Cyclades - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Starověk
Herní kategorie: desková hra, strategická, budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Asmodée Editions
Matagot
REBEL.pl
Autoři: Bruno Cathala
Ludovic Maublanc
Rok vydání: 2009
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Hraní bájných bytostí

Ahoj. Nejsem si jistý, jak se hraje s figurkami bájných bytostí. Pokud si koupím obyčejnou kartu, ihned provedu efekt a kartu odložím. Nejsem si ale jistý, jak je to figurkami.

Minotaur: počítá se za dva vojáky. Koupím kartu, postavím si Minotaura na nějaký svůj ostrov a tam bude do té doby, dokud soupeř neobsadí ostrov a neporazí Minotaura?

Kentaur: brání ostrov před útoky Pegase, Obra a Harpyje. Jak dlouho ho můžu na svém ostrově mít?

Medusa: Vojáci nacházející se na stejném ostrově jako Medúsa se nemohou z tohoto ostrova vzdálit. Takže po zakoupení karty umístím Medusu na soupeřovo ostrov?

Kraken: hráč koupí kartu Krakena, potopí soupeřovi lodě na jednom políčku, kartu odloží na odkládací balíček a figurku Krakena nechá umístěnou na hracím plánu. Je to tak?

V pravidlech se píše: Schopnost bytosti se projevuje až do okamžiku odhození její karty. Karta bytosti je odhozena v okamžiku, kdy majitel karty provede akci nějakého boha v průběhu následujícího kola.

To znamená, že koupenou bytost vlastním pouze na to kolo, ve kterém jsem bytost koupil? Takže v tom případě by např. Minotaut bránil ostrov jen po dobu jednoho kola a pak ho odložím?

Díky za vysvětlení.
21.2.2017 18:29:33

...
Pro všechna figurková monstra platí:
1. můžeš je umístit na jakýkoliv ostrov, klidně prázdný, tvůj či soupeřův
2. Na mapě zůstávají až do počátku tvého následujícího tahu v dalším kole, pak odcházejí. Takže max zůstanou na mapě dvě kola, pokud je tam položíš za prvního boha a v dalším kole půjdeš jako poslední. Jinak většinou vytrvají zhruba jedno kolo, jsou tedy hodně situační. Důležité je si uvědomit, že ve dvou hráčích máš dva bohy za kolo ale figurka odchází až v následujícím KOLE na začátku tvého tahu.
3. Když někdo položí figurku na ostrov, kde už jiná figurka je, obě se zabijí a také odejdou.

Konkrétně k tvým otázkám:

Minotaur: Můžeš ho postavit na libovolný ostrov, pravděpodobně však na svůj (je však někdy výhodné ho postavit na prázdný ostrov, aby ho někdo nemohl snadno získat). Minotaur odchází buď když je poražen (pamatuj: jde až poslední na řadu a nikdy neustupuje) nebo když nastane jedno ze dvou pravidel, které jsem zmiňoval výše, tedy buď že na ten ostrov někdo poslal jinou figurkovou bytost, nebo že uplynula jeho doba.

Kentaur: Opět viz pravidlo o setrvání monster.

Medusa: Můžeš opět na jakýkoliv a odchází zase podle pravidel výše zmíněných.

Kraken: Koupíš, nasadíš na nějaké mořské pole, tam zničíš všechny lodě a pak s ním ještě můžeš pohybovat vždy o jedno políčko za jednu minci, dokud chceš. Ničí všechny lodě v cestě. Kraken jako jediná figurková bytost zůstává na herním plánu a blokuje tak jedno mořské pole. Až kdyby se teoreticky zase do hry dostala jeho karta, tak ten co ho vyvolal by ho opět mohl umístit na libovolné mořské pole atd.

Ano, jak jsem napsal výše. Někdy to mohou být kola dvě. Kdybys nechápal, napiš :)
Stejně tak se klidně ptej na víc věcí, hodně jsem jich sám hrál špatně docela dlouhou dobu. Ač jsou pravidla jednoduchá, je tam hodně věcí co neklikne napoprvé :)


21.2.2017 18:48:09

Poznámka k druhému bodu - to není zcela přesné> Figurkové bytosti zůstávají na herním plánu do DALŠÍ AKCE hráče - nikoliv tahu. A to může být podstatně déle, než jen do dalšího tahu, protože pokud v dalším tahu vydražím Apolóna, žádnou akci nedělám a figurka bájné bytosti zůstává, kde je. A pokud bych následně zahrál například kartu kněžky v dalším kole, opět figurka nikam nejde a zůstává na hracím plánu v mých službách. Takže na ten "následující tah" pozor - je to velký rozdíl. - Neo1tex

Ještě doplním zdroj> Použij tuto příručku - je skvělá a ověřená: http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/cyclades-965/k-stazeni/referencni-prirucka-1396/ - Neo1tex

Díky moc
Díky moc. Zatím si dělám takový taháček a zítra hru vyzkoušíme, tak kdyby něco, tak se zeptám.

Co mě ale naštvalo je to, že mi hra dnes přišla a mám tam 2x figurku Medusy a nemám tam figurku Kentaura. Zkusil jsem to napsat do Fantasyobchod.cz kde jsem hru kupoval, tak nevím jak to dopadne.

21.2.2017 18:56:37

...
To se stává, neměl by být problém, kdyžtak přímo zkontaktuj rex hry nebo mattagot, či kdo to vydává. Na zkoušku by to nemělo mít vliv.

Jinak za mě chyby které jsem dělal:

Schopnost boha můžeš využívat kolikrát chceš, takže třeba s Aresem zaútočit na tři ostrovy, pokud máš dostatek zlata (za každý přesun jedna mince) vojáků a propojených ostrovů s loděma. Jediné co je u boha omezené je verbování, to je vždy vyznačeno na jeho desce. Jinak vše ostatní (najímání bytostí, schopnost a budovy) je omezené jenom zdrojema a případně u mýtických bytostí dostupnýma kartama.

Chiméra spouští svou vlastnost pokaždé když jde na odhazovací pakl. Je jedno čím je to spuštěno.

Bonus za přístav do boje platí jen pro obránce, neplatí při útoku na sousední ostrov.

Mýtická bytost se z dvojkového pole odhazuje.

A ve dvou hráčích kněží dávají jen celkovou slevu na oba dva vydražené bohy, ne na každého.

21.2.2017 23:04:51 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Chtěl jsem se zeptat, pokud vydražím Zeuse, můžu jeho schopnost výměna bytostí použít opakovaně? Mám např. 10 mincí, můžu tedy odhodit a nahradit 10 karet v nabídce?

27.2.2017 20:17:58

Titus> Ano. - #5C4RL37

Vybíráme z Bazaru

Warhammer Underworlds Direchasm Hedkrakka's Madmob
Warhammer Underworlds Direchasm Hedkrakka's Madmob
Akt. cena: 650 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas