Založení kroužku deskových her

Moje děti, tedy alespoň to starší, začíná pomalu pronikat do světa deskových her, a tak bych si rád splnil svoje přání a jelikož se u nás ve městě o počtu kolem 9 tisíc obyvatel nic podobného kromě šachového kroužku nenachází, tak bych rád v příštím školním roce založil kroužek deskových her, primárně určený pro děti a náctileté. Pokud se někdo snad domnívá, že hledám důvod, jak se bezpečně alespoň na chvíli ztáhnout z domova, tak má asi pravdu :-)

Ve městě jsou 3 základky, 3 střední školy, nějaká učiliště, takže by se zájemci pravděpodobně našli. V minulosti jsem vedl kroužky počítačů, takže nějaké zkušenosti s dětmi snad mám. Možná se mi podaří sehnat i parťáka/parťačku, který do toho se mnou půjde a případně vykryje mou nepřítomnost, když se můj zaměstnavatel rozhodne mě vyslat na služební cestu, nebo když přijde nějaká rýmička...

Předpokládám, že nebude snad ani problém sehnat vhodn0 místo - ve městě funguje Den dětí a mládeže, nově zrekonstruovaná knihovna, Základní umělecká škola, vše pod záštitou města, takže by s prostory neměl být velký problém - počítám, že bude primárně stačit několik stolů a židlí v příjemném prostředí, sociální zařízení a zamykací skříň, kam se budou hry ukládat.

Můj skromný odhad je, že toto všechno bude možné nějakým způsobem obstarat, za dobrý peníz, rozuměj zadarmo :-). S čím však mám zásadní problém je ufinancování nákupu her. Na jednu stranu jsem ochoten do jisté míry vložit do tohoto projektu část her svých, i když je mi jasné, že nebude dlouho trvat a bude tu a tam pár herních komponent chybět. Na straně druhé je toto dlouhodobě neudržitelné a musí vzniknout nějaký zdroj financí, který toto bude řešit. Je zřejmé, že se část nechá uhradit z rozumně nastaveného zápisného, ale stačí to?

Máte někdo zkušenosti s něčím podobným?

Díky moc za nápady.
26.9.2017 22:04:41

místo, hry a jiné
Ahoj, pár postřehů :-)

-> sehnání lidí
Tohle je asi problém v každém menší městě, když seženeš pár lidí, tak ne vždy přijdou všichni, takže pokud budeš mít 10 lidi, tak v průměru na kroužku budeš mít 5 lidí (bohužel tak to většinou je), rozhodně bych se nebál i starších lidí (ti mohou donést i vlastní hry, čímž se ti zvednou možnosti co hrát). Takže bych zkusil se poptat tady na ZH (hledám spoluhráče) a pár lidi najít, přece jen bude to lepší start do začátku.

-> místo
Volil bych dům dětí a mládeže (knihovna většinou nemá dost stolů a školy většinou již kolem 5 hodiny jsou zavřené). Navíc tam chodí děti co jen nesedí u PC, takže by je tvůj "kroužek" mohl zaujmout a máš další potenciální členy

-> hry
Až budeš mít místo a aspoň pár lidí, nebál bych se zkusit oslovit distributory, je možné že nějaký ten kousek pro vás najdou :-) jinak do začátku koupit pár hraných kousků třeba tady v bazaru

-> MTG
Tohle je velká otázka, pokud hraješ tak bych to tam vložil, pokud ne tak bych zjistil jestli jsou ve městě hráči. Může ti to přilákat dost lidí, kteří takhle musí sedět někde v knajpě nebo doma šeptat o cenách karet, aby to neslyšela přítelkyně.

Ve Frenštátě (což město s cca 15 tis. obyvateli) udělali čistě MTG kroužek a moc pěkně se jim to rozjelo a chodí tam cca 20 lidí (což na tak malé město je velký úspěch)

Jinak přeji hodně zdaru :-)

27.9.2017 00:26:32

Spolek
Moc toho nevím ale můžeš si založit vlastní spolek a pak žádat obec nebo město o dotaci. (Pokud nemáš IČO těžko od někoho dostaneš nějaký lepší peníze) Sice pak musíš dělat nějaké papírování a vyúčtování peněz ale tak hrozné to není.
Já jsem se přidal k jednomu spolku na vesnici (je jich tu víc jak 10) a dostal jsem letos 3500Kč. (což je celkem úspěch)Tady dostává peníze každý spolek co dělá nějakou činnost.
Jinak mám hry z větší části vlastní ( klubovna jich má asi jen 7) a dost si hlídám aby se k tomu každý choval slušně. K tomu mám taky kroužek na základní škole (1 hodina týdně) díky tomu jsem dal o sobě vědět. Kroužky ve škole jsou placené takže získám další volné finance na hry.
Bohužel jsem dokázal oslovit jen menší děti cca do 12 let. Jak získat starší hráče fakt nevím :-) A to je malá vesnice (1000lidí)

27.9.2017 06:12:49

místo
A kde že se k tomu schyluje?:-)

27.9.2017 07:43:26

RE: místo
@Mathyas: Jedná se o Lovosice

27.9.2017 13:07:48

kroužek
Ahoj,

podobně jako Sleva mám kroužek na škole, kde není takový problém s financováním, protože kroužky na školách jsou hrazené, jak bylo psáno, takže škola do toho dala nějaké peníze a postupně se to vrací... Ale zkusil jsem oslovit vydavatelství a setkal jsem se s maximálně vstřícnou reakcí u MINDOKU (poslali asi 10 použitých a hraných her z nějakých herních akcí zdarma) a Piatnika. Ostatní alespoň školám (ale možná i jiným spolkům) nabízí hry za zvýhodněné slevy.

Jinak nechci nějak chladit nadšení, ale jak už také psali jiní, se sehnáním lidí to bude asi opravdu těžké. My jste třeba poměrně velká škola (cca 900 lidí) a je prakticky nemožné dostat ke kroužku někoho ze sedmičky až devítky. Těmi dvanácti lety ten zájem všeobecně dost klesá a za osm let se mi udlali jen dvě skupinky, které to odchodily celý roky od pětky až do devítky (a stali se z nich zapálení hráči), ale i to za to stojí. Každopádně držím palce a nenech se odradit :)

S vlastními hrami je to také složité. V tomhle věku jsou to děti a často se k materiálu nechovají tak jako ty nebo jako bys čekal. Ty hry dost trpí a pokud u toho nechceš stát celou dobu jako dozorce, tak se jejich stav hlídá dost špatně.

27.9.2017 21:56:13 | Upraveno autorem (porovnej)

kroužek
Díky moc za náměty!

Přiznám se, že mě nejvíc překvapilo, že starší děti o hry nejeví zájem. Napadlo mě, že by možná stálo za to domluvit se s nějakou školou a zkusit udělat nějakou PR akci hned po vyučování. Budu na to myslet.

Ještě jednou díky.

28.9.2017 19:15:30

náborová akce
Vidíš, to jsem ti chtěl taky původně napsat a pak mi to vypadlo. Tahle akce může obrovsky pomoct. Já si třeba obíhám ty zlomové ročníky (5. a 6. třída), a když se tam zastavím s tím, že máme ten a ten kroužek, na kterém si můžou zahrát libovolné hry, že je jich tam plná skříň a že je tam World of Tanks a Age of Empires (jakmile to má PC předlohu, ten první dojem tyhle děti zaujme), Bang, Carcassone a plno dalších, tak zájem je jedna velká nula. Ale když jim řeknu, že se na ně můžou jít podívat do knihovny, kde je mám rozložený přes celý stůl, tak si tu přihlášku vezme nezávazně úplně každý a někdo se pak i chytí a začne chodit. Prostě vidět, vidět, vidět, dělá to hrozně moc!!!!!!

Což se mi ale snáz udělá, když v té škole dělám, a vytáhnu si je o přestávce, kdy za to nic nedají a nestojí je to jejich čas. Když to tam přineseš někdy, když končí, tak je nemáš šanci oslovit všechny najednou a dost jich na to přes den buď zapomene, nebo to vypustí. Ale možná se pletu, každopádně nechci působit jako škarohlíd, ale jen že se ten kroužek pokouším naplnit každý rok a už jsem něco (alespoň u našich dětí) vypozoroval. Je to tak trochu psychologie, jak je nenásilně donutit, aby se na to šli podívat, a pak už některý budou určitě tvoji :)

28.9.2017 20:58:32

Já to zkoušel a prozatím odložil
Zkoušel jsem 2x v místním volnočasovém klubu, ale nikdo nepřišel. On taky ten jejich letáček není nijak propagační. Podruhé jsem si udělal i vlastní, ale nic.
Teď chodí syn do 3. Ve škole jsem zatím nepochodil, ale občas se u nás doma otočí spolužáci a docela se zájmem hrami probírají. Horší je, že je pak opravdu musím hlídat, protože na rozdíl od syna se ke hrám neumí chovat. Neustále žmoulají karty a žetony v rukách, strkají si je do pusy, ohýbají je... Na infarkt, fakt.
Jste to hodlám zkusit za rok či dva. Případně přímo oslovím rodiče a domluvíme se na předváděcí akci.

Držím palce a přeji úspěch.

29.9.2017 12:55:13

Ad jeny
Taky bych neopovrhoval dospelymi. U nas je to tak 50 na 50. A zkusil bych to na diskuzi, jak psal jeny. a kdyz se ti to rozjede, tak jednou za cas dat do diskuze prispevek, abys ji hodil na chvili dopredu. Preju hodne zdaru.

8.10.2017 13:56:16

Vybíráme z Bazaru

Predam hru: Mestecka na dlani
Akt. cena: 15 €
Končí za: 9 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas