Celní řízení u deskovky z Ameriky

Ahoj!

Určitě se zde najde někdo, kdo už má nějaké zkušeností s celním úřadem v případě deskových her ze států mimo EU. Mě obálka plná papírů s Plnou mocí a Oznámení o příchodu zásilky ze zahraničí přistála ve schránce poprvé a i když jsem si pročetl vše, co jsem mohl, chci se napřed zeptat na zkušenosti zdejší komunity.

O co jde: Na loňském Essenu jsem si předobjednal hru Terraformars od Japanime Games. Hru jsem na místě okamžitě zaplatil (25$) a bylo mi řečeno, že poštovné je zdarma a že se bude posílat z Ameriky. Popravdě toto byl hlavní důvod, proč jsem hru "backnul", ale tehdá mě nenapadlo, že to zdarma nebude tak úplně zdarma. Neuvědomil jsem si, že všechny ty KS hry jsem měl EU friendly a clení se mi tak do teď úspěšně vyhýbalo.

Už vím, jaké všechny dokumenty po mě pošta požaduje, moje otázka se týká peněz. Někde ve zdejší diskuzi jsem si přečetl, že si pošta vezme poplatek zhruba 100kč, protože prostě pošta, ale pak je tu problém s DPH, které by mělo být na zásilky nad 22$. Co z toho je pravda a jaká je výše DPH?

Nejvíce mě ale děsí věta uvedená v dokumentu Oznámení: Pokud údaje na zásilce nebo vámi zaslaných dokladech neobsahují informaci o výši poštovného (dopravě), bude k hodnotě zboží připočteno poštovné dle platného ceníku ČP – mezinárodních poštovních služeb.

Vzhledem k tomu, že poštovné je zdarma, mám na objednávce/faktuře od Japanime Games uvedenou u shippingu nulu. Je tedy možnost, že po mě budou chtít platit poštovné po ČR nebo dokonce celé poštovné z Ameriky?

A pokud budu muset platit něco navíc (třeba to poštovné), mám nějakou šanci to vyřešit s Japanime Games nebo to je prostě můj problém?

Díky moc všem, kteří mi nabídnou pomocnou ruku!
20.2.2017 20:09:01

DPH je od 22€ jestli se nepletu.

Nevím jak to bude s tou nulou. Mi se přihodilo, že dopravce "přehlídl" že na faktuře shipping je a počítal mi DPH z nějaké jeho interní částky, která byla přes tři a půl tisíce. Pak se mi omluvili a pak jsem čekal půl roku než mi stát vráti peníze.

Spíš se vyplatí s níma hádat. Snad tady na ZH někdo řešil, že mu pošta dokonce i proaktivně lezla do balíku, aby obstarala "důkaz", že se jedná o podvod.

20.2.2017 20:19:13

Nu
Hodně nakupuju jak z ameriky tak z číny, do 22 E neplatíš nic, nad 22 E platíš dph 21% nad 150 E platíš dph 21% a clo cca 15%. Takže ano, je pravda že nad 22 E platíš dph ze zaplacené částky - v tomto případě 25 dolarů je dle kurzu čnb více než 22E tudíž je pravděpodobný, že budeš muset doplatit dph. Ovšem za poštovný by si neměl platit nic, když je poštovné zdarma ( free shipping / shipping price: 0 a nevim jaký ještě ekvivalenty jsou ) tak je to zdarma. Zdarma znamená zadarmo - hradí prodávající. Kdyby chtěli cokoliv s poštovnym tak je odkážeš do patřičných míst, pomůže třeba ukázka produktu na webu že je posílán zdarma nebo cokoliv o tom, že poštovné je zdarma - nějaký papír, faktura, doklad prostě něco na tenhle způsob.. On byl docela problém že se posílaly věci bez poštovnýho a ještě jako dárek, nebo za vylhanou cenu a pak se chodilo podávat vysvětlení na celnici, resp. doložit že to je tak a tak a "nekrátíš daně" ( což se změnilo dle nových pravidel někdy v květnu 2016). Nu o lezení do balíku nouze taky není, ale dělají to na celnici a dělá se to právě kvuli podezření z toho, že je uvedená menší cena než je cena reálná a jedná se tedy znovu o vyhýbání se placení dph či cla..

To co jsi popsal by mělo být tak že jim prokážeš že poštovný je zdarma a zaplatíš jen to dph 21 procent z hodnoty zboží.. (jsou to úřady, chce to trpělivost a hlavně vydržet ;) )

EDIT:
tu je link co by tě mohl zajímat: http://www.alikup.cz/jak-na-celni-rizeni-u-ceske-posty/
v podstatě jim prokážeš co je potřeba a zaplatíš poplatek za to, že to vyřídí s celníkama pošta.. když by ses zastupoval sám tak by si zaplatil asi o stovku méně, ale zase je to vc starostí (musíš do prahy a tam se osobně zučastnit celního řízení.. podrobnosti k tomu najdeš zase tu: https://www.ceskaposta.cz/rady-a-navody/ocekavate-zasilku-ze-zahranici)

20.2.2017 21:48:05 | Upraveno autorem (porovnej)

poštovné
Pozor, je trochu rozdíl "poštovné zdarma" a "poštovné zahrnuto v ceně". Pokud je "poštovné zahrnuto v ceně", tak z něj DPH vypočítáno nebude, protože se má zato, že bylo už dopočítáno v DPH za zboží, ale pokud je "poštovné zdarma", tak je opravdu dost dobře možné, že se vezme nějaký standardní sazebník pošty, najde se poštovné za odpovídající zásilku (mezinárodní) a připočtou 21% z něj, protože služba byla poskytnuta a, že ji zaplatil někdo jiný je jedno.
Takže bych spíš počítal s následujícím:
- cca 230 Kč za poplatek za proclení
- cca 130 Kč za samotné DPH z $25 (asi jim bude stačit ta kopie objednávky, ale většinou chtějí ještě nějakou kopii dokladu o platbě, aby na objednávce nebyla falešná cena)
- 21% z blíže neurčené sumy za poštovné. Nevím jak je to velké/těžké, ale nějakou tu stovku to taky může dát

20.2.2017 23:41:00

OK
Díky moc všem! Utvrdili jste mě v tom, v čem jsem potřeboval. Tak já se jdu vrhnout do doufám ne úplně moc šíleného tanečku s Českou poštou...

21.2.2017 11:00:30

Moje zkušenost
Mám čerstvou zkušenost se zásilkou z Ameriky, takže pro zájemce, kteří také uvažují o nákupu ze zahraničí to mohou být přínosné informace.

Zásilky ze zahraničí jdou přes celní poštu 120. Domů vám přijde doporučený dopis, že máte doložit cenu zboží v zásilce a rozhodnout se, jak celou věc budete řešit. Lze to nechat na poště (nevím, jak probíhá), nebo osobně. To jsem udělal já.

S dopisem tedy dorazíte na poštu, kde předáte skladové číslo zásilky a dostanete papír, který předložíte na celnici. Jsou to kanceláře vedle sebe. S sebou si ideálně vzít objednávku z eshopu a doklad o zaplacení (výpis z účtu, paypal). Pokud je cena zboží nad 22 EURO, zaplatíte na pokladně DPH 21% z celkové částky za zboží včetně poštovného. Ptal jsem se paní za přepážkou a na deskové hry se nevztahuje clo, které se jinak platí, pokud je cena zboží nad 150 EURO. Po zaplacení DPH se vrátíte na poštu, kde ještě zaplatíte nějaký správní poplatek 103 Kč (zmrdi) a zásilku vám vydají.

Vyplatí se? Já konkrétně objednával u nás špatně dostupné mythos packy do AH:LCG na Miniature Market, jeden za cca 12$ a poštovné 8$. Platil jsem přes Paypal, což mi strhlo asi 900Kč. DPH na celnici bylo 190Kč a poplatek poště 100. Celkem tedy cca 1200, což je běžná cena, za kterou se ty tři packy dají koupit u nás. Kromě toho, že nedají :D
___
redaktor Deskofobie

21.2.2018 12:17:29

Moje zkušenost
Já mám čerstvou zkušenost cca 3 týdny.
90 dolarů včetně dopravy (pinupy k KDM).
Oskenoval jsem platbu, fakturu, podepsal plnou moc a čekal. (pokud jsi z Prahy, tak si můžeš dojít osobně, možná i něco ušetříš. Prý už tam mají parkovací automaty, tak to bude +- 50kč)
Česká pošta stála už 200kč (služby celní deklarace) +21%DPH.


21.2.2018 12:26:53 | Upraveno autorem (porovnej)

ot : byrokracie
Tento zákon platí v celé eu,ale funguje to trošku jinak. Třeba v Itálii doveze balík kurýr a už je vypočteno dph ,popřípadě clo. Zaplatíte a hotovo. Žádne papírování a žádné dodatečné poplatky poště jak psal Yedle.
Jo česká pošta a české banky jsou jedinečné ........

21.2.2018 13:12:47

PatrikBolas
Pak písni jak jsi dopadl.

21.2.2018 13:13:52

taky zkušenost
(pokud nevím přesně, uvedu přibližné částky)
Vlivem vlastní zbrklosti jsem si objednal "Exodus: Event Horizon" za $ 55 + poštovné skoro $ 50. Hnedle se na tu bazaru objevila kompletní sada Exodus: Proxima Centauxi, Edge of Extinction a Event Horizon za asi 2700,-. Bohužel už jsem měl zaplaceno a první dva "díly" jsem měl už doma. Zapomněl jsem na celní řízení, jinak bych si to asi rozmyslel a býval jsem zkusil objednávku zrušit.
Dostal jsem také tlustou obálku s nádherně okopírovanou deklarací odesílatele se všemi potřebnými údaji, které po mě chtěli opět doložit! Dost mě to krklo, tak jsem napsal, že je to výměna v rámci komunity a tudíž doklady žádné nemám a navíc to mají jasně uvedené na balíku. Odpověď celního deklaranta (zaměstnance pošty) byla, že toto není pro celní úřad průkazné a pokud požadované nedoložím, tak pošlou balík zpět! Takže celní deklarace, včetně odesílatelova čestného prohlášení, ani mé čestné prohlášení, že cena souhlasí není pro celní úřad průkazné. Kromě toho, že celníci mají oprávnění balík otevřít a v případě nesouladu nacenit cenou obvyklou u nás, za deset sekund hledání na webu jim podle názvu hry a odesílatele vyskočí eshop s přesně udanou cenou... Fakt by mě zajímalo, za co chtějí svoji mzdu.
No nic, nakonec jsem vygeneroval nějaké (upravené) skrínšoty z paypalu (což je zjevně průkazné) a vypláznul asi 7 stovek DPH + poplatek celnímu deklarantovi. Suma sumárum asi 3400,- Kč za ne-až tak velké, ale těžko sehnatelné rozšíření.
Nejvíc mi na tom vadí přístup Celní správy, které je to práce a kterou platíme ze svých daní. A navíc je to zboží zaplacené ze zdaněných peněz. Šmejdi!

22.2.2018 11:37:31

heh
peca ono je to o tom, ze ludia su odrbavaci a podvodnici. A vo velkom, kde ide o miliardy, ale potom si tie postupy, co maju tomu zabranit odskacu aj drobni platcovia.

Moja skusenost a postup, ako to robim je:
Zalozil som si ucet na Shipito.com s americkou dorucovacou adresou. Dojde balik, nafotia mi ho, pekne zabalia a poslu za naozaj malu sumu. A ked zostane balik niekde na colnici v UK atd. a caka sa na uhradenie DPH, zadarmo to vsetko vybavia za mna. Koniec problemu. Ani o tom neviem.

24.2.2018 17:07:30

Wuuduu
Stejný postup popisuji já ,ale to neplatí když si to pošleš do Čr.
Na celnici obstrukce a pošta tě vždy zkasiruje.

24.2.2018 22:03:42

nie
neskasiruje, pretoze clo je zaplatene akonahle zasielka dorazi na hranice UK, vratane papierovaciek. S colnicou na SK ci na poste daco som sa ani nevidel, kedze zasielku priniesol kurier.

24.2.2018 23:15:51

Wuuduu
Takže ty nemáš vytvořenou jen US adresu(což jsem míval taky),ale i UK adresu.
Takže oni ti to proclí bez obstrukcí v UK ,podle faktury od prodejce a pak se to pošle na SK jako balík z UK . Je to tak ?

25.2.2018 09:02:42

nie
nie, mam len US adresu a SK adresu:
1. z USA odide balik a ostane stat na hraniciach s EU, tj napr. v UK (kym z EU definitivne neodidu)
2. z UK colneho skladu mi dojde, ze mam zaplatit clo tolko a tolko
3. zaroven mi dojde rovnaky mail zo stranky Shipito, ze ak mam zaujem, vybavia to clo za mna, ak mam na shipito ucte dostatok penazi
4. odpisem Shipito ze ok, dakujem, vybavte a uz len cakam na balik
5. kurier privezie balik, ziadna colnica, ci ktokolvek na SK ma uz nekontaktuje a nekontaktoval.

Neviem, je to vyse pol roka naposledy, co som daco objednal. Ale kedze celkova suma sluzieb je cca 2,50 eura, nie je problem :-) Tak snad ze to medzitym nezmenili

25.2.2018 12:51:21

Wuuduu
Tak to je novinka o které jsem nic netušil.
Já míval US adresu ,ale balíky mi chodívaly přímo do Čr.(na naši celnici)

25.2.2018 13:42:22

USA clo
Tak jenom pro informaci jedna novinka. Právě jsem zaplatil necelé 2000 Kč za Boeing ;-)
Konkrétně jsem se stal "obětí" celní války mezi USA a EU - viz https://www.mpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/dne-10--listopadu-vstoupila-v-platnost-dodatecna-cla-na-vybrane-vyrobky-dovazene-z-usa--257731/
Na základě tohoto opatření se od listopadu 2020 uplatňují dodatečná cla na větší množství různých výrobků a bohužel do toho spadají i deskovky (celní nomenklatura 95049080)
S DPHčkem jsem počítal, clo je u deskovek standardně 0%, takže jsem si nezatěžoval hlavu s tím, že bych se měl vlézt do cca $180 (tj. 150 eur osvobozených od cla), takže mě těch 25% (+DPH, takže ve skutečnosti cca 30%) navíc opravdu nemile překvapilo a strávil jsem teď pár hodin hledáním co se sakra změnilo :-(
Takže jestli čekáte v nejbližší době třeba pár deskovek od GMT za $200, tak doufejte, že s novým prezidentem dojde i konec obchodních válek.

11.1.2021 23:35:57 | Upraveno autorem (porovnej)

amis
Týká se ale pořád jen přímého shippingu z USA, že? Pokud je to vybaveno přes "EU-friendly" shipping, který GMT nabízí k P500, ten by to ovlivnit nemělo, ne? (Tam je sice zase problém, že Second Chance Games jsou z VB, takže se jich pro změnu týká Brexit, ale to už je jiná bajka...)

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

12.1.2021 00:33:26

Kew
Jo, to je asi pravda, to mi nedošlo. Podle všeho UK naplánovalo na 1.1. zrušení odvetných cel za Boeing. Zůstaly jenom odvetná cla za ocel a v tom by snad hry být neměly.

Na druhou stranu jsem teď našel:

But we have to prepare for the end of 2020, so we're going to gradually begin separating out Euro-friendly orders from non-UK orders, one country at a time. We started with Germany on our recent shipments of The Hunters, The Hunted, and Silent Victory. We will send those orders just like we have done with SCG, except they'll come to you via UGG (whose offices are in Germany), who will be our longer-term provider of our Euro-Friendly shipping delivery for the rest of the EU.

Takže je otázka jak to vlastně je a jestli GMT má teď na zásilkách nějakou ztrátu a dotuje to, nebo se to vyřešilo jinak.
Ale je vlastně otázka co ještě vyrábí, nebo kompletujou přímo v US, je možné, že už taky většinu vyrábí v číně a posílají to napřímo.

12.1.2021 01:30:50 | Upraveno autorem (porovnej)

Obeti celni valky se vcera stalo mojich 15 drevenych kosticek z Age of Steam, ktery mi posilal EGG obalkou jako replacement. Teda z US. Me jebne.. Ty celnici asi fakt nemaji do ceho pichnout.

12.1.2021 09:40:38

Hm
Tak proto mi už týden ukazuje zásilka, že opustila Ruzyni a dál se nic neděje. Že by taky ležela na celnici? A to je jen errata replacement za 20 korun :(

12.1.2021 10:03:32

USA
poplatek za celní řízení je 340 Kč ... platil jsem nedávno ... pak samozřejmě daň + clo.. dle ceny zboží atd..

12.1.2021 10:25:13 | Upraveno autorem (porovnej)

.
No, než se všichni vyděsí :-)
Pořád nejspíš i přes celní válku platí i na US zásilky bezcelní limit, a že se do hodnoty 22 eur nedaní (aspoň v prosinci mi bez nějakého doplatku došly proma z BGG).
Nevím o co konkrétně šlo u Onase za problém, ale obecně i ty zásilky co se nedaní prochází přes celní řízení, takže to je nejspíš to zdržení z Ruzyně. Většinou se to po nějakém čase (podle toho jak jsou celníci zasekaní) potom dostane do doručovacího procesu automaticky.
Pokud ale celník nazná, že udávaná cena, nebo něco dalšího nesedí, tak může požadovat doložení ceny a další informace. To samé samozřejmě probíhá i pokud hodnota přesahuje těch 22 eur.
No, a pak nastupují poplatky. Pokud si to vyřídíte sami, tak menší, pokud to necháte vyřídit přepravní službu, tak větší a liší se podle toho kdo vám celního deklaranta pronajme. U České pošty je to 200 Kč +DPH za kompletní komunikaci, tuším u FedExu to je pěkných 500 Kč (třeba z Amazonu se opravdu vyplatí předplatit si DPHčko, pak tyto berou na sebe), apod.
Teď se tomu ještě dá u těch malých zásilek vyhnout, ale od půlky roku se limit 22 eur ruší, tak pak začne peklo ;-)
Snad se to promítne i do těch poplatků, protože je sakra rozdíl 200 a 500, když si povětšinou nemůžete českého dopravce vybrat, protože je to o partnerství s tím zahraničním a ne každý si asi zajede to do Prahy vyřídit osobně.
V tu chvíli se můžou takové drobnosti pěkně podražit (a u chybějících komponent není vždy jednoduché dokládat, že jde o "náhradní díly" a tam mám navíc zmatek jestli se i tak v nějaké menší míře deklarant platit nemusí).

12.1.2021 10:49:52

celni rizeni
od pulky roku 2021 bude zrusen ten limit 22 euro a bude se clo + dph + poplatky za zpracovani platit za uplne vsechny non-EU balicky.
Ja treba nakupuju rocne desitky zasilek z ciny pres ebay/ali, nejcasteji jsou to kravinky s hodnotou pod 5 euro, nejdrazsi predmet jsem bral za 20 euro a do dnes vse bez problemu a poplatku

jaky je oficialni duvod zruseni toho "gift" posilani? ceska posta si chce namastit kapsu na celnim rizeni? (200kc je fakt pakarna, kdyz samotna zasilka stala 20 kc...)

18.1.2021 21:17:03

Vybíráme z Bazaru

Puzzle Minecraft 1500
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas