Cyclades - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Starověk
Herní kategorie: desková hra, strategická, budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Asmodée Editions
Matagot
REBEL.pl
Autoři: Bruno Cathala
Ludovic Maublanc
Rok vydání: 2009
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Cyclades vs Kemet

Ahoj. Rozmýšlím se kterou hru bych vzal. Obě dvě hry mají spoustu figurek, což se mi hodí na barvení.

Chtěl jsem se zeptat, která z těchto her je podle vás lepší? Uvítal bych jednoduší pravidla, kvalitnější/hezčí figurky (kvůli barvení) a rozumnou hrací dobu, tak do 90 minut.

Díky za radu.

Doplním: Hrali bysme převážně ve dvou, občas ve třech.
14.2.2017 20:12:50 | Upraveno autorem (porovnej)

jsem pro Kemet
Uz je to nejaky patek, co jsem obe hry hral. No muj favorit je jednoznacne Kemet (neni tady drazebni system jako u Cyclades, to mi moc nesedlo). Take jsou vsechny technologie jiz od zacatku pekne vylozene a davaji velkou radu moznosti. Zvlaste figurky na technologiich jsou krasne provedene a velmi detailni. Ale hlavne se mi na Kemetu libilo, jak je hezky ultra konfliktni a ze i pres velkou mapu je vlastne vsechno "na dosah" a hraci jsou doslova nuceni jit do vzajemnych souboju - mimochodem opet bravurne vyresenych pomoci vykladani karet, takze zadne hazeni kostkama jako u Cyclades.
K tomu poctu hracu - obe hry jsem hral ve 4 a to povazuju za optimalni pocet a myslim, ze bude i zabavnejsi nez ve 2. Takze aspon ve 3 abyste byli.

14.2.2017 21:38:42

Obě jsou fajn
Mám a hraju obě. Každá má úplně jiné mechanismy, takže to rozhodnutí podřiď spíš tomu co tě baví. Nebo kup obě, jsou skvělé :-)

Ale zkusím nahodit pár postřehů, třeba ti to pomůže:
1) Cyclades jde celkem rozumně hrát v jakémkoli počtu, Kemet jsem ve dvou zkusil, a no... doporučuju 3+
2) Pokud jde o figurky - v kvalitě vede (subjektivně) Kemet - ty běžné vyjdou skoro nastejno, ale bytosti mi v Kemetu přijdou kvalitnější. Ale zas nevím jak s barvením - jsou o dost tmavší.. (Cyclades jem kupoval tak 5 let zpět, Kemet mám něco přes rok, takže možná to bude mít tady vliv)
3) Ta výhoda v tom, že u Kemetu máš všechny technologie je dost relativní - pokud máš něco nahráno nebo hraješ se stálejší skupinou, tak je to OK. Ale nováčka to pak oproti zkušeným hodně limituje. Naproti tomu v Cyclades se i během první hry člověk rychle rozjede a stalo se nám i že hru vyhrál i ten co to hrál poprvé. V tomhle má ta hra u mě obrovský respekt.
4) Souboje a kostka vs. karty - Kemet JE o boji, tak má ten mechanismus tady propracovanější, ale nemyslím si, že kostka Cyclades nějak výrazně ubližuje. Tam prostě není boj na 1. místě a i pravidla se pak díky jednoduchým mechanismům rychlejc vstřebají (viz. bod 3)
5) Náhoda v obou - Kemet = karty božího zásahu, Cyclades = použití Diovy schopnosti a pak ty kostky, ale tam se s tím dá počtem vojáků pohnout. Tažené bytosti z balíčku před začátkem kola nepočítám, protože všichni hráči tam mají rovné šance.
6) U Kemetu je fajn, že tam můžeš svoji strategii nějak dopředu promyslet a v rámci možností se jí "držet". Taky tam máš všude kousek a vzdálenosti tě prakticky nelimitují. Vlastně jedinou náhodou jsou ty tažené kartičky božích zásahů a pak už je to o tom co udělejí soupeři a co zahraješ. Plus má i za hodně nenásilný balanční mechanismus (hráč s nejmenším počtem bodů určuje pořadí) a to, že ta hra díky střídání hráčů po každé akci parádně odsýpá.
7) U Cyclades je fajn to, že když si dobře pamatuješ přijmy a akce soupeřů, tak si je i líp ohlídáš (mě se alespoň tohle pamatuje líp než zahrané bojové karty u Kemetu, kde navíc stejně 1 nevidíš). Vyhrát se dá vpohodě i bez boje a těch cest je obecně víc. Plus to, že by někdo soupeřům vyloženě "ujel" se nám snad ještě nestalo. Pakticky až do konce si šanci na výhru drží víc hráčů nebo klidně i všichni. Poslední kola bývají často drama :-)

Tak by se dalo asi ještě pokračovat, ale řek bych, že toho bylo až až.
Pokud ti vyhovují oba herní principy a váháš, osobně bych doporučil Cyclades. Pokud neseženeš víc stálejších hráčů, do Kemetu bych nešel. Nebude to (asi) ono.

16.2.2017 20:49:22

Kyklády
Já jsem pro Kyklády (ovšem s rozšířením Titans) :) Ale je pravdou, že ty hry mají společného prakticky jen vydavatele, jinak jsou herně dost odlišné a uživíš je obě.
Kemet je prakticky hlavně o boji, boji a zase boji. Přijde mi složitější, herně delší, ale zase má kvalitnější zpracování (byť graficky mi přijdou hezčí Kyklády). Kyklády jsou více o dobrém managementu zdrojů a o dobré dražbě pozice, jsou přehlednější a pravidlově jednodušší...
Tak ti nevím... když to shrnu kolem a kolem, bral bych obě a nebál bych se k nim přihodit i třetího do party http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/inis-6082/
Hry od Matagotu jsou prostě špica!

Edit: Dočetl jsem to až teď - pokud chceš hrát nejčastěji ve dvou, tak se Kemetu raději vyhni.

16.2.2017 21:20:00 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Díky moc za názory. Mě právě více asi láká ten Kemet. Připadá mi, že je tam více možností rozhodování a boje řešené kartama mě docela vyhovují. U Cyclades se trochu bojím té dražby, protože to nás moc nebavilo už u Panovníka.

Ještě možná uvažuji o Blood Rage.

16.2.2017 21:25:21

ad dražba
Dražba je zde úplně jiná než u panovníka, tak jen tak jsem na to chtěl upozornit. Mě totiž ta dražba u Panovníka taky vůbec nesedla,,ale v kykládách je to spíše taková taktická minihra, nežli ta typická dražba typu: "odhadni kolik je tak akorát". Tady se dá ten průběh dražby ještě i ovlivnit jelikož jsou nabídky jsou otevřené... ale jinak,jsem kemet nehrál, byť mě láká, takže v tomhle ohledu ti neporadím. Ale za kyklády ve dvou se rád přimluvím a jsou stejně dobré i ve vyšším počtu hráčů, snad jen ty tři jsou trochu slabší.

16.2.2017 21:35:50

Ad figurky
Mám je obě, obě jsou, dle mého názoru, jiné a dražba u Kyklad je pro mě jedním z nejnapínavějších a nejstrategičtějších okamžiků hry. Co se týče figurek, Kyklady mám nabarvené, ale Kemet se mi ani barvit nechce. Mám tak nějak pocit, že ty figurky jsou víc "v provozu", že jdou víc "do ruky", a tak by se na nich nutně rychle projevilo opotřebení. A možná jsem jen prostě líný trávit spoustu času malováním a pak je případně opravovat.:-)
Edit: Jo, a základní figurky jsou v Kemetu menší, takže se ti budou barvit líp Kyklady...:-) Ve dvou bych ale asi nechtěl hrát ani jednu z nich.

17.2.2017 12:08:21 | Upraveno autorem (porovnej)

cyclady
kemet je "jen" skirmishova řežba
cyclady jsou pro mě určitě zajímavější hrou s více cestama k vítězství

17.2.2017 14:23:00

Vybíráme z Bazaru

Yogi Guru
Yogi Guru
Akt. cena: 230 Kč
Končí za: 14 hodin

Offcanvas