Bios: Genesis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Fox in the Box
Sierra Madre Games
Autoři: Phil Eklund
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Nejasnosti ohledně parazitů, pořizování aj.

Hráno pouze jako solo

1) Znečištění na "vlastního" parazita. Situace: Mám modrého parazita, který infikoval řekněme červenou kostku z mutace, žádné jiné mutace si nepořídil. Vlivem mutace jiné vyvolám znečištění a útok kyslíkem síly jedna. Parazit utrpí jednu atrofii. Ztratí tak nakaženou kostku a tím mi zničí i mutaci, na kterou se navázal? Nebo mu mohu zničit rovnou biont a kostku si do mutace vrátit?
V glosáři je věta u vymření mikroorganismů (str.46) "... Všechny disky a kostky jsou ztraceny ..., s výjimkou nakažených parazita, které jsou navráceny jeho hostiteli," Jak může tato situace nastat, že parazit přijde o biont před nakaženou kostkou?

2) Pořizování. Situace mám v mikroorganismu 2 cizí geny - mohu tedy 2x najednou (na účet majitele) nakupovat mutace, nebo třeba koupit mutaci a zároveň provést evoluční skok na makroorganismus, nebo dvakrát použít červenou královnu?

3) Biont AI parazita v makroorganismu jako endosymbiont. Může nadále pořizovat orgány (náhodně jako mutace) a vyskytuje se jeho barva nadále ve hře jako parazit (aka vezme si další biont ze zásoby)?

4) Nákup orgánů - platí nadále, že dva katalyzátory lze směnit za jeden jiné barvy?

5) Mohou se AI parazité vytlačovat?

6) Jak řešit Armageddon v solo hře?

7) Při solo hře se za červenou královnu platí pouze odhozením katalyzátoru? Nebo ho "dám" AI?
___
redaktor Deskofobie
31.12.2017 10:21:53

IN

Re: Nejasnosti
Vezmeme to popořadě :) :
1. Pořadí atrofií je popsáno pod heslem atrofie v glosáři. Nejprve vždy dochází k odhazování kostek mutací a pak teprve samotného biontu. Ke konkrétnímu dotazu tedy nejprve musí parazit odhodit kostku (a hostitel ztrácí mutaci). Až při další atrofii ztratí samotný biont a vyhyne.

2. Ano, přesně tak. Pouze nezapomínat, že při hře více hráčů tyto cizí geny ovládají jiní hráči a ty říkají co se pořizuje. Ale zásada je jasná, za každý biont lze provést jedno pořízení.

3. Ano nadále pořizuje a ne, další biont do hry nevstoupí. Je to tedy vlastně pak výhoda pro hráče, protože může více pořizovat (ale to je vlastně smyslem symbiozy ne? :)).

4. Ano

5. Platí zásady podle kterých se parazité chovají, tedy pokud mohou, naváží se a to včetně vytlačení.

6. Zajímavá otázka. Držel bych se pravidel. Pokud ho chceš odvrátit musíš za to zaplatit. Jinak nastane.

7. Za využití červené královny se přeci vždy platí odhozením katalyzátoru, nikomu se nedává....

31.12.2017 12:27:08

Díky za info!> Tu 7) fakt nechápu, že jsem si vyložil, tak blbě :D - Yedle

odpovědi
Ahoj,

taky jsem to zatím hrál pouze solo a dohledával spoustu věcí na webu (hlavně v diskusích na BGG kam přispívá i Phil Eklund). Níže uvedené tedy bez s lehkou rezervou, ale snad jsem nikde moc „neujel“:

1) tady jde v podstatě o tři otázky najednou, takže postupně:

A) karta mutace je ztracena (= vrácena naspod balíčku mutací) v případě, že jsou ztraceny (= vráceny do „polévky“) všechny kostky, které vygenerovala (tzn. v případě základní mutace 1 kostka a v případě vylepšené mutace 2 kostky - tato svázanost mutace a kostek, které vygenerovala, viz glosář a heslo „mutace“). Pokud ve tvém případě šlo o základní mutaci s jednou kostkou, kterou „ukradl“ parazit (čímž ale nedošlo k její ztrátě – nadále je ve hře), a pokud ji potom parazit ztratil v důsledku atrofie, dojde i ke ztrátě karty příslušné mutace u tvého organismu. Přesně tak to je mj. i v příkladu uvedenému v pravidlech pod bodem G3,

B) pokud má parazit jednu nebo dvě ukradené („nakažené“) kostky, nemůže ztratit biont v důsledku atrofie ani útoku červené královny – pořadí, v jakém dochází k vyhodnocování ztrát v případě atrofií, je uvedeno v glosáři (viz heslo „atrofie“), přičemž bionty se ztrácí až na konec. Útoky červené královny mohou mířit na biont parazita až poté, co parazit nemá žádné nakažené kostky – viz H4. Přesto ale parazit může vyhynout, i když má biont – v případě, že vyhyne jeho hostitel,

C) příklad ze strany 46 pravidel, který zmiňuješ, dopadá dle mého chápání právě na situaci, kdy parazit vymírá v důsledku vymření hostitele – takový parazit sice má bionty a případně i kostky, ale protože mu vymřel hostitel, vymře taky. Souhlasím ale, že poslední věta o vracení nakažených kostek hostiteli mi taky nedává smysl – sám parazit může vyhynout pouze v případě ztráty biontu (k čemuž podle mého chápání nemůže dojít před ztrátou nakažených kostek), a pokud by parazit vyhnul v důsledku vyhynutí hostitele, potom se hostiteli kostky vracet nebudou – vyhynul a všechny se vrátí do polévky.

2) za bionty umístěné v organismu nakupuje („pořizuje“) vždy ten hráč, o jehož bionty jde, nikoliv majitel organismu. Pokud máš tedy ve svém vlastním organismu dva cizí bionty („cizí geny“ v případě mikroorganismu, resp. „endosymbionty“ v případě makroorganismu), neprovádíš za ně nákupy ty, ale majitel těchto biontů, a to za katalyzátory ve tvém prostoru hráče. Pořídit za ně může cokoliv, co pravidla dovolují – v případě „cizích genů“ (biontů v mikroorganismu) může pořizovat vše (včetně útoku červené královny), v případě „endosymbiontů“ (biontů v makroorganismu) může pořizovat pouze orgány nebo provádět („pořizovat“) útoky červené královny.

3) AI hráč hraje pouze s jediným biontem. Pokud jsi ho úspěšně „asimiloval“ do podoby cizího genu nebo endosymbionta (nepochybně v důsledku útoku červené královny), potom ses tohoto AI hráče úspěšně zbavil do doby, než se tento jeho biont eventuálně osvobodí (např. v důsledku atrofie, vymření tvého organismu atp.). Nový biont nedostává – hraje pouze s jedním (jak je výslovně uvedeno v pravidlech solitérní hry v C1. Na BGG je k tomu celkem zajímavá debata, kdy jeden hráč navrhoval tři varianty – snadnou (viz výše), střední (po získání schopnosti HGT se AI hráč pokusí svůj biont osvobodit) a těžkou (AI hráč bude prioritně nakupovat mutace s HGT, aby se osvobodil). Phil Eklund potvrdil výše uvedené (v souladu s pravidly je pouze „snadná“ varianta), ale uvedl, že se mu ty další varianty líbí a dovede si je představit jako homerule pro ztížení hry (https://boardgamegeek.com/thread/1682437/solitaire-rules-red-queening-ai-parasite-biont).
Dodávám, že biont AI hráče by určitě mohl nakupovat orgány makroorganismu, ale je otázkou, jestli to tak mělo být hráno, protože jejich nákupem hráči zpravidla pomůže, protože de facto urychlí jejich pořizování (dovedu si ale představit situaci, kdy by i takový nákup mohl uškodit – např. pořízení orgánu, který neposkytuje žádné bonusové vlastnosti a díky jehož nákupu dojde k utracení takových katalyzátorů, které budou chybět živému hráči k nákupu výhodnějšího orgánu…).

4) podle mě jednoznačně ano, protože pravidlo o chemoselektivitě je jednak uvedeno jednak v úvodu kapitoly o pořizování, jednak je psáno velmi obecně (není nikde omezeno na mikroorganismy).

5) podle mě ano, protože cílem takového útoku je hráčův organismus, nikoliv druhý AI parazit (byť ten může v jeho důsledku vyhynout).

6) zde máš na mysli, zda je možné si v solo hře vybrat z variant Gaia/Médeia, o kterých se jinak hlasuje, anebo něco jiného? Osobně bych možnost výběru mezi Gaiou/Médeiou v solo hře nepřipustil, a to zejm. z důvodu, že v kolektivní hře je rizikem při výběru varianty Médeia ztráta poloviny bodů (D10). V solo hře se ale na body nehraje – hraje se na mořské nebo suchozemské vítězství (C1), jejichž dosažení Armageddon ohrožuje tím, že zkrátí hru. Připuštění výběru z variant Gaia/Médeia v solo hře by tak de facto vyřadilo mechanismus Armageddonu ze hry a hodně hru usnadnilo… Ale je samozřejmě na tobě, jak ti to bude vyhovovat.

7) za použití červené královny se vždy platí katalyzátorem, který se dává do „polévky“. Nikde nenacházím, proč by se měl dávat jinému hráči (živému nebo AI)…?

31.12.2017 12:58:53

IN

Doplneni
Add vraceni nakazenych kostek hostiteli me napada jedina situace, kdy by to zrejme nastalo a to, kdyby byl posledni biont parazita presunut pomoci HGT jinam. Pak by parazit vyhynul (coz je vlastne vyhynuti mikroorganismu) a hostitel by dostal zpet sve nakazene kostky.

31.12.2017 13:39:02

HGT> Jasně tahle varianta dobrovolné sebevraždy mě nenapadla, ale při hře více hráčů dává smysl. - Yedle

doplnění> Jj, máš pravdu, v tomhle případě by k tomu mohlo dojít.

Vida, jak se člověk neustále učí a zjišťuje nové a nové věci... :) - Hawkie

Vybíráme z Bazaru

Prodám Bílé historky
Prodám Bílé historky
Akt. cena: 50 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas