Nákup her v zahraničí - poraďte, prosím

Ahoj.
Rád bych se zeptal na Vaše zkušenosti - kdybych chtěl koupit hru, která není k sehnání u nás.
Oplatí se někde nákup přes internet ve smyslu s nízkým poštovným (třeba od určitého objemu nákupu) - kdekoliv po světě? Máte zkušenost s polskými weby? Mají tam v nabídce anglické a německé verze her? Bydlím relativně blízko Polska, napadlo mě, zda je nějaký kamenný obchod, který má třeba široký výběr her a jejich přehled na webu, že bych si hru objednal a vyzvedl osobně... Neznám možnosti. Poraďte prosím. Zajímají mě i negativní zkušenosti. Děkuji.
27.3.2016 21:46:51

stana
Ahoj, co se týká Polska, tak se mrkni na http://i-szop.pl Je to něco jako heureka na deskovky. Osobně jsem kupoval tady https://www.planszostrefa.pl nebo http://www.hobbity.pl, dá se platit kartou nebo paypalem, čímž odpadá poplatek bance za převod. Eng a De verze her mají, ale vzhledem k tomu, že většina her je lokalizována, tak ta nabídka není velká. Balík si nechávám poslat poste restante na nejbližší polskou poštu (mám to asi 4 km) nebo pokud máš poblíž paczkomat, můžeš si balík nechat uložit tam.

29.3.2016 11:43:09

paypal
Plz jake mate zkusenosti s paypalem a poplatkem za prevod, respektive konverzi mezi menama? Vcera me nepekne prekvapil, kdy me platba pres PP (nemam ucet, platba byla kreditkou nicmene pres PP, pac jina moznost nebyla) vysla podstatne draz nez byl jen propocet konverzi mezi USD a CZK (chapu, ze tam nejaky prevodni poplatek je, maj to ostatne i banky, ale takova castka mi prisla hodne pres miru a mit jinou moznost tak nevaham). Byla tam teda moznost zvolit bud prevod pres PP a nebo zasrktnout moznost, ze to chci az u banky, kdy si zauctuje poplatek az banka, ale to jsem nezkusila, pac mi to nebylo uplne jasne .. diky moc

29.3.2016 12:19:43

Paypal
Co se týká paypalu, tak mám zkušenosti jenom s penězi uloženými na paypal kontu (kreditku nemám), a tam je to naprosto bez poplatku, jenom kurz je nevýhodnější, ale máš možnost si to nechat přepočítat předem (teď to teda schovali tak, že se ta konverze špatně hledá, ale je tam).

Poplatek za konverzi měny na bance bych nenechával, pokud nemáš nějaký nadstandardní účet, třeba ČSOB ti napálí za příjem EUR, které je nutno konvertovat na Kč, minimální poplatek 150,- Kč.

Tak poplatek na paypalu při použití kreditky je 3,4% z částky + 10 Kč.

29.3.2016 13:18:00 | Upraveno autorem (porovnej)

Paypal
Pokud máš v PayPalu navázanou na účet kreditku, tak je skoro vždy výhodnější nechat konverzi měny na bance. PayPal má vcelku špatné kurzy. Poplatek by za to žádný neměl být, respektive, jedná se o standardní platbu kartou na internetu, pouze jakoby platíš PayPalu, takže by se mělo jednat o poplatky za tuto platbu, které jsou ve většině bank nulové a nevím jestli má nějaká banka poplatky za převod měny (když neměníš fyzické peníze na přepážce), těch pár, které jsem používal já je neměly. Jinak samozřejmě kurz prodeje cizí měny je vždy u každé banky oproti středu posunutý, takže musíš mrknout do jejího kurzovního lístku.
Poplatek ty 3.4% platí standardně obchodník, platil bys ho ty jenom v případě, že bys vybral možnost, že neplatíš za zboží nebo služby, ale že posíláš peníze příbuznému (nebo jak je ta druhá volba v PayPalu). Defaultní je ta platba za zboží, takže by nemělo být potřeba nic nastavovat.
U příjmu peněz je to jistě jinak, ale tím směrem asi dotaz nesměroval.

8.4.2016 00:14:20

Prosba
Chtěl bych se obrátit s prosbou na vás, kteří mají zkušenosti s nákupem v zahraničí. Netýká se to přímo deskových her, tak mi to doufám prominete. Kolegyně z práce si vybrala speciální kočárek pro postiženou holčičku, který je ale možno objednat jen v Německu (za podstatně vyšší cenu) nebo ještě je nabízen k zakoupení v USA za výrazně výhodnější cenu. Cena kočárku je cca 600$ a váha balíku by měla být do 20kg.

Kolik by případně stálo poštovné z USA? Případně potom clo?

Děkuji za případné info

15.2.2018 00:44:54

Mitogar
U USA pri takto vysoke castce jde spis o dph, tj. k tem 600 $ by se pripocetlo nejdriv 21% dph, a pak jeste clo, coz se lisi podle kategorie zbozi, ale pohybuje se v rozmezi par procent. Takze otazkou je, o kolik je v Nemecku to zbozi drazsi, pac pri takto vysoke castce se to muze z USA vyrazne prodrazit. Navic mam dojem, ze se vyse dph, clo nebo mozna oboje vypocitava z celkove ceny s postovnym (ackoliv si tim nejsem uplne jista), a postovne za 20kg balik z USA asi taky nebude jen tak zadara. Kolik presne to postovne cini je tezko rict, zalezi asi na prodejci a zpusobu dopravy.

15.2.2018 07:35:06

@Mitogar
Podle Vyhlášky Ministerstva financí o osvobození zboží od dovozního cla (Sbírka: 136/1998 | Částka: 48/1998)
v Hlavě XIX se píše, že od dovozního cla je osvobozeno zboží dovážené ve prospěch postižených osob.

Každopádně je třeba to řešit přes celnici, jestli ten kočárek do této kategorie spadá.

Nicméně DPH zůstává, takže je třeba si spočítat, jestli se to i s DPH a poštovným vyplatí. Poštovné bývá z USA u takhle rozměrných věcí hodně vysoké.

15.2.2018 08:27:31

polsko
v Bielsku-Biała je obchod Strefa Marzeń, když něco objednávám z Polska, objednávám si to k nim a pak si to vyzvednu, nebo to tam rovnou koupim, když to maj, že jo... z Ostravy to není daleko, nebo jak už tu někdo psal, paczkomat je taky výborný řešení

https://www.google.pl/maps/place/Sklep+Modelarski+Strefa+Marze%C5%84/@49.828112,19.047857,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x4116bbadd1600a4f!8m2!3d49.828112!4d19.047857

15.2.2018 08:50:42 | Upraveno autorem (porovnej)

ad pilchowski
V česku jsou taky firmy, které se specializují na dovoz z USA a řeší se to pak přes ně. Nicméně to stejně neřeší to DPH, maximálně poštovné může být levnější kvůli hromadné kontejnerové dopravě. Když si ta firma zaplatí kontejner jen pro sebe, tak je pak rozpočítané poštovné levnější.

Je to například http://www.dovozusa.cz/
Chce to podrobně prostudovat podmínky a ceny. Myslím, že tahle firma je už dost zavedená a funguje už dlouho.

15.2.2018 08:59:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Díky
Všem vám moc děkuji za přínosné odpovědi a předám dál ;)

15.2.2018 16:44:50

nákupy přes ETSY.com
ahoj, mám takový dotaz, máte někdo zkušenosti a jaké případně z objednávání zboží přes etsy.com, nebo popř. přímo z obchodů, kteří nabízí přes etsy prodej??? A jak to je pak s daněním, když kupuju přes etsy, mám to proclení v tom, nebo mám čekat ještě příplatek k nákupu? A kde všude kupujete vytunění k hrám, inserty, žetony, meeply atd...
předem díky za informace

27.2.2020 12:48:16

...
Já zatím přes etsy kupoval jen v rámci EU, takže bez daně/cla. Fungovat to bude ale stejně jako všude jinde: nad 22 EUR se platí DPH, of 150 EUR se platí i clo.

Reálně spousta drobných zásilek projde aniž by je někdo řešil, nicméně pravidlo to není a čím dražší zboží tím pravděpodobnější, že se tím bude někdo zabývat a místo balíku ti dojde výzva o zaplacení dph/cla.

27.2.2020 12:55:15

Nathanael - Etsy.com
Já na Etsy nakupuji celkem hodně. Zboží mě došlo hodně krát z ciziny mimo EU. USA, Rusko, Ukrajina atd... Je to hodně o štěstí. Důležitý je u kolonky ,,This order is a gift,, který je u potvrzení platby jí zaškrtnout (zboží pak nebude z venku značené jako obchodní balík ale pořád to neznamená že ho nestopnou). Když ti na celním balíček stopnou tak dojde do pár dní poštou dopis o uložení zásilky ze zahraničí. Budou chtít plnou moc (pokud chceš aby tě pošta při řízení zastoupila což je jasné že asi ano), prohlášení o zásilce ze zahraničí (co je její obsah a prohlášení že se nejedná zboží komerčně využitelné k obchodování), pak výpis o platbě z banky (klasický screen z obrazovky) a screen objednávky z toho shopu. S tímhle posílají i Žádost o elektronické zasílání kterou je dobré vyplnit a poslat protože při příštích zásilkách ti oznámení dojde na mail a ne poštou a nemusíš lítat na poštu a dá se to dělat z domu přes mail. No a pak je klasicky vždy vypočtení daně což je 21% z celé částky (pozor počítá se do něj i cena poštovného) + 200kč poplatek za služby celní deklarace. Clo by se platilo v případě částky nad 150 eur. Poprvé se to zdá složitý ale je to jednoduchý. Co je někdy blbý a nevýhodný hold ten poplatek když to stopnou. A tak z 80% to vždy stopnou. Na etsy mají někdy vážně krásný věci ale je to pak o tom kolik jsi ochotný za to zaplatit protože to není levný...

27.2.2020 13:34:05 | Upraveno autorem (porovnej)

Borghal Rantipole
No je celkem jedno jestli je zásilka drobná nebo ne. Už mě stoply malé plastové markery ohně z USA a poplatek byl vyšší než celá jejích cena :D A jednou mě zase došla těžká krabice plná dřevěných překližek z Ruska aniž by ji někdo řešil. Zpravidla ale jak říkám z 80% ji zastaví takže to chce s tím dopředu počítat...

27.2.2020 13:47:30 | Upraveno autorem (porovnej)

generalx
díky za tvojí vyčerpávající odpověď...

27.2.2020 13:53:44

80%
Tak to jsem měl asi štěstí, protože mě prošlo bez zastavení 6 ze 6 zásilek z Číny přes 22€, v rozmezí posledních dvou let.

27.2.2020 14:25:36 | Upraveno autorem (porovnej)

Polsko
@stana mám velmi pozitivní zkušenost s https://mepel.pl -sklad mají v Katowicich, objednával jsem do Prahy, poštovné vyšlo 62 zl, posláno DPD -super komunikace, parádně zabalené, v pátek zaplaceno v pondělí mi přišlo..

27.2.2020 20:52:04

Legislativa
Někde jsem teď četl, že se má měnit legislativa. Lidi s tím moc podváděli (snižování hodnoty, označování jako dárek), tak všechno co přijde z poza Evropy bude clené a to i přestože úředník, který se tím bude zabývat je dražší, než částka ze cla. https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/evropska-unie-cla-dph-zbozi-zasilka-e-shop-cina-gerlach-celni-sluzby-euro.A200213_130744_ekonomika_maz

Z aliexpressu a dealextreme jsem si kupoval nějaké kostky a příslušenství ke hrám.. nerad podporuju pirátské kopie, tak nemám žádnou hru z těchto zdrojů.

Jinak teda při objednávní ze zahraničí frčím na srovnavači https://boardgameprices.co.uk/ Třeba když jim dost lidí zaspamuje schránku, tak přidají i ČR .)

Z polských obchodů má největší nabídku EN titulů planszomania.pl

26.6.2020 10:55:30 | Upraveno autorem (porovnej)

Meeplesource
Zdar lidi,
Nemá tu někdo zkušenost s nákupem z Meeplesource.com?
Před dvěmi měsíci jsem si zaplatil objednávku za dvojku a do dnes mi nic nepřišlo. Psal jsem jim mail, jak mám postupovat v tomto případě, je to už 3 dny a ani neodepsali...

10.7.2020 00:13:42

Meeplesource

Skusenosti mám bohaté, vždy všetko ok. Raz niečo zle poslali ale na mail odpisali a zadarmo doposlali.

10.7.2020 09:54:54

Meeplesource
Díky za info, zkusím jim tam tedy ještě poslat další mail a uvidím co se bude dít dále... Za pár stovek bych to neřešil, ale o dvojku zbytečně přijít nechci :/

10.7.2020 21:20:17

Vybíráme z Bazaru

hra civilizace
hra civilizace
Akt. cena: 160 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas