Blood Rage - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
CMON Limited
Guillotine Games
Autoři: Eric M. Lang
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Vůdce a Horský obr

Pokud budu mít vylepšení Kopiník nebo Sekerník a budu plenit jeden kraj s oběma figurami dostanu 3 odměny? za vyplení za vůdce a za obra? Chápu to správně? Nebo jen dvě?
29.11.2016 14:10:12

...
Dostaneš všechno, upgrady se neomezeně sčítají, vzájemně se neblokují, takže pokud bys s obrem a vůdcem (s vylepšením vůdce z 3. věku) plenil yggdrasil, dostaneš vylepšení všeho a hned 3x

29.11.2016 16:00:55

Díky
ta hra se mi líbí čím dál více :-D

29.11.2016 16:13:15 | Upraveno autorem (porovnej)

horysimus
No, ještě moc neděkuj. Za sebe a po zaslání dotazu Anekenovi jsme zatím oba opačného názoru :)

29.11.2016 16:20:55

Aha
takže kdo to rozesekne? někdo s dobrou angličtinou na bgg?

29.11.2016 16:26:14

Montain Giant
Po prostudování FAQ a BGG si myslím, že odměnu dostane pouze jednou. Horský obr se bere jako vůdce a ta schopnost platí obecně pro tuto roli (vůdce), nikoli pro počet figurek.

29.11.2016 16:46:30

ve
hře se hodně hraje na role figurky, jestli je válečník, bytost atd. A právě proto si myslím, že by se měla odměna získat jak za vůdce, tak i Horského obra, protože proč by potom na kartě bylo napsané, že se počítá jako vůdce. Má to přece svůj důvod a to já osobně bych řekl, že například v tomto případě dost důležitý. Kdyby měl využívat jen nasazení grátis, tak by na kartě bylo, že nájezd nestojí žádnou zuřivost, jako je tomu u jiných bytostí.

29.11.2016 17:07:07

demoness
ano ale vlastne to znamena ze s posilenim vudce muzu plenit s bonusem ve dvou jinych krajich. takze to svuj vyznam ma, ale porad me vrta hlavou jak je to kdyz jsou oba v jednom kraji

29.11.2016 17:29:16

zajímavá situace
Ten upgrade říká "if you succesfully pillage with your leader raise all stats by 1" - neboli "pokud úspěšně pleníš s vůdcem získej...". Spíš se přikláním, že ten bonus hráč dostane jen jednou. Byl součástí plenící armády vůdce? Ano. -> +1 stat. Ale co čtu na BGG, tak existují i opačné názory.

29.11.2016 20:13:18

...
No i pokud se bere jako vudce tak to bude jak rikam, kdyz mas draka a lokiho lode, tak se ti taky pocitaji extra body za zniceni draka, takze pokud se bere jako vudce, tak na neho plati i upgrade vudce, nehledejte tam složitosti zbytecne, nevsimli jste si ze krasa te hry je prave v tomhle?

29.11.2016 20:52:26

horysimus
Viděl bych úplně stejně jako Yedle a Morthe. Vezmi si, že již přítomnost dvou vůdců (síla 6) v jednom kraji ti násobně zvyšuje šanci na vyplenění. A v případě plenění Yggdrasilu při posílení vůdce (po úspěšném vyplenění si navyš všechny staty o 1) a kartou, která ti umožňuje vyplenit kraj opakovaně by to bylo ultimátní kombo. Proto mi dává větší smysl a účel horského obra, pokusit se vyplenit dva různé kraje a získat zmiňovaný bonus.

29.11.2016 21:00:16 | Upraveno autorem (porovnej)

Řešení
Je jednoduché, kdo chce, nechť počítá jen jednou, kdo chce výzvu, ať si to sečte. Volba je na každém. Navíc mega kombo to není, stačí zvolit dobrou kartu/karty do bitvy.

29.11.2016 21:56:48

cimm
Nezapomeň že mluvíme o druhém respektivě třetím věku. Tam síla dvou figur 2x3 není zase až taková hitparáda hlavně když člověk přichází vždy o vítěznou kartu. No nevím

29.11.2016 21:58:20

horysimus
Proto jsem psal, že ti přítomnost dvou vůdců v kraji zvyšuje šance, ne že vyhrává bitvu :) Ale určitě to hrajte podle uvážení, já už mám vybráno :)

29.11.2016 23:01:36

z CMON
Na BGG jsem našel citovanou odpověď od Thiago Aranhy z CMON, že se oba vůdcové počítají pro bonus zvlášť.
"I asked Thiago Aranha and he said you will get the benefit from the leader upgrade two times if you use both the mountain giant and your leader on a pillage action."

Takže v případě plenění Ygdrasilu - +1 za Y, +1 za Obra, +1 za vůdce, v případě Frost Gianta další +1. Takže ve výsledku +4 ke všem statům :D hustýýýýý

30.11.2016 08:29:32

?> Frost gaint +1 , ok. A ten obr +1 je nějaké promo nebo jsi ledového obra počítal 2x? - Nearis

Díky Yedle
Hrál bych to stejně ale jsem rád že to mám potvrzené.... Díky moc za snahu...

30.11.2016 09:12:08

:)> Mě samotnýho to zajímalo, i když je mi to vlastně jedno, protože mám běžnou retail verzi bez KSE figurek. - Yedle

...
Demoness: Napíšeš "řešení" nevyřešíš nic a necháš problém tak jak je. OK. Dík. Zase jindy.

Jinak mě docela fascinujete tím, že nechápete jak ta hra funguje. Jako uplně v základu jaká je a jaký z ní máte mít pocit při hře. Hra nejen že umožnuje taková přesílená komba, HRA VYŽADUJE TAKOVÁ PŘESÍLENÁ KOMBA aby člověk vůbec mohl snít o výhře. To vše na jednoduchém a hezkém písečku.

Jen filozofická nad tímhle kombem a hrou obecně, pokud si myslíte že je něco špatně, opravte mě.
Pokud je figurka vůdce a "pokud vypleníš kraj vůdcem" tak dostaneš odměnu. Máš dva vůdce v kraji a ten vypleníš, dostaneš odměnu 2x. Protože tvůj klan je tak awesome a s tak dobrým vedením, že prostě ano. (Je zvláštní že nikdo nebrečí nad tím, když máš toho trola v jiné provincii, tam je to OK, jinak by to přece nedávalo smysl že? ale tohle jen vypadá trošku silněji, i když ve výsledku není a už to tady podle toho vypadá) Bohům se taková věc holt líbí a s takovýma rádi zachlastají. Navíc jsi za to utratil zuřivost, tahy a nabral sis karty abys to kombo měl. Místo abys jel na jiné komba, utratil zuřivost jinde, dělal něco jiného co by ti dalo stejně bodů pokud bys to zahrál stejně dobře. Takhle dokonce věnuješ karty a jiná silná kombo ostatním, kteří z nich vytřískají podobně bodů. Pravděpodobně utratíš i silnou bojovou kartu abys to vyhrál. Soupeři to vědí a pokud nejsou idioti, tak zahrají karty co tě okradou nebo poškodí. Nebo to se nakonec zakáže taky, protože to je moc silné (smějte se, ale takhle zníte a myslím že by jste to klidně udělali) Je to silné, protože to má být silné, vyhraje ten kdo prostě více exploitne komba, NA TOM JE TA HRA ZALOŽENÁ. Mě taky přijde že "zničení dvou figurek na zvýšení vlastnosti klanu o 1" v kombinaci s vylepšením lodí z 3. věku, drakem a verbováním z valhaly je 44 bodů prostě zadarmo. Někdo má, někdo ne, nebrečím, kdybych byl stejně dobrý, mám stejně silný VP engine někdě jinde.
V podstatě se snažíte vyhrát na to, že brečíte jak je něco přesílené a
1) Sami se o takové nebo jiné kombo nesnažíte. Tam není co dodat.
2) Hráče s takovým kombem necháte, nebo jste nechávali, aby si dělal co chce, nevyvoláváte bitvy jinde aby přišel buď o karty nebo jednotky, prostě jen koukáte jak vám dává na zadek. Taky není uplně co dodat.
3) Jedete prvoplánovou nemastnou neslanou taktiku na questy a pár bodíku za vyhranou bitvu bez jakékoliv vize o tom jak vyhrát a pak se divíte, že někdo odvážnější, štastnější, vynalézavější, lépe reaguje na situace ve hře, celkově tedy lepší vyhraje o 100 bodů. Od má vyhrát o 100 bodů, protože je odvážnější, štastnější, vynalézavější, lépe reaguje na situace ve hře a je a lepší. Jen jeden usedne na věčnost vedle bohů. proč by to měl být někdo kdo si to nezaslouží. A V TOM JE SAKRA KRÁSA TÉ HRY.

Jo pokud by to někoho zajímalo, tady je odpověd od jednoho z producentů hry (thiago aranha), samotný autor moc aktivní na BGG není https://boardgamegeek.com/article/20810987#20810987 je tam hezký ten rule of thumb, přesně vystihuje jak se to má hrát. "Hra je o rozbitých/silných kombech, vždy použij nejsilnější/nejrozbitější interpretaci. Hráč by se měl cítit mocný" Je to hra o vikinzích, konci světa a o tom, kdo půjde do nejvíc macho ráje v jakékoliv mytologii. Nic pro princezničky co se u čajíčku hádají o každém slovíčku, berete z té hry to co dělá tu hru tím čím je. Jo a taky to potvrzuje to co říkám.

edit yedle: zhruba o půl jsem začal psát :D

30.11.2016 09:13:41 | Upraveno autorem (porovnej)

názor
já bych to viděl taky tak, že můžeš získat odměnu xkrát díky přítomnosti obou figurek.

Jednak to není úplně zadarmo, ale pak jsou na to counter karty typu - Všichni zničí všechny své figurky kromě jedné a pokud tam někdo takhle umře, tak to docela zabolí :) (a ještě když v té samé bitvě někdo zahraje kartu s vysokou + silou, tak ani nemá zaručenou výhru ten s obrem a vůdcem)

30.11.2016 10:39:50

Yedle
Pěkný =)
Ale text na kartě říká jasně:
"If you successfully pillage with your leader, you may move him to an adjacent province."
Tedy podmínka je, aby v kraji, kde se plení byl vůdce. Pokud tam je, tak je podmínka splněna a hotovo. To, že je splněna vícekrát se neřeší.

česká verze:
"Pokud se svým vůdcem úspěšně vypleníš kraj, můžeš jej přesunout do sousedního kraje."

Podmínaka říká:"Když pleníš, podívej se, zda pleníš s vůdcem, pokud ano, podmínka je splněna"

Bohužel, aby to fungovalo jinak, muselo by tam být napsáno:"... za každého vůdce ..."

Když se podíváš na ostatní karty, tak je u nich jasně napsáno, jestli je to za každou figurku, nebo kromě jedné, atd...

No, za mě pořád platí verze jen jedna odměna za oba vůdce. To že někomu psal autor hry je u mě stále v rovině jedna bába povídala. Stejného názoru na způsob hraní vůdce a horského obra jako je ten můj je i mnou oslovený Petr z Deskofobie a Aneken z REX her. Každopádně nikdo jiný než REX hry to tu asi nerozlouskne a já jen doufám, že ohledně bilance celé hry budu mít pravdu já. Je třeba si uvědomit, že již v prvním věku máš umožněno nasadit horského obra jako postavu se silou tři a navíc zadarmo, což pro první věk není za mě málo. Ale plést se mohu.

30.11.2016 14:56:55

není zadarmo> Jen opravím, posílení horským obrem tě v prvním věku stojí 3 zuřivosti. Teprve když už ho máš v zásobě nasazuješ ho zadarmo. Viz. trpaslík a nemrtvý válečník, nájezd a posílení touto bytostí tě nestojí žádnou zuřivost. U obra se o tom že by posílení bylo zadarmo nic nepíše. Tudíž jeho první pořizení tě stojí 3 zuřivosti. - Elessar

Abych to rozsekl
Jakkoliv se mi to osobne nelibi a radej bych to hral jinak, nasel jsem na geeku to same jako Yedle. Thiago je autor, takze me pravdu.

Takže správně je "2 lídři v bitvě, 2 staty".

30.11.2016 15:11:06

aneken
Co se dá dělat, jestli je to skutečně ověřená informace přímo od autora hry... Za mě tedy velké zklamání. Jestli na tohle někdo bude hrát, nevím, nevím, jak to bude vypadat :( Jestli to bude ultimátní, jak si myslím, tak figurka asi ozdobí nějakou poličku v domě... ale nejdříve vyzkouším a dám tomu šanci.

30.11.2016 15:15:13 | Upraveno autorem (porovnej)

Ultimátní
Mě to zas tak ultimátní nepřijde. Za prve musím mít štěstí na draft, za druhé sklízet můžu až v druhém respektivě třetím věku
Musím mít štěstí na karty síly aby mě protivník nesprasil. A za třeti to že si statistiky vylepším ještě neznamená že vyhrávám hru. Kámoš vyhrál pouze na úkoly, ono posílení 2xbody za úkoly mi přijde mnohem ultimátnější

30.11.2016 15:42:21 | Upraveno autorem (porovnej)

add Cimm ultimátní
Není to ultimátní. Je to snazší cesta k dosažení +60 final score za staty. Vezmi si, že pokud dostaneš do hry všechny Lokiho updaty za mrtvou figurku ve valhale, tak je to nakonec 6(!) bodů za jednu figurku. Pokud se ti podaří dostat do záhrobí komplet tvojí armádu tak to máš 8 válečníků, vůdce, loď. dvě monstra. Voila 72 bodů :)
Ve třetím věku máš kartu, která zdvojnásobuje slávu za questy. Splníš 3q a máš rázem taky 60 a víc bodů.
Btw viděl někdo v akci kombo smrt lodičky +12 bodů a za jeden rage vytáhnutí figurky z hrobu? Chuťovka. Jak psal níže "nemyslící ovce", tak tahle hra je boží v těchto monstrózních kombech. Po více hrách je hráči vychytají a budou zároveň hlídat mezi sebou, aby se někomu jen tak nedostaly na ruku.
Základní problém s tímhle kombem a wordingem je to, že ten obr je prostě KSE a asi se úplně kvůli tomu neupravovaly karty, že najednou ve hře může být vůdců víc. Proto na kartách není jak říkáš za každého vůdce.
Na druhou stranu, když se nad tím zamyslíš a použijeme tvůj příklad s jiným upgradem, že po vyplenění se můžeš s leadrem pohnout do jiné provincie, tak vlastně nevidím důvod, proč by se nemohli přesunout oba.
Nechme to být, problém vyřešen, ne?

30.11.2016 16:33:53

Yedle
Pro mě je pádná potvrzená odpověď autora hry a budu věřit, že ví, co dělá... Určitě tomu šanci dám a zkusím. Budu se snažit najít nějaká komba případně protikomba i s ostatními bytostmi :) Ty jsem zatím ve hře moc nevyužil.

30.11.2016 17:15:16 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Divočina
Divočina
Akt. cena: 155 Kč
Končí za: 10 hodin

Offcanvas