Puerto Rico x Mombasa

kterou z těchto dvou her byste mi doporučili a proč? Děkuji všem za názory.
30.1.2017 17:02:37

Puerto rico
Velmi dobrá strategie, prověřená časem. I po 15 letech je na BGG v první desítce. Je dobře hratelná v jakémkoli počtu hráčů. Osobně ji mám rád i ve 2. Dokonale vyladěná - to je asi největší přednost, pravidla snadno vysvětlitelná, a příjemně se hraje, protože budovy mají jednoduché efekty a i když jich máš víc, nestává se, že bys nějaký efekt přehlédla. Více cest k vítězství, nutnost reagovat na vývoj hry. Jediné mínus byla grafika hry a tento problém bude v novém českém vydání vyřešen. Doporučuju vyzkoušet na https://cs.boardgamearena.com. Koukal jsem, že se ti líbí Le Havre a myslím, že by se ti mohlo líbit Puerto Rico. Mám z těch dvou her takový podobný pocit.

30.1.2017 20:10:23

Mombasa
Puerto Rico trpí na "kukuřičnou" strategii - svého času určitě jedna z lepších, ale dle mého názoru překonaná. Mombasa má několik velice zajímavých herních mechanik, od tradičních eur se liší tím, že je tam "konflikt" v tom jak se pracuje s obchodními stanicemi jednotlivých společností.

30.1.2017 20:17:12

Puerto Rico
-bacil- již vše napsal, pouze nesouhlasím s tím srovnáním s Le Havre. Puerto Rico je perfektní hra, kterou jsem hodně dlouho považoval za tu vůbec nejlepší. I když dnes již na prvním místě mám hru jinou, stále je mezi, podle mne, pěti nejlepšími strategickými hrami vůbec.
Mombasa neznám, takže nemohu posoudit, ale Puerto Rico mohu doporučit.

30.1.2017 20:26:17

taky záleží,
v kolika a s kým budeš hru hrát.

Mombasa je nejlepší ve 4 hráčích a je to o dost složitější hra, než puerto rico.

2.2.2017 14:47:15

...
Souhlas s Pellym... Puerto rico je na naučení téměř primitivní, mám s ní dobré zkušenosti i s nehráči... Mombasu jsem nehrál, ale dle pravidel to vypadá na vcelku těžký oříšek. Co se týká strategických možností, tak puerto rico sice má několik známých a osvědčených strategií (asi tři snad), kterých se lze držet, ale ta hra je hlavně o tom, abys co nejlépe plnila svůj plán a zároveň, a to hlavně, nenahrávala ostatním a nepomáhala s jejich plánem. Ta hra je hodně závislá na hráčích, posazení hráčů přímo ovlivňuje průběh hry, což mnoho lidí vnímá jako problém... například ti hráč po tvé pravici může neustále vybírat dobrou roli a vyhraješ aniž bys věděla jak... ale popravdě, to se zas tak často nestává a pokud budou u stolu hráči podobných zkušeností, nebo pokud nebudete příliš soutěživý, tak si hru zaručeně užijete, rozhodně ještě nepatří do starého železa a je to strategická pecka která se mi neohrála ani po 100 partií a to i bez rozšíření. Každá hra je jiná i když je setup stejný, pokaždé tě čeká jiná výzva... a co se týče "kukuřičné strategie" tak vše záleží na ostatních protihráčích, jestli proti dané strategii umějí zahrát. Třeba na bgg jsem našel hned několik vláken o tom, jak je ta která strategie moc silná a pokaždé to byla jiná... jde o to, že prostě v dané skupině hráčů se s tou strategií nedokáží vypořádat, nic víc :) A už dost o PR, o Mombase moc nevím, jen to, že to vypadá moc pěkně na papíře, takže tě už nebudu zavádět :)

3.2.2017 20:18:39 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Dobble Harry Potter
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas