Vymyslel jsem vlastní hru, co s tím?

Tak jsem tu pátral po různých tématech a buď jsem to minul, a nebo se tu o tom nikdo nebaví...
Vymyslel jsem vlastní hru a s kamarádem jsem se shodli, že má potenciál nezůstat jen v prototypové verzi.
Co bych s tím měl udělat, případně koho a jak oslovit?

Teďkon se bude v okolí Liberce, v Hodkovicích nad Mohelkou, pořádat Hopecon a napadlo mě to tam sebou třeba vzít a lidem to ukázat, ale komu?

Díky za jakékoliv rady :)
4.4.2017 11:54:45

záleží na tom...
ale asi bych volil setkán autorů, které pořádá

http://www.czechboardgames.com/

4.4.2017 12:05:07

Jak oslovit vydavatele
Před nějakou dobou Petr z Deskofobie napsal velmi užitečný článek: http://www.deskofobie.cz/jak-oslovit-vydavatele/

Pokud své hře věříš, zkus si to pročíst a třeba se zadaří.

4.4.2017 12:21:24

možnosti
zaprvé, ta témata tu jsou, jen musíš hledat ve správném fóru tj. Obecně o hraní společenských her, např.
http://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/obecne-o-hrani-spolecenskych-her-3/moje-hra-3638/
http://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/obecne-o-hrani-spolecenskych-her-3/tvorba-her-4026/
a určitě by se našly i další.

Ale protože to jsou stará témata a věci se mění, tak to tu nechám viset.

A jaké jsou teda možnosti?
Jak píše Pelly níže, můžeš oslovit CBG, kteří se na pomoc novým autorům specializují. Nevím, kolik času jsi té hře věnoval a ke kolika lidem jsi dostal prototyp, ale to je pravděpodobně nejjednodušší cesta. Řečeno investiční terminilogií taková konzervativní strategie.

Dále můžeš zkusit oslovit některá česká vydavatelství/distributory. Czech Games Edition (Vlaada a spol.) jsou na jednu stranu opravdu vybíraví, na druhou stranu, pokud se jim hra bude líbit, pomůžou ti z ní udělat bestseller.
Pokud se jedná o poměrně jednoduchou hru, lze zkusit také Albi, Loris Games nebo Stragoo Games. První a druzí mají na kontě několik her začínajících českých autorů, třetí na svém webu vysloveně vyzývají autory o zaslání nápadů.
Blackfire žádnou hru začínajících autorů pod svá křídla vysloveně nevzal, ale distribuuje jednu hru z dílny právě CBG a jednu nezávislou.
Ale určitě i v dalších vydavatelstvích by mohli být napomocní, pokud by je hra oslovila.

Další možnost je využít crowdfundingové servery. Buď jít rovnou na mezinárodní Kickstarter.com - doporučuju mířit minimálně na evropský trh, nebo být skromnější a spokojit se s českou kotlinou - HitHit.com, Startovac.cz a samozřejmě poslední možností je zafinancovat vydání hry z vlastní kapsy. (Což by bylo částečně nutné i v případě crowdfundingové kampaně.)
Tato cesta je jistě zdaleka nejobtížnější. Pokud chceš svou hru prodat, musí být ve špičkové kvalitě - zaujmout jak mechanismy, tak tématem a provedením. Nejsvobodnější, ale nejtěžší a nejriskantnější cesta.

Ale abych se vrátil na začátek. Nejdůležitější je odpovědět si na otázku - testovalo hru dost lidí? Lokální herní skupinka 5-10 začínajících hráčů je opravdu mizerný vzorek (neříkám, že to je tvůj vzorek, neznám tvůj vzorek).

Dostat hru k více hráčům je rozhodně dobrý začátek. Ale nemyslím si, že zrovna HOPEcon je to pravé, protože zrovna HOPE studio je příklad těch, kteří se do věci vrhli sice s odhodláním a nadšením, ale pokazili na co sáhli.
Pravidla můžeš nahodit sem, nebo aspoň myšlenku hry a komunita ti to rozebere na prvočinitele. Nebo můžeš zkusit přijet na ZatroCon (http://www.zatrolene-hry.cz/clanek/zatrocon-2017-3607/). Tam budou určitě hráči s pestřejšími zkušenostmi než na HOPEconu. A mj. tam bude jiný nezávislý autorský tým - Legends of Euthia, kteří se chystají jít na HitHit.

4.4.2017 12:37:18

fuj
to je zas román

4.4.2017 12:37:38

Joe

Khalashnikovf
Základom je - testovať a testovať. A keď si už myslíš, že hra je super super, tak sa zastav, skús odstrániť prebytočné elementy (áno, herézia, "je to moja hra a je dokonalá, čo by som tam odstraňoval???") a testovať a testovať znovu.

Budeš sa čudovať, ale ide to - a hra tým len získa.

Nehovorím, že je to zrovna na 100% tvoj prípad (lebo som nevidel pravidlá), ale z veľkej časti je to vždy problém začínajúcich autorov - zbytočné prekomplikovanie základných mechaník.

Mimochodim, čo takto postnúť pravidlá?

4.4.2017 13:37:24

Všem děkuju za reakce :)
Ten článek byl super a potvrdil mi všecko, co jsem chtěl vědět.
Ohledně mechanik: hra má velice triviální princip založený na žetonech a hexagonové ploše. Hra má nějakou vnitřní logiku vycházející z Newtonových zákonů. Zatím nebudu zabýhat do detailů dokud neproběhne ještě více testování.
Pravidla mám sepsané v hrubé formě a budu je určitě odlaďovat právě během toho, jak to budu lidem vysvětlovat.
Deskovky hraju rád, ale s principem, který použivám jsem se ještě nesetkal (tím neříkám, źe to neexistuje :) )
Kdyby tu byl někdo z okolí Liberce, mile rád předvedu :)

4.4.2017 18:25:53

Joe
Bohužel to končí tím, že se všechno pomalu schyluje k fast paced party game na jedno zahrání ideálně ještě s KS hypem.

4.4.2017 19:06:37

#5C4RL37
A nezapomeň na figurku! ;)

4.4.2017 19:31:36

Kew
To je v tom KS hype (e;

4.4.2017 22:45:19

.
tak to pak jo! :)

5.4.2017 01:02:43

Mafie vždycky táhne ... rozhodně za provázky
Ahoj,
možná je to příspěvek zcela mimo, ale... můj bývalý muž vymyslel, vytvořil, testoval (i na tehdy budoucí vlastní rodině) a nechal si od našeho kamaráda grafika vyrobit hru, která podle mého názoru může konečně všechny jiné hry typu Monopoly vymazat z povrchu světa. Jeho prototyp se sice nemůže pyšnit úplně originálními herními rošádami, ale dokázal právě na ty (pro zástupy hráčů-nehráčů) zavedené principy naroubovat tak skvělou atmosféru, že je prostě dle mého názoru (a zkušenosti) nutné Al Capona zkusit.
Al Capone je mafiánská smršť, kde jste kmotrem, neznáte bratra a vyhodíte do povětří nevěstinec vlastní babičky, aby vás v redakci zakoupeného tisku nepopravil nájemný sniper konkurenčního gangu.
Mé osobní hodnocení - asi jsme se díky této hře vzali a pořídili si dvě (!) dcery, které jsou už dnes slušné hráčky. Nemohu svým dětem ještě doporučit svou strategii pořídit si monopol nevěstinců a palíren. Ale vám ano... Hrajeme zatím s dcerkami úplně jiné hry :-D
Ale vám ji doporučuji, pište názory a nabídky...

26.3.2018 23:39:20

Re: murzann
A kde tu hru najdeme?

27.3.2018 10:05:23

Re: tokura
Al Capona mám doma střídavě já, střídavě autor :-) K případnému zahrání buď v našem herním klubíku (viz Plší doupě), nebo s tvůrcem hry někde v krčmě po domluvě... Pište sem, když tak předám kontakt na autora...

4.4.2018 21:03:58

Vybíráme z Bazaru

Magic: 4th edition basic lands 2
Magic: 4th edition basic lands 2
Akt. cena: 35 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas