Deep Madness - Devour

Ahoj.
Pracuji na překladu zatím vydaného preview pravidel pro Deep Madness. Hra pracuje se mechanikou Devour, kdy se místnosti postupně mění na zamořené "zlem".
Trochu bojuji s tím, jak to slovo přeložit, aby neznělo kostrbatě. Zatím jsem ho překládal jako "pohlcení", protože to tak nějak koresponduje, ale zní to dost neohrabaně. Ve hře je žeton pohlcení, počítadlo pohlcení, fáze pohlcení, balíček pohlcených místností a tak se mi to nějak nelíbí. Máte nějaké nápady?

Druhá věc je balíček karet CONSCIOUSNESS. Zatím překládám jako karty "vědomí", ale taky se mi to nelíbí. Karty jsou ve dvou balících, kde jeden jsou karty šílenství (madness), což je v pohodě. Ale protiklad karty "vědomí"? To mi taky nějak nejde přes pysky i když vím, že překlad je to správný, nějak mi to nepasuje jako protiklad šílenství.
15.11.2016 08:33:26

tipy
Nehrál jsem DM, ani nečetl pravidla, ale napadá mne:

devour: jediná alternativa mne napadá "pozřít", ale pohltit mi přijde lepší

consciousness: možná "příčetnost"? Nevymyká se to moc? Nebo "plné vědomí" (ve smyslu fráze "není při plném vědomí")

15.11.2016 08:38:59

jikcz
Consciousness jako příčetnost asi nepřipadá v úvahu, protože postavy mají hodnotu Sanity, což je klasická příčetnost, kterou známe třeba z Arkhamu, takže by se to asi pletlo.

Jinak pokud bych vysvětlil tu mechaniku. Hráč za některé akce spotřebovává svou příčetnost (Sanity). Když se utká s nestvůrou a má spotřebovanou příčetnost, nestvůra mu mění vyčerpané body příčetnosti na body šílenství. Za určitý počet bodů šílenství táhne kartu šílenství. Pokud ovšem nemá při boji žádnou spotřebovanou příčetnost a tak mu nestvůra nezpůsobuje šílenství, táhne kartu Consciousness jako odměnu. Proto mi ten překlad nějak moc nesedí. Nejblíž se tomu asi podobá něco jako "duševní zdraví" nebo tak, ale to je neskutečně kostrbaté.

15.11.2016 09:11:45 | Upraveno autorem (porovnej)

Vidím to podobně jako jklcz
Pohltit je v poho, já používám pozřít.

Shodou okolností mi mysl přišla i na tu příčetnost, ale plně chápu. Pak mi ještě přišlo na mysl "Zdravý rozum"

15.11.2016 09:52:53

Pelly
Zdravý rozum nezní úplně špatně a nejspíš to vyjadřuje lépe, než vědomí.

15.11.2016 16:24:58

Vybíráme z Bazaru

Strážcové lesa
Strážcové lesa
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 12 dnů

Offcanvas