hráčích se už podle mě musíš umět prosadit a těžko to bude bavit všechny. Znovuhratelnost bych z hlediska mechanismů viděl opravdu hodně velkou. U Dixitu mám občas problém vymyslet k určité kartě něco originálního, protože se moje mysl "lepí" k tomu, co jsem ke kartě řekl třeba pár her zpátky. To tady ale nehrozí vzhledem k tomu, že se vždy snažíš popsat nějakou kombinaci slov, která je pokaždé jiná. Není to jen o hádání slov, je tam i slušná dávka strategie a odhadování rizika (hráč nechce prohrát hru otočením assassina). Schopnější manipulanti budou umět i nahlodat protihráče, kterým mohou "radit". Hra mě bavila určitě víc, než jsem podle vzhledu a popisu hry čekal a užil jsem si všechny partie.

27.10.2015 09:52:59

Znovuhratelnost a počet lidí
Od léta mám za sebou několik desítek her a viděl jsem další desítky při vysvětlování a musím říct, že ideální počet je opravdu mezi 6-8 hráči. Stejně se obvykle prosadí jeden až dva z týmu a zbytek spíš jen poslouchá. Rozhodně se nestávalo, že by se týmy nedokázaly shodnout, ano, občas se lidi rozhodli pro špatný tip, ale to se prostě stává. Jenom si dovolím nesouhlasit s minimem 4 hráčů. Dá se to hrát ve třech i ve dvou. Určitě to pak není taková zábava, ale pravidla umožňují i tyto varianty a zase tak špatné nejsou.

Co se týče opakování, je tahle hra hrozně variabilní, při počtu karet v balíku se vlastně nedá zahrát dvakrát stejná hra a stačí jedna karta jinak, jedno zadání jinak a rázem jsou veškeré asociace úplně pozměněné. Jednou vyjdou super slova na jednu asociaci, ale stačí jen pootočit kartu zadání o 90° a ze super asociace zbyde půlka, druhá půlka je soupeře a k tomu třeba ještě vrah.

V téhle hře je v jednoduchosti síla.

30.10.2015 11:04:04 | Upraveno autorem (porovnej)

Je to super
Hráli jsme v rámci víkendové akce, vytáhli jsme to první večer a pak se to muselo hrát každý den, jak se do toho všichni zamilovali. Je možné, že časem se nám to trochu omrzí, ale zatím je to dle mého názoru jedna z nejlepších párty her (na akci jsme kromě toho měli hry Times Up, Koncept, Superšpión, Slovní jízda, Sochy v akci, Dixit atd.)

Dle mého názoru je ideální počet 6-8 hráčů, pro menší děti to nejspíš moc není (těžko chápají asociace). Pokud se ale sejde skupina lidí naladěných na stejnou notu, je to zábava od začátku do konce.

Slov je myslím dostatek, navíc stačí opravdu vyměnit jednu či dvě karty a otočit kartičku zadání a hra je úplně jiná.

Jedinou mušku vidím v tom, že někdy jsou asociace velmi jednoduché (guláš: Maďar - knedlík - brambory - vidlička) a jindy pekelně složité (např. co má společné žralok a klavír?). Ale samozřejmě stačí zahrát více her a šance se v průměru vyrovnají.

Je důležitá i taktika - např. je lepší nejdříve vystřílet ty jasnější asociace a nechat ty horší na později, kdy už je méně slov na výber a je větší šance, že se to uhodne? Je lepší jít na jistotu po dvou slovech (třeba i po jednom) nebo riskovat trojice a vícetice? Také je dobré sledovat, o čem diskutují soupeři (např. které asociace jim zůstaly nedořešené) a dávat své nápovědy tak, aby uhodnutí mého družstva nepomohlo soupeřům atd.

2.11.2015 14:34:45

znovuhratelnost
Ja myslim,ze tahle hra jde urcite hrat nekonecnekrat. I samorna zmena karty zadani hru uplne zmeni a to nemluvim o poctu a kombinaci karet se jmeny. Hrali sme ve dvou a ve ctyrech. Ve dvou to bylo fajn, ale ve 4 prisla teprve ta prava zabava, potreba riskovat atd. Nevim,jak se hraje v 6, jestli dva hadaji,tak mi prijde celkem zbytecne, tu horsi ulohu ma ten, co musi vymyslet napovedu a ten se zas radit nemuze,pokud neodejde z mistnosti. Samosrejme pokud se hraje na 'party', chapu zapojeni vice lidi, ale prijde mi,ze si to pak kazdy neuzije,protoze,jak uz nekdo psal, stejne se prisadi dominantni hadac a ostatni prihlizi . Kazdopadne doporucuji,moc me to bavilo.

3.11.2015 23:58:27

dojmy
Včera jsem si hru koupil a pročetl jsem si slova a přišla mi tak trochu "suchá". My když jsme si dělali "house verzi", tak jsme tam měli různá sprostá slova a vůbec zajímavá a to pak byla zábava...

4.11.2015 10:26:05

počet hráčů ...
I hra ve dvou,nás neurazila. Bavila. Ve třech dobrý. Týmovka skvělá.Ve více lidech může hrát i třetí tým. Sedmička kolemjdoucích hraje jako vždy poslední. Hele .... jde to, a byla u toho docela mela. Za nás mohu jen doporučit.
p.s. hra ve dvou či třech se několikrát povedla tak, že předčila i hru ve více ažentech.

4.11.2015 16:56:14 | Upraveno autorem (porovnej)

Super špion vs Krycí jména
Chtěl jsem koupit Super špiona ale ted slyším samou chválu pět na krycí jména tak jsem na vážkách. Zkoušel někdo obě dvě hry? a která se mu zdála lepší. U krycích jmen mi vadí že pokud bude někdo hodně dominatní a nebo naopak pasivní tak si hru ten druhý moc nezahraje. :/

5.11.2015 17:38:12

Superšpión vs. Code names
Pri superšpiónovi je oveľa viac srandy a je to viac párty hra. Krycí Jména sú viac premýšľavé. Na druhú stranu na špióna musí byť fakt dobrá partia, ktorá sa vie vžiť do roleplayingu, code names zahráš prakticky s kýmkoľvek.

5.11.2015 17:44:26 | Upraveno autorem (porovnej)

worel
Za slušné peníze máš dvě dobrý hry. Každá je jiná. Jednou sedne ta i jindy ta. Nejde doporučit jednu z nich.
A jen tak mimochem ... "superšpióna" jsme hráli už za komančů na táborech. A spoustu jiných her, které dostanou kabátek a hurá do světa. Tím chci říct, že to kupovat, pokud nechceš podpořit dobrého vydavatele, nemusíš. Hrát to jde i bez toho kabátku.:o)
Ale opakuji, za tyhle peníze .... no nekup to.

5.11.2015 18:13:56

petrin
Ve třech ještě možná, ale ve dvou? Jak? Jako že se to snažíte uhodnout na co nejmenší počet pokusů?

6.11.2015 12:12:41

hra ve dvou
Byl jsem překvapen, jak moc je hra dobrá a zábavná ve dvou. Řekl bych, že je to tak trochu cvičení o tom, jak si dva rozumí, na jakou vlnu jsou naladěni a vůbec se projeví jejich způsob uvažování. Velmi dobré, doporučuji.

6.11.2015 12:36:32

Dominantní hráč
V Krycích jménech je dominantní hráč dominantní jen do té doby, než poprvé udělá chybu, pak už ho nikdo neposlouchá... :-)

6.11.2015 16:07:33

celyl
pořád nechápu. Myslíte týmy po dvou, nebo hru 1 na 1?

7.11.2015 00:26:35

parada
včera sme hrali v 6 a všetci sa neskutočne bavili :) dali sme takých 10 hier po sebe, čo hovorí za všetko. Dialógy medzi hráčmi typu "Čo by robil vtákopysk na stanovačke ?" "Stanoval." - na nezaplatenie :D

7.11.2015 15:38:05

Dojmy
Tak musím říct, že mě hra dostala. Je krásná že na v podstatě myšlenkové "hříčce" se vystavěla fungují a zábavná hra. Hra funguje na používání asociací a propojení více bodů jedním jednotitícím prvkem.

Srovnat by se dala s Dixitem, kde se používá asociace taky, ale je potřeba pracovat i s vizuálním vjemem. V dixitiu to ale funguje naopak, určíte nápovědu a čekáte co se sejde za karty. V krycích jménenech naopak máte karty na stole a něčím je "propojujete".

Variabilita je obrovská, zásoba slov i karet klíčů je parádně naddimenzovaná, takže se neohraje. Navíc i cena je více méně sympatická.

No a na závěr dám jednu nápovědu, která se docela hezky povedla. Loutka,3 (provaz, panák, smrk)

7.11.2015 19:58:48

ve dvou
Kew
Myslel jsem hra 1 na 1.

8.11.2015 10:44:25

Ve dvou
Kew: Hra se dá hrát ve dvou tak, že jeden napovídá, druhý hádá a pokaždé, když je na řadě soupeř, položí napovídač jednu kartičku druhého týmu dle svého výběru.

10.11.2015 10:31:58

Novom
A to je ofiko varianta v pravidlech? Protože tady v profilu hry vidím počet hráčů 4-12.
Já jen, že jste se tak hezky shodli s celylem :)

10.11.2015 10:34:50

počet hráčů
Spousta her tady má blbě počet hráčů...není to první ani poslední.

10.11.2015 10:59:53

Kew a celyl
Kew: jj, je to v pravidlech, stejně jako varianta pro 3

celyl: pokud na něco takového narazíš, napiš, prosím, uživatelům Savager a/nebo Cauly, díky

10.11.2015 14:10:29 | Upraveno autorem (porovnej)

Počet hráčů
Opraveno

10.11.2015 15:22:49

Hvězda večera
Hru jsem vzal na silvestrovskou akci jako novinku a nejdřív se na to lidi tvářili prapodivně. Skončilo to tak, že všech 12 lidí to chtělo hrát a nelibě neslo, když byli v druhé šestici, která musela dočasně hrát něco jiného (v plném počtu jsme nehráli z prostorových důvodů).
Nejlepší součástí balení jsou přesýpací hodiny a to i přes to, že jsme je nepoužili. Nováčci, kteří dosud nemají zkušenosti s napovídáním, po nich volají skoro neustále, ale po jednom kole na horkém křesle jakoby hodiny ve hře vůbec nebyly ...
A protože jsme hru hráli na Vánoce úspěšně i rodiči a oběma babičkami (které tedy jen hádaly), nelituji jediné koruny utracené za tuhle hru.

25.1.2016 16:06:04

Prosím o radu:

Hru jsme zkoušeli několikrát, a pokud se prostě hlavní agent rozhodne, že bude neustále napovídat k jednomu nebo ke dvěma slovům (ne schválně, ale asociace pro více slov ho nenapadá), tak si většinou druhý tým ani nezahraje, protože kontaktovat své agenty po jednom či dvou slovech není nijak zvlášť těžké.

Řešili jste někdy podobnou situaci? Napadá mě pouze udělat pravidlo, že 1 nápověda minimálně pro 2 a více slov …

7.7.2022 16:57:26

@zzumo : Nějak nechápu, jak by to mělo druhému týmu vadit? Pokud to tedy nehrajete tak, že dokud se ten jeden tým trefuje, tak hraje pořád, což by bylo špatně.

7.7.2022 19:02:30

Vybíráme z Bazaru

Secret Weapons of the Third Reich
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas