Žebříčky nejlepších her

Dlouhodobě (několi desítek až stovek hodin práce) a poměrně detailně jsem se zabýval vytvořením žebříčku nejlepších deskových her vůbec. Samotný postup je popsán zde:

https://deskovky8.webnode.cz/mechanika-hodnoceni-her/

Výsledkem je hromada žebříčků rozdělených ještě podle počtu hráčů. Jejich zatím ještě neúplný seznam jsem nahrál na nově vytvořenou stránku, protože výsledek není možné jednoduše replikovat na tomto fóru:

https://deskovky8.webnode.cz/zebricky-her/

Budu rád za jakékoliv názory a podněty. Začlenění her do kategorií je poměrně hodně subjektivní, ale držel jsem se vesměs rozdělení na BGG. Samozřejmě jsem všechny hry nehrál ani je všechny detailně neznám. Tedy pokud by se někomu zdálo, že je v některém z žebříčků zařazená nesmyslně, prosím dejte mi vědět.
18.3.2018 19:39:09

Sive polia
Pekne graficke spracovanie, preco su niektore hry v sivom a niektore v cervenom poli?

18.3.2018 20:52:34

moc pěkná práce
je to přehledné i pěkné, ještě by mohl každý název hry fungovat jako odkaz na BGG nebo tak něco...

18.3.2018 21:44:03

Barevný podkres
Žebříčky jsou sestavené podle bodového skóre, které každá hra určitým výpočtem získá. Teoreticky bych to skóre mohl napsat hned u každé hry, ale pro větší jednoduchost a přehlednost jsou barevně odlišeny hry na ty "best of" (červený podkres), "doporučené" (šedé) no a zbytek, který nedosáhl alespoň minimálního skóre tam vůbec není. Více viz. mechanika výpočtu

18.3.2018 22:12:16

Odkazy
Hypertextové odkazy na BGG nebo zatrolenky bych tam rád dostal. Zatím ale moc nevím jak...

18.3.2018 22:13:16

...
původně jsem byl vůči tomu skeptický, pak jsem ale rozklikl odkaz a byl jsem velmi mile překvapen. Nejen z vizuálního hlediska, ale také z obsahového a informačního. Je vidět žes do toho fakt dal hodně práce a může to být hodně užitečné. Zkoušel jsi se s tím pochlubit i na bgg? Chce to zviditelnit, rozhodně si to zaslouží :)

19.3.2018 05:10:03

Zajimave
Zatim jsem koukal jen na vysledky a potesilo me ze jsem se v nekterych kategoriich naprosto shodl s prvnim mistem :).

Moc pekne

19.3.2018 06:21:59

Hmm
Pěkná metodika, snad jenom bych asi vyřadil z žebřížku Age of Empires III a nebo Empires Age of Discovery, je to vlastně jedna hra a vidět obě v jednom žebříčku je trochu zvláštní.

19.3.2018 07:50:58

pekna prace
vysledky mi trochu pripadaji jako hrajeme.cz

hodne starších her. To kritérium počtu hlasujúcich a výskyt mi prijde moc trvde nastaveno.

nektere nové hry proste nikdy nebudou mit šandy dohnat v počtu hrasujicích nektere stare pecky puerto rico euphrat a tigris atd... protoze proste ted vychazi kvanta her a take roste jejich cena.

obzvlaše když kategorii strategických her dominují 7 wonders, které bych snad do té kategorie ani nedal.

Jinak ale velmi zajímavý počin a palec nahoru.
rozdeleni podle počtu hráču je super

19.3.2018 07:52:43

dprikryl
Je to fakt super. Ale prečo je napr King of Tokyo medzi stredne ťažkými hrami ? Aj podla BGG si väčšina (56,1 %) hlasujucich mysli, že ta hra je ľahká na hranie. Či ide aj o to ako dlho trvá jedna hra ?

19.3.2018 08:41:59 | Upraveno autorem (porovnej)

Zvýhodnění starých her
Taky jsem uvažoval nad tím co píše paladin91, tedy že staré hry mají výhodu že se o nich častěji píše a dle mojí mechaniky hodnocení mají tyto hry nad úplně novými určitou výhodu. Sám nevím jak to úplně odstranit. Zatím jsem považoval dostatečnou kompenzaci, že nové hry jsou vždy trochu nadhodnocené (stejné je to třeba u filmů. Během prvních měsíců mají hodnocení cca o 5% vyšší než za cca půl roku, rok..) Taky o nových hrách vychází více článků a byť s nějakou roční setrvačností se tam nová hra dostane, až tam na konci roku zakomponuju cca 10 žebříčků nejlepších her za uplynulý rok. Ostatně se do seznamu dostali i nové hry jako Gloomhaven, Kingdoms Death apod.
Kdyby to bylo nastavené jinak, tak se tam zase třeba nedostanou šachy, které mají hodnocení na BGG jenom 69,2%

19.3.2018 09:08:26

roztřídění her podle náročnosti
Zařazení her podle náročnosti je podle vynásobení jejich střední doby hraní (u Vládců Tokya 30 min) hodnocením náročnosti podle BGG (v tomto případě 1,5). Výsledná hodnota je 45,3. Hranici pro filler jsem si nastavil na 45, takže Vládci Tokya jsou přesně na hraně. Možná bych tu hranici mohl ještě trochu zvýšit.
A ano, obecně je tam tedy zohledněno nejenon jak je hra těžká na pochopení nebo na hraní, ale i jak dlouho trvá.

19.3.2018 13:11:18

Staré vs. nové hry
Ještě jsem zkusil vytvořit pro porovnání top 10 strategických civilizačních her (teď ponechme stranou jestli tam 7 divů světa patří nebo ne).

Takto je to se zhodleněním hodnocení + počet doporučení odjinud:

1. 7 Divů světa
2. Terra Mystica
3. Tzkolk´in: The Mayan Calendar
4. Scythe
5. Twilight Imperium
6. Race for the Galaxy
7. 7 Divů světa Duel
8. Eclipse
9. Roll for the Galaxy
10. Through the Ages: A New Story of Civilization

Takto když se zohlední čistě jen hodnocení (tedy bez zohlednění v kolika jiných žebříčcích se hra vyskytuje - víceméně odpovídá žebříčku BGG):

1. Through the Ages: A New Story of Civilization
2. Terra Mystica
3. Scythe
4. 7 Divů světa Duel
5. 7 Divů světa
6. Gaia Project
7. Through the Ages: A Story of Civilization
8. Eclipse
9. Tzkolk´in: The Mayan Calendar
10. Race for the Galaxy

Který z nich vám přijde více blízký realitě?

19.3.2018 15:50:13

dprikryl....
:o) ....ani jeden ....
rozhodopádně čest Tvé práci....

19.3.2018 16:20:46

já bych to nechal tak
jak to máš na webu, je to přehledné, perfektní dělení dle počtu hráčů - to, že sem tam někdo vnímá nějakou kategorii trošku jinak bude vždy u všech žebříčků - hry dnes míchají plno herních mechanik atd. a žádná definitivní jednoduchá kategorizace na které se všichni shodnou už není možná, různé další předělávání to už dle mého názoru nevyřeší...

19.3.2018 21:36:47

dprikryl
Inak toto je podla mna tak skvely projekt, ze keby si napriklad chcel vyzbierat peniaze na knizku cez startovac, tak okamzite backnem.

19.3.2018 21:40:27

regressiv
Ani nevíš jak mě ta zpráva potěšila..
Ano je to můj sen vytvořit skutečnou tištěnou příručku pro hráče deskovek. Kromě rozdělení do kategorií a žebříčků by tam mělo být něco o moderní historii, zjednodušené informace o těch nejlepších hrách a hlavně suma pomocných informací k jednotlivým hrám, když si někdo není jistý, ať to nemusí hledat po pravidlech, ale jednoduše otevře knížku (Teď dělám např. na souhrnném popisu všech národů a schopností ke hře Smallworld se všemi jejími rozšířeními, takže čtenář to bude mít na jednom místě).
Pro mě je ideál, aby si hráči, když někam jdou, vzali kromě pár krabic s hrami i tohoto průvodce a používali jej jako pomocníka s výběrem hry a s pravidly...
Ale mám na to jen omezený čas, protože se musím věnovat práci a rodině, takže to bez pomoci jde zatím trochu pomalu.

No, pro sledování jak postupuje práce jsem kdyžtak vytvořil facebookový profil:
https://www.facebook.com/pruvodce.deskovkami/

20.3.2018 06:36:27

Korektura

Rozhodně to je zajímavý projekt, ale poněkud rušivě na mě působí pravopisné (např.: Rozbalil jsem ... složily ... a daly ..., area control se dvěma L) a faktografické chyby (např.: server je BoardGameGeek.com ne BoardGameSGeek.com). Chtělo by to prohnat nějakou korekturou.

20.3.2018 07:05:23

Seznam fajn kniha ne
Nazdárek za mě seznam je fajn věc a je vidět že je na něm dos odvedené práce...
Ale vize knihy si nedokážu v praxi představit. Jo seznam je fajn např když chceš zkusit pořídit novou hru. Ale to by musel být průběžně doplňovaný o aktuálně vyjité hry, jak to jednou vytiskneš tak v tom okamžiku to bude už zastaralé a s dobou to bude stále méně použitelné, navíc vybírat podle knihy co budeme hrát, když v jejím seznamu minimálně za mě už teď chybí spousta skvelích her, navíc málo kdo má doma v polici vše se seznamu. A další věc když někam jdu a nesu pár beden sebou, tak nepotáhnu ještě velkou těžkou bibli (bude to muset být velké aby tam vešly všechny pravidla a popisy her v seznamu) navíc proč tahat knihu s pravidly spousty her když chcu hrát jen jedu nebo dvě a ještě k tomu v každé té krabyci pravidla k dané hře už jsou...

Dokážu si to celé představit jako web do kterého by se postupně přidávali hry další a další a automaticky se podle daného skóre řádily do daných seznamů, ale tištěná kniha mi přijde jako nesmysl.

Asi nejvíc užitečné by mi přišlo kdyby se na webu dalo nakolik co máš za hry a ten by jen ty tvé hry podle daného skóre seřadit do seznamů, pak by to teprve šlo používat na výběr toho co si daný den zahrajeme podle toho kolik nás je a na jaký tip hry máme náladu...
______________________
hráč a drobný sběratel

20.3.2018 07:23:35 | Upraveno autorem (porovnej)

@1a2a3a4
Vím, že je to od věci a předem se za tenhle příspěvek omlouvám, ale nemůžu jinak, protože mi to fyzicky dělá úplně zle. Prosím přečti si to po sobě a oprav si aspoň ty nejhrubější chyby. Taky se mi stává, že mi něco ulítne, když se soustředím na obsah a ne na formu ale tohle je fakt moc ...
vydět ... představyt ... minymálně ... vešli ... pravydli ...

Ještě jednou se omlouvám, ale tohle se fakt nedá.

20.3.2018 07:47:23

kren - OT
Dík, že jsi to vzal na sebe, protože jsem se musel hodně ovládat, abych nenapsal dost podobný komentář. Gramatické chyby na internetu obvykle raději nekomentuju, ale tohle už bylo hodně přes čáru.

20.3.2018 08:03:45

Kniha
Myslím, že kniha by mohla fungovat spíše jako úvod pro lidi neznalé moderních deskových her, kde by popisovala jednotlivé druhy a mechaniky použité ve hrách a obsahovala by pro každou kategorii pár nějakých osvědčených a rozšířených zástupců s tím, že bych čitatele odkázal na aktuální web s kompletními žebříčky. Možnost zadat si tam vlastní hry, které by mi to pak řadilo by byla extra vychytaná záležitost.

20.3.2018 08:20:06

@dprikryl
"... dle mojí mechaniky hodnocení mají tyto hry nad úplně novými určitou výhodu. Sám nevím jak to úplně odstranit."

Pokud se tím chceš opravdu seriozně zabývat, tak o tom něco nastuduj. Na to existují docela fungující statistické metodiky. Mimochodem i BGG je používá.

20.3.2018 09:21:48

Kniha
Ok, určitě je tam spousta překlepů nebo pravopisných chyb. Je to zatím beta verze, moc jsem to po sobě nečetl, chtěl jsem to zatím aspoň dostat na svět. Ještě si to projdu a opravím..

Jak vidím, idea knihy se zatím nikomu s kým jsem mluvil nezamlouvá. Takže by bylo asi nejlepší dokončit jenom ty žebříčky a nějak sofistikovaněji to umístit na web (ty nápady s automatickýcm generováním seznamů podle vlastněných her jsou zajímavé...), případně připojit vše v PDF ať si to lidé můžou vytisknout a mít doma.

Pokud nikomu nepřijde zajímavé ani zjednodušení základních informací a popis jak se to hraje u jednotlivých her na jednu A4, je to trochu škoda, ale popravdě to je ta časově nejnáročnější část.

20.3.2018 10:30:37

elektronická verze
webová forma prezentace je pro to co děláš velmi vhodná, místo popisu, jak se to hraje by pomohl přímý odkaz na BGG nebo zatrolené hry, kde již všechny tyto informace obvykle jsou...

PS - vytýkané pravopisné chyby se netýkají tvých příspěvků, ale příspěvku od 1a2a3a4 :-)

20.3.2018 10:43:36 | Upraveno autorem (porovnej)

iwen
Aha. No já vím, že tam spoustu překlepů opravdu mám, vždy když si to znovu pročtu, na něco narazím..

Odkaz na BGG nebo ZH bude určitě fajn, ale alespoň mě osobně čistě jenom slovní popisy na ZH prostě nestačí, neumím si podle toho představit jak to funguje a pročítat si pravidla znamená i u jednoduché hry se prokousávat 10-12 stránkami. Moje představa byla, že velmi zhrubě ale v grafické podobě zhrnutý herní mechanismus bude jasnější a můžu to poslat svým kamarádům: "Hele tohle bychom si mohli zahrát dnes večer, tady se dozvíte jak to obecně funguje. Jestli se vám to líbí, tak vám to večer dovysvětlím. V podstatě už v průběhu hry..". Když jim pošlu odkaz na ZH, tak si to stejně nikdo nepřečte a všichni chtějí zůstat jen u toho co už znají.

20.3.2018 11:02:23

Vybíráme z Bazaru

Descent: Bonds of the Wild, nové, angl.
Descent: Bonds of the Wild, nové, angl.
Akt. cena: 1600 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas